Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει νέα πρόταση προς τους θεσμούς, προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δυο πλευρών.
Ανατροπή: Έρχεται νέα πρόταση από Τσίπρα
Οικονομία
30/06/2015 | 11:34

Λίγες ώρες πριν εκπνεύσει το ελληνικό πρόγραμμα όλα δείχνουν πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει νέα πρόταση προς τους θεσμούς, προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δυο πλευρών. Με τη νέα πρόταση αφενός θα καλύπτονται οι απαιτήσεις των δανειστών, με αποδοχή δημοσιονομικών μέτρων και αφετέρου θα υπάρχει ένα πέπλο προστασίας για τους αδύναμους, βάσει της γραμμής που έχει χαράξει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πληροφορίες μιλούν για έντονη κινητικότητα στο πρωθυπουργικό επιτελείο, η ενημέρωση των συντακτών αναβλήθηκε και όλοι τελούν εν αναμονή της φημολογούμενης παρέμβασης του Αλέξη Τσίπρα.

Το Μέγαρο Μαξίμου κάνει δεύτερες σκέψεις για την τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με την οργή των πολιτών μετά την επιβολή των capital controls για το όριο των 60 ευρώ ημερησίως και την τραπεζική αργία.

Πέραν από τις έντονες πιέσεις που δέχεται τόσο από το εσωτερικό, όσο και από το εξωτερικό, οι μυστικές δημοσκοπήσεις που έχει στην διάθεσή του το Μαξίμου και οι οποίες δείχνουν δυναμική υπέρ του «ναι» αναγκάζουν  τον Αλέξη Τσίπρα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Εϊναι πιθανό, επίσης, να διεξαχθεί και έκτακτο Eurogroup στις Βρυξέλλες. Όλα δείχνουν ότι μετά το αρχικό «όχι» του Αλέξη Τσίπρα στη νέα πρόταση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η ελληνική πλευρά φαίνεται πως πιθανόν το ξανασκέπτεται και επανέρχεται στις συζητήσεις.

Το γερμανικό πρακτορείο DPA επιβεβαιώνει την είδηση ότι οι Βρυξέλλες φαίνεται να ξεκινούν μια ύστατη προσπάθεια διαμεσολάβησης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές, έτσι ώστε να καθίσουν ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων. Αν ο Τσίπρας δεχθεί την πρόταση, μπορεί να έρθει ακόμη και σήμερα, και το μεταφέρει στο δημοψήφισμα ως «Ναι» θα μπορούσε στη συνέχεια να προετοιμαστεί ένα έκτακτο Eurogroup.

Επείγουσα επανέναρξη των συνομιλιών εντός της ημέρας κ παράταση του ελληνικού προγράμματος ζήτησε η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωκοινοβουλίου. Πρόκειται για μια ύστατη προσπάθεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για επανέναρξη των συνομιλιών Ελλάδας, δανειστών, η οποία ωστόσο έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα, καθώς το σώμα δεν έχει αρμοδιότητα επί του θέματος.

Η πρόταση Γιούνκερ

Συμβιβαστική πρόταση στο παρά 1′ της εκπνοής του προγράμματος υπέβαλε στην Αθήνα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η πρόταση, σύμφωνα με το Reuters περιλαμβάνει το θέμα του χρέους.

Η πρόταση περιελάμβανε τα εξής σημεία:

1. να γίνει αποδεκτό το κείμενο των θεσμών

2. O Τσίπρας να ζητήσει από τον κόσμο να ψηφίσει ναι στο δημοψήφισμα

3. Οι θεσμοί να αποδεχτούν μία αλλαγή στο κείμενο τους η οποία δεν ξεκαθαρίζεται ποια θα μπορούσε να ήταν και .

4. Η κυβέρνηση να ζητήσει έκτακτο Eurogroup, το οποίο θα μπορούσε να συγκληθεί ακόμα και αύριο.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer