Ο Έλληνας δίνει μαθήματα ανθρωπιάς στην Ευρώπη και τον κόσμο όλο
Έχουμε και τα καλά μας…
Κοινωνία
25/11/2015 | 12:25

Του Γιώργου Μεσσάρη

Μπορεί να ‘μαστε, ως λαός, ατομιστές, ανυπάκουοι, λάτρεις της φοροδιαφυγής και της συνωμοσιολογίας, «ρεαδελφιστές». Μπορεί να ‘μαστε προχειρολόγοι. Να αφήνουμε τα πάντα για την τελευταία στιγμή. Είμαστε, όμως, και ένας λαός με φιλότιμο και ανθρωπιά. Ένας λαός φιλόξενος και ζεστός. Ένας λαός που τείνει χέρι βοήθειας, που σκύβει πάνω στον πόνο του άλλου.

Τα γράφω τούτα γιατί –παρά την ασήκωτη οικονομική κρίση που πλήττει την πατρίδα μας– ο Έλληνας δίνει μαθήματα ανθρωπιάς στην Ευρώπη και τον κόσμο όλο. Δάσκαλοι σε αυτά τα μαθήματα ανθρωπιάς οι κάτοικοι της Μυτιλήνης, της Κως και των άλλων ακριτικών νησιών του Αιγαίου που τρέχουν στις ακτές για να τραβήξουν στην ασφάλεια τούς Σύρους πρόσφυγες που φτάνουν μέσα σε μισοβυθισμένα πλοιάρια και άθλιες φουσκωτές βάρκες. Βοηθούν όλους αυτούς τους δυστυχισμένους ανθρώπους που αφήνουν πίσω τους τα πάντα και καταφεύγουν σε αδίστακτους διακινητές, παίζοντας τη ζωή τους και τη ζωή των μικρών παιδιών τους κορώνα-γράμματα προκειμένου να γλιτώσουν από την κόλαση που οι Δυτικοί δημιούργησαν στην πατρίδα τους.

Είναι συγκινητικό να βλέπεις τους Αιγαιοπελαγίτες μας να τρέχουν και να προσφέρουν από το υστέρημά τους. Ρούχα, παιγνίδια για τα προσφυγόπουλα, φαγητά, ότι μπορούν. Είμαι, όμως, βέβαιος ότι, πάνω από όλα, οι δυστυχισμένοι κυνηγοί του «καλύτερου αύριο», που τους στέρησαν άλλοι, εκτιμούν την ανθρώπινη ζεστασιά που τους προσφέρουν οι Ακρίτες μας.

Είναι συγκλονιστικές οι σκηνές που διαδραματίζονται καθημερινά. Είναι σκηνές ανείπωτου πόνου και ανυπέρβλητης ανθρωπιάς.

Νέοι άνθρωποι αφήνουν τις δουλειές τους και σπεύδουν να συνδράμουν στη διάσωση των προσφύγων.

Έκαναν το γύρω του κόσμου οι φωτογραφίες και ένα βίντεο με έναν νεαρό που βουτούσε συνεχώς στην αγριεμένη θάλασσα σώζοντας μικρά παιδιά από βέβαιο πνιγμό.

Μετά εκείνες οι τρεις Μυτιληνιές γιαγιάδες που για να ξεκουράσουν την εξουθενωμένη, από τις περιπέτειες, μάνα, φρόντιζαν έστω και για λίγο το μωρό της. Πασίγνωστη έγινε η φωτογραφία της μιας γιαγιάς που δίνει φρέσκο γάλα με μπιμπερό στο μωρό.

Υπάρχουν βέβαια και οι εθελοντές Έλληνες γιατροί και νοσηλευτές που έχουν σπεύσει σε διάφορα ακριτικά νησιά και αγόγγυστα και αθόρυβα προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους, χωρίς να κοιτούν το ρολόι, σώζοντας αμέτρητες ζωές. Στο έργο τους τούς συνδράμουν ελάχιστοι εθελοντές ξένοι συνάδελφοί τους.

Πρόσφατο είναι και το γεγονός που προκάλεσε πολλά σχόλια όταν ο δήμαρχος Μυτιλήνης άφησε πρωθυπουργό και Ευρωπαίους επισήμους για να πάει εκεί που τον καλούσε η συνείδησή του. Στη διάσωση δύσμοιρων συνανθρώπων.

Χιλιάδες είναι πρόσφυγες που καταφθάνουν στα νησιά μας κάθε εβδομάδα και ο Ελληνικός λαός –με ελάχιστες παραφωνίες έκφρασης αντιρρήσεων– δίνει έναν υπέροχο αγώνα ενάντια σε όλες τις αντιξοότητες προκειμένου να διασώσει όσες το δυνατόν περισσότερες ζωές. Ήθελα να ήξερα τι θα έκανε η Αυστραλία αν βρισκόταν στη θέση τής Ελλάδας. Κάνω αυτή τη σκέψη γιατί έτσι και θεαθεί κανένα σαπιοκάικο με καμιά εκατοσταριά πρόσφυγες κοντά στα χωρικά ύδατα των Αντιπόδων σημαίνει συναγερμός για να μην… κυριευθεί η χώρα από… εξωγήινους!

Και ενώ εξελίσσεται αυτή η τραγωδία στην Ελλάδα, άλλες ευρωπαϊκές χώρες κλείνουν τα σύνορά τους, και άλλες, που θα μπορούσαν να βοηθήσουν οικονομικά, σφυρίζουν αδιάφορα χαρωπά στρίβοντας αλλού το βλέμμα.

Υπάρχουν και ορισμένοι Ευρωπαίοι που κατηγορούν την Ελλάδα ότι δεν… ελέγχει σωστά όσους πρόσφυγες φθάνουν και έτσι περνούν τα ευρωπαϊκά σύνορα και τρομοκράτες τσιχαντιστές! Και ενώ αυτό μπορεί εν μέρη να ισχύει (αναφέρθηκε ότι δύο από τους τρομοκράτες που έπληξαν το Παρίσι πέρασαν από την πατρίδα μας) αγνοούν οι Ευρωπαίοι ότι ελάχιστοι από αυτούς που φθάνουν στην Ελλάδα έχουν μαζί τους ταξιδιωτικά έγγραφα. Τα πράγματα βέβαια θα ήταν διαφορετικά και ο έλεγχος πολύ πιο αποτελεσματικός, αν η Ευρώπη διασφάλιζε, με συγκεκριμένα μέτρα, τα ελληνικά σύνορα που σε τελευταία ανάλυση είναι και ευρωπαϊκά σύνορα.

Μέχρι την επόμενη εβδομάδα γεια σας και να περνάτε καλά (όσο καλά επιτρέπουν τα μνημόνια, ο ΕΝΦΙΑ, τα Τέλη Κυκλοφορίας Οχημάτων, η κα Μέρκελ και τα μύρια άλλα δαιμόνια που ταλανίζουν την πατρίδα).

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Για όσους θέλουν να βάλουν την υπογραφή τους στην πρόταση υποψηφιότητας των ακριτικών Αιγαιοπελαγίτικων νησιών μας για το Νόμπελ Ειρήνης, η ηλεκτρονική διεύθυνση είναι: https://secure.avaaz.org/en/petition/Chair_of_the_Norwegian_Nobel_Committee_Kaci_Kullmann_Five_Award_the_Nobel_Peace_Prize_to_the_people_of_Lesbos/?fTWAUjb&pv=4

georgemessaris@gmail.com

www.omegadocumentaries.com (Τελευταία παραγωγή: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ –  ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ)

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer