Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες των Συνεδριακών και Εικαστικών Εκδηλώσεων της «Εβδομάδας Απόδημου – 2014»
Αναφορά πεπραγμένων «Εβδομάδας Απόδημου – 2014» στην Κεφαλονιά
 Ομογένεια
10/08/2014 | 20:28

Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες των Συνεδριακών και Εικαστικών Εκδηλώσεων της «Εβδομάδας Απόδημου – 2014», που αναπτύχθηκαν από 2 έως και 5 Αυγούστου 2014 στο Νησί της Κεφαλονιάς.
Η οργάνωση ήταν της «Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων “Odysseus”» σε συνεργασία με το Δήμο της Κεφαλονιάς.
Η φετινή 15η ετήσια Εκδήλωση των Αποδήμων τύγχανε της τιμής, Επίτιμος Πρόεδρος της να είναι, όπως και κατά το 14ο Συνέδριο, ο Ακαδημαϊκός και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Cambridge κ.Αθανάσιος Φωκάς και να τελεί υπο την Αιγίδα των :
– Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς
– Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλονιάς και Ιθάκης
– Δήμου Κεφαλονιάς και
– Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Κεφαλονιάς (Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ)

fwkas
Τις εργασίες τίμησαν με την ενεργό συμμετοχή τους δύο πρώην Πρόεδροι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, ο κ.Απόστολος Αγγούριας και ο κ.Νίκος Πεκάτος, καθώς και προσωπικότητες της Πολιτικής, των Γραμμάτων και των Τεχνών, τόσο από την Ελλάδα, όσο και από τη διεθνή διασπορά.
Με κεντρικό Θέμα «Πολιτισμός και Ανάπτυξη I», μέσα από μία πληθώρα εποικοδομητικών Συνεδριάσεων, αναπτύχθηκαν από διακεκριμένους Έλληνες και ξένους Ομιλητές θέματα ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος τόσο για τους Κεφαλλήνες και Ιθακήσιους του εξωτερικού όσο και για τους κατοίκους και επισκέπτες των δύο Νησιών.

xionhs
Συνοπτικά ακολουθούν τα Συμπεράσματα και Πορίσματα :
– Η διεθνής εκπαιδευτική κοινότητα αποτελεί τον ουσιαστικό πνευματικό κρίκο διασύνδεσης των παιδιών των Αποδήμων με τη Χώρα καταγωγής τους (Ακαδημαϊκός, Καθ.Α.Φωκάς)
– Η δημιουργία από την Ομοσπονδία ειδικού καταπιστεύματος με
χορηγίες από ιδιώτες ή ιδρύματα ή εταιρείες του εξωτερικού και η
φροντίδα ίδρυσης τομέα Υποτροφιών θα στήριζαν πρακτικά τόσο
τα ΤΕΙ στην Κεφαλονιά, όσο και τη μεταβίβαση Φοιτητών για
εκπαιδευτικούς λόγους .(τ.Υπουργός κ.Γ.Αρσένης)
– Η στήριξη της Ομογένειας αποτελεί πρώτιστη προτεραιότητα της
Δημοτικής Αρχής και η «Εβδομάδα του Απόδημου» είναι μια από
τις κορυφαίες Συνεδριακές και Πολιτιστικές Εκδηλώσεις του
Νησιού. (Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, κ.Ν.Ανουσάκης)
– Η «καρδιά» των Αποδήμων χτυπά πάντα στην Κεφαλονιά από την
ημέρα που μετανάστευσαν μέχρι όσα χρόνια και να έχουν περάσει
και αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα με το διαρκές υποστηρικτικό
έργο όλων των Συλλόγων του εξωτερικού προς τα ευαγή Ιδρύματα
του Νησιού. (Πρόεδρος Παγκοσμίου Ομοσπονδίας, κ.Ι.Χιόνης)
– Η ηθική υποχρέωση των Αποδήμων να στηρίζουν την Κεφαλονιά τηρείται με ευλάβεια, συνέπεια και διαχρονικά με επιτυχία. (Δρ.Μ.Χιόνης, Επ.Πρόεδρος Ομοσπονδίας)
– Αναγκαιότητα εφαρμογής και αξιοποίησης των δυνατοτήτων κοινωνικής δικτύωσης κυρίως για τους Αποδήμους 2ης και 3ης γενιάς. (Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς, κ.Π.Κανελόπουλος)
– Αξιοποίηση της διεθνούς Ακαδημαϊκής και Επιχειρηματικής Κοινότητας των Αποδήμων για τη στήριξη της 3βάθμιας Εκπαίδευσης στην Κεφαλονιά. (τ.Υπουργός, Πρόεδρος ΤΕΙ-ΙΝ Καθ.Ν.Μαραβέγιας)
– Δημοσιοποίηση των Μελετών για το θέμα του Ναυαγίου του Αποστόλου Παύλου στην Κεφαλονιά. ( Prof H.Warnecke – κ.Θ.Χαρτουλιάρης, Εκπαιδευτικός)
– Η σταθεροποίηση και ενίσχυση του διεθνούς brand name του «Οδυσσέα», ως μοναδική ταξιδιωτική ταυτότητα και των δύο Νησιών. (Α/Πρόεδρος Ε.Μ.Π.Κ. κ.Γ.Μεταξάς)
– Η διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας στο εξωτερικό είναι ο διαρκής δίαυλος επικοινωνίας των εκπαιδευομένων Φοιτητών με την Ελλάδα. (Καθ. κ.Ε.Λιοσάτου)
– Η δημιουργία Εκπαιδευτικών εργαστηρίων για τους Απόδημους στα ΤΕΙ-Αργοστολίου συμβάλλει ουσιαστικά στην επαφή των νέων μεταξύ της Ελλάδος και του εξωτερικού. (κ.Γ.Ιλινόιου – Τσουρούφλης, Υπεύθυνος Νεολαίας Συνεδρίου)
– Η στήριξη της ιστορικής Φιλαρμονικής Ληξουρίου αποτελεί ηθική πολιτιστική υποχρέωση όλων των Κεφαλλήνων διεθνώς. (κ.Ι.Λουκέρης, Μέλος Συμβουλίου Φιλαρμονικής).
– Η σωστή επικοινωνιακή διαχείριση των υπερβολών των ΜΜΕ και η διαρκής συνεργασία με κορυφαίους Σεισμολόγους (Καθ.Π.Καρύδης – Καθ. Ε.Λέκκας) περιόρισε στο ελάχιστο δυνατό τις αρνητικές επιπτώσεις στον Τουρισμό. (κ.Δ.Μεσσάρης, Αρχιτέκτων)
– Διερεύνηση δυνατοτήτων «πολιτιστικής υιοθεσίας» ιστορικών Ναών και Κοιμητηρίων από Συλλόγους Αποδήμων εξωτερικού για την άμεση και πλήρη αποκατάσταση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. (κ.Γ.Γαλανός, Εκπαιδευτικός)
– Αξιοποίηση των σύγχρονων διεθνών τραπεζικών εφαρμογών στα πλαίσια της εξυπηρέτησης των όπου γης Αποδήμων. (κ.Δ.Πρεντάνος, Οικονομολόγος)
– Ανάπτυξη οικολογικής και περιβαλλοντολογικής ευαισθησίας ως ποιοτικό παράγοντα πολιτισμού στην Κεφαλονιά. (Prof P.Longobardi, Mrs D.Cohen, κ.Κ.Πρέντζας,Ηλεκτρολόγος-Μηχανικός)
– Διαδικτυακές δυνατότητες διάχυσης του Τουριστικού πληροφοριακού υλικού της Κεφαλονιάς σε όλο τον κόσμο μέσω της Ομοσπονδίας. (Καθ. Α.Κονιδάρης)
– Η διατήρηση των Εδρών Ελληνικών Σπουδών στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του Εξωτερικού αναδεικνύει την Ελληνική Γλώσσα ως διαχρονικό Πολιτιστικό Πρεσβευτή της Χώρας μας. (Καθ. Ρ.Καρούσου – Φωκά)
– Η δημιουργία «Γέφυρας Πολιτισμού» μεταξύ Κεφαλονιάς και Ομοσπονδίας θα διευκολύνει κυρίως την νέα γενιά Αποδήμων του εξωτερικού στη συμμετοχή στα πολιτιστικά – εικαστικά δρώμενα του Νησιού ,ενισχύοντας τους δεσμούς με τη Μητέρα Πατρίδα. (Δρ Σ.Αράβου – Παπαδάτου)
– Περαιτέρω διερεύνηση των δυνατοτήτων εξαγωγής των ποιοτικών Κεφαλονίτικων προϊόντων στο εξωτερικό. (κ.Σ.Σπαθής, Πρόεδρος «Κράνης»)
– Η αξιοποίηση του προγράμματος «Ελληνο-Γερμανικής Συνεργασίας» προσθέτει αναπτυξιακές δυνατότητες στην Κεφαλονιά με τις Πολιτιστικές και Τεχνογνωσιακές ανταλλαγές και εμπειρίες. (Mr.S.Dallinger, Περιφερειάρχης Rhein Neckar Kreise, Mr R.Geinert, τ.Δήμαρχος, Mr H.Werner, Mr N.Drescher)
– Η άμεση ανταπόκριση των μηχανισμών αποκατάστασης της κρατικής μηχανής, υπο τον επιτυχή συντονισμό του Δημάρχου κ.Παρίση, συνέβαλε καθοριστικά στην άμεση επαναλειτουργία των Λιμένων του Νησιού γενικά και του Ληξουρίου ειδικότερα. (κ.Ε.Κατσαίτη, Πρόεδρος Λιμενικού Ταμείου)
– Η στοχευμένη και διαχρονική προβολή της Κεφαλονιάς στο εξωτερικό επιτυγχάνεται κυρίως με θεσμική σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ του Νησιού και των ενδιαφερομένων εν ενεργεία ή εν δυνάμει ταξιδιωτικών αγορών, γεγονός που επιτυγχάνεται κυρίως με θεματικές ανταλλαγές επισκέψεων, διαβουλεύσεις ειδικών και ανάπτυξη Συμφωνιών ευρύτερης συνεργασίας. (κ.Ε.Κεκάτος, Α/Δήμαρχος Πολιτισμού – Τουρισμού)
– Οι Σύλλογοι Αποδήμων του εξωτερικού αποτελούν τους κορυφαίους διαχρονικούς δίαυλους επικοινωνίας των Ελλήνων μεταξύ τους και την εγγύηση της διατήρησης των ηθών και εθίμων του Νησιού στην αλλοδαπή. (κ.Φ.Ρασσιάς, Α/Πρόεδρος Ομοσπονδίας).
– Η Παγκόσμια Ομοσπονδία λειτουργεί ως ο διεθνής θεσμός που ενώνει, με σεβασμό στην κάθε ξεχωριστή ιστορική ταυτότητα, όλους τους όπου γης Συλλόγους της Κεφαλονιάς και Ιθάκης. (κ.Α.Χιόνη, Μέλος Συμβουλίου Αποδήμων)

kekatos_rassias_xionh

Τις εργασίες της «Εβδομάδας του Απόδημου – 2014», πλαισίωσαν για τα Μέλη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας δύο ειδικές Συσκέψεις :
– μία στο Γραφείο του Α/Περιφερειάρχη κ.Σ.Κουρή με θέμα την ενημέρωση των Αποδήμων για τη διαχείριση των πρόσφατων Σεισμών και τα έργα που ολοκληρώθηκαν ή είναι σε εξέλιξη και
– μία στο Γραφείο του Δημάρχου κ.Αλέξανδρου Παρίση με θέμα την περαιτέρω αξιοποίηση των Εκδηλώσεων της καθιερωμένης πλέον από την Δημοτική Αρχή, «Εβδομάδας του Απόδημου».
Επιπλέον, στην Τελετή Έναρξης, που αναπτύχθηκε στο Δημοτικό Θέατρο «Κέφαλος», στα πλαίσια της εικαστικής Έκθεσης της UNESCO, ο κ.Κουρής τίμησε συμβολικά με Ειδική Πλακέτα, τόσο τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ.Ι.Χιόνη, όσο και τον Επίτιμο Πρόεδρο Δρ Μ.Χιόνη για το εξαιρετικό φιλανθρωπικό έργο της Ομοσπονδίας στην Κεφαλονιά.
Επίσης έγινε από η προ-αναγγελία της επίσημης παρουσίασης στη Νέα Υόρκη του Βιβλίου της κ.Εύης Λειβαδά – Ντούκα με θέμα τον Κεφαλονίτη θαλασσοπόρο Juan de Fuca, που μεταφράστηκε στην Αγγλική με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας και την ευγενική συνεργασία του Ιδρύματος «Τσάκος».
Επισκέψεις – ξεναγήσεις στους κ.κ.Συνέδρους, μετά τον πανηγυρικό Εκκλησιασμό στον Ιερό Ναό του Πολιούχου Κεφαλονιάς Αγίου Γερασίμου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ.Σπυρίδωνος και την επιμέλεια του Ιεροκύρηκα Ι.Μ.Κεφαλληνίας π.Φώτιου Γαβριελάτου, έγιναν :
– από τον κ.Δ.Προβολισιάνο, στις εντυπωσιακές εγκαταστάσεις του «Συνεταιρισμού Ρομπόλας» στα Ομαλά, με εκδήλωση γευσιγνωσίας και
– από τον κ.Χ.Μακρή, στο μοναδικά πρωτότυπο Μουσείο Ηλεκτρισμού στα Φαρακλάτα, με επίδειξη των πρώτων μεθόδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος.
Με τη συνεργασία του Προέδρου της Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ. , Α/Δημάρχου κ.Αγγελου Κωνσταντάκη, συμπεριελήφθησαν στις Εκδηλώσεις της Ομοσπονδίας οι δύο Συναυλίες των Αδελφών Καραβιώτη, μία στο Αργοστόλι και μία στο Ληξούρι, οι οποίες , όπως ήταν φυσικό, κατέκτησαν καλλιτεχνικά όλη την Οικογένεια των Αποδήμων.
Με τη συνεργασία του Συνδέσμου Φιλολόγων Κεφαλονιάς και Ιθάκης και της Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ. δόθηκε η δυνατότητα στα Μέλη της Ομοσπονδίας να απολαύσουν, στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη», την ιδιαιτέρως ποιοτική Εκδήλωση με θέμα «Ύμνος εις την Ελευθερία» του Νίκου Μάντζαρου, σε ποίηση Διονυσίου Σολωμού και ενορχήστρωση Άλκη Μπαλτά. Αποσπάσματα του έργου απέδωσε η Γυναικεία Χορωδία της Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ. υπο τη διεύθυνση του Μαέστρου Άγγελου Μουρελάτου, ενώ η παρουσίαση του ποιητή και του έργου έγινε από τη Φιλόλογο κ.Αλίκη Γαλιατσάτου.
Η Τελετή Λήξης, που αναπτύχθηκε στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ –Αργοστολίου, όπου εδρεύει η «Πλατεία Παγκόσμιας Ομοσπονδίας», ολοκληρώθηκε με μία εκπληκτικά ποιοτική Συναυλία με θέμα «Μουσική Πανδαισία», που εκτέλεσαν με μεγάλη επιτυχία δυο νέοι προικισμένοι Μουσικοί, ο κ.Φοίβος Μποζάς (Σαξόφωνο – Πιάνο – Σύνθεση) και η κ.Λουίζα Παπαντωνάτου (Φλάουτο).

flaouto
Τη συνολική ευθύνη της Οργάνωσης της «Εβδομάδας του Απόδημου – 2014» και της επιμέλειας των «Πεπραγμένων» είχε ο Α/Δήμαρχος Πολιτισμού – Τουρισμού κ.Ευάγγελος Κεκάτος, το συντονισμό των Εκδηλώσεων είχε η κ.Αγγελική Χιόνη, Μέλος Συμβουλίου Ομοσπονδίας και την επιμέλεια του εντύπου του Προγράμματος είχε η κ.Μαρία Κουρή «δημιουργώ».
Τέλος, αφού ο Πρόεδρος και τα Μέλη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ευχαριστήσουν εγκάρδια τους Θεσμικούς Φορείς και τις Τοπικές Αρχές, που τίμησαν με την Αιγίδα και την ενεργό συνεργασία τους τις Εκδηλώσεις, τον Επίτιμο Πρόεδρο του Συνεδρίου, τους Προεδρεύοντες στις ενότητες και Συσκέψεις, τους Ομιλητές, τους Καλλιτέχνες και όλους όσους στήριξαν ηθικά ή υλικά την «Εβδομάδα Απόδημου» , προ-αναγγέλλουν την 16η Ετήσια Εκδήλωση, που θα αναπτυχθεί στην Κεφαλονιά από 1 έως 4 Αυγούστου 2015 με θέμα «Πολιτισμός & Ανάπτυξη ΙΙ».

apodhmoi_parishs

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer