Η Βάσω Βανδώρου το Σάββατο έχασε την πολύμηνη μάχη με την επάρατη νόσο βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά της, τον ιστορικό Σύλλογο Κεφαλλήνων Νέας Υόρκης «Αίνος» και την κοινότητα του Αγίου Γερασίμου στο Μανχάταν.
Στο Μάγγανο την Κυριακή η κηδειά της Βάσως Βανδώρου
 Ομογένεια
18/08/2016 | 09:53

Επιμέλεια // Μαρία Χριστοφοράτος

Η Βάσω Βανδώρου το Σάββατο έχασε την πολύμηνη μάχη με την επάρατη νόσο βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά της, τον ιστορικό Σύλλογο Κεφαλλήνων Νέας Υόρκης «Αίνος» και την κοινότητα του Αγίου Γερασίμου στο Μανχάταν.

Κι αυτό διότι η εκλιπούσα ήταν στυλοβάτης των δύο φορέων και ο σύζυγός της Γεώργιος Βανδώρος, ο οποίος είχε διατελέσει πολλά χρόνια πρόεδρος, απέδιδε τις επιτυχίες του στην υποστήριξη που του παρείχε για 55 ολόκληρα χρόνια η σύζυγός του.

Η εκλιπούσα, όπως επεσήμαναν οι συγγενείς και οι φίλοι που την επισκέπτονταν στο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν το τελευταίο διάστημα, δεν γόγγυσε ποτέ και είχε εκπλήξει τους θεράποντες γιατρούς και τις νοσοκόμες με το κουράγιο της, με την αγάπη της για την ζωή. Ακόμη και όταν πονούσε έβρισκε τη δύναμη και χαμογελούσε και με αυτόν τον τρόπο έδινε κουράγιο σε όλους.

«Εφυγε με το χαμόγελο στα χείλη και το χαμόγελό της θα παραμείνει βαθιά χαραγμένο στις ψυχές και στις καρδιές μας», δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» η μεγαλύτερη κόρη της, Καλλιόπη Βανδώρου – Αντύπα.

Ο θάνατος της 75χρονης καταλυπεί τον σύζυγό της Γεώργιο, τα παιδιά Καλλιόπη και Γεράσιμο Αντύπα, Μαρία και Νικόλαο Μινέτο, τα εγγόνια Σπύρο, Βασιλική και Νίκη, τα αδέλφια Θέτις και Παντελή Julius, Αικατερίνη και Δημήτριο Τετενέ, Γρηγόρη και Σπυριδούλα Παπαδάτου, Ελένη και Δημήτριο Παυλάτο, Χρυσάνθη και Ευθύμιο Γαλιατσάτο και Μαρία Παπαδάτου, τα ανίψια και τους λοιπούς συγγενείς εδώ και στην Κεφαλονιά.

Η σορός της την Τετάρτη θα εκτεθεί σε κοινό προσκύνημα στο Γραφείο Τελετών «Σταματιάδης» στην Αστόρια από τις 2-5 μ.μ. και από τις 7-9 μ.μ.
Η νεκρώσιμη ακολουθία, βάσει της δικής της επιθυμίας θα ψαλεί την Κυριακή 21 Αυγούστου στο Μάγγανο Κεφαλληνίας στις 18.00.

Ο Σύλλογος Κεφαλλήνων «Αίνος» εξέδωσε ψήφισμα μέσω του οποίου εκφράζει τα ειλικρινή και εγκάρδια συλλυπητήρια στον σύζυγό της Γεώργιο Βανδώρο, στα παιδιά και στα εγγόνια του και εξάρουν την αγάπη της αείμνηστης για την Ομογένεια και την προσφορά στον Σύλλογο.

Η εκλιπούσα γεννήθηκε στα Περατάτα Κεφαλληνίας και ήταν η δεύτερη από τα επτά τέκνα των αειμνήστων Σπύρου και Μαρία Παπαδάτου.
Η Βάσω Παπαδάτου ήρθε στη Νέα Υόρκη το 1956 με τη μεγαλύτερη αδελφή της, Θέτις, αφ ενός μεν λόγω του σεισμού, αφ ετέρου δε διότι εδώ ζούσε και εργαζόταν ο θείος τους.

Επειδή ήταν δέκα πέντε ετών πήγε στο Λύκειο και έπρεπε παράλληλα να εργάζεται μαζί με την αδελφή της για να εξασφαλίσουν τα απαραίτητα προς το ζην. Τρία χρόνια αργότερα γνώρισε τον Γεώργιο Βανδώρο που καταγόταν από τον Αγριλιά Κεφαλληνίας. Ο Γιώργος είχε έρθει την ίδια περίπου χρονική στιγμή στη Νέα Υόρκη και το 1959 χόρεψαν τον χορό του Ησαϊα.

Το ζεύγος έφερε στον κόσμο δύο κορίτσια, την Καλλιόπη και την Μαρία και επένδυσε στην παιδεία τους. Κάθε καλοκαίρι πήγαιναν στην Ελλάδα και τα κορίτσια μιλούν άπταιστα την ελληνική γλώσσα.
Η Καλλιόπη είναι νυμφευμένη με τον Γεράσιμο Αντύπα και διαμένει στη Νέα Υόρκη.

Η Μαρία ερωτεύτηκε τον Νικόλαο Μινέτο και προ 25 ετών παντρεύτηκαν και ζουν μόνιμα στην Κεφαλονιά.
Ο Γιώργος και η Βάσω Βανδώρου την περίοδο που η Μαρία αποφάσισε να παντρευτεί και να μείνει μόνιμα στην Κεφαλονιά  συναίνεσαν διότι και οι ίδιοι μοιράζονταν τον χρόνο μεταξύ Κεφαλονιάς και Νέας Υόρκης.

Στοιχεία από τον Εθνικό Κήρυκα της Νέας Υόρκης

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer