Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 3- 8 Αυγούστου η 17η Ετήσια Εκδήλωση Αποδήμων στην Κεφαλονιά
Απολογισμός 17ης Ετήσιας Εκδήλωσης Αποδήμων
 Ομογένεια
01/09/2016 | 14:23

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 3- 8 Αυγούστου η 17η Ετήσια Εκδήλωση Αποδήμων στην Κεφαλονιά. Η Αδελφότητα συμμετείχε για πρώτη φορά στις εκδηλώσεις, κατόπιν προσκλήσεως της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων & Ιθακησίων, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία αλλά και με την πολύτιμη βοήθεια του Δήμου Κεφαλονιάς και ιδίως του Αντιδημάρχου κ. Κεκάτου, ο οποίος συνέβαλε καίρια, όπως και κάθε χρόνο, στην προετοιμασία και την πραγματοποίηση της συνάντησης των αποδήμων. Η 17η Εβδομάδα Απόδημου Κεφαλονίτη & Θιακού ήταν αφιερωμένη στη Μνήμη του αποβιώσαντος Υπουργού και συμπατριώτη μας Γεράσιμου Αρσένη. Κατά τις ημέρες αυτές έλαβαν χώρα διάφορες εκδηλώσεις με κεντρικό άξονα τη διασύνδεση των αποδήμων.

Πιο συγκεκριμένα, στις 3 Αυγούστου στην Πεσσάδα, η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Δώρα Μαρκάτου, παρουσίασε μαζί με τους συνεργάτες της τα συγγράμματα εκδόσεων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, σχετικά με την επτανησιακή γλυπτική και επτανησιακή ζωγραφική.

Την επόμενη ημέρα, στη Λακήθρα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στη μνήμη του Καθηγητή Ρόκου Αλιμπράντη και κατατέθηκε στεφάνι στην προτομή που έχει στηθεί στην πλατεία της Λακήθρας προς τιμήν του. Προσφέρθηκε παραδοσιακή ριγανάδα στους παρευρισκομένους με ντόπια κεφαλονίτικα προϊόντα. Στη συνέχεια, το χορευτικό της Αδελφότητας υπό την καθοδήγηση του δασκάλου Διονύση Μπάλα και με τους ήχους των οργανοπαιχτών  Λαμπρογιάννη Πεφάνη (βιολί), Σκλαβουνάκη Μάκη (κιθάρα) κ Λύκουρα Αλέξανδρο (ακορντεόν),  χόρεψε παραδοσιακά τραγούδια που ερμήνευσαν οι Ευσταθία και Μαρία Γαρμπή. Επίσης, χόρεψε το χορευτικό του Ελειού και το γλέντι συνέχισε με το κοινό σε μία αξέχαστη χορευτική βραδιά.

Οι εργασίες του συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο 5&6 Αυγούστου στην Κοργιαλένειο Βιβλιοθήκη παρουσία του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη κ. Δημητρίου, του Δημάρχου Κεφαλονιάς, του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, του πρ. Υπουργού κ. Αλιβιζάτου, εκπροσώπων της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας, λαμπρών Κεφαλλήνων & Θιακών ακαδημαϊκών και επιστημόνων που τιμούν τα νησιά μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό με την αξιομνημόνευτη πορεία τους καθώς και πολλών συμπατριωτών  μας που μας τίμησαν με την παρουσία τους. Στην έναρξη του συνεδρίου έγιναν οι χαιρετισμοί από τους επισήμους που παρευρέθηκαν και τους προέδρους των συλλόγων.

Την πρώτη ημέρα εργασιών του συνεδρίου η κα Λούκα Κατσέλη, Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και σύζυγος του Γεράσιμου Αρσένη, η συγγραφέας κα Εύη Λειβαδά Ντούκα και ο Πρόεδρος των ΤΕΙ κ. Δραγώνας μίλησαν για τη ζωή και το έργο του συμπατριώτη μας πολιτικού.

Στη συνέχεια, ο Καθηγητής- Νευροεπιστήμων Δρ. Γεώργιος Παξινός μίλησε για την συμπεριφορά και την εξέλιξη του ανθρώπινου εγκεφάλου και παρουσίασε το βιβλίο του «Κατ’ εικόνα».

Τέλος, ο Καθηγητής Ιατρικής Γεράσιμος Ρηγάτος μας ταξίδεψε στην ιστορία παρουσιάζοντάς μας εμβληματικές μορφές Κεφαλλήνων και ο Καθηγητής Γεράσιμος Μεταξάς παρουσίασε το οδοιπορικό του Βέγειου Ψυχιατρείου και τον πολύτιμο ρόλο του Δρ. Μαρίνου Μεταξά.

Οι διαλέξεις που δόθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του Σαββάτου, δεύτερης ημέρας του συνεδρίου, είχαν ως επίκεντρο τη διασύνδεση των αποδήμων υπό διάφορα πρίσματα. Πιο συγκεκριμένα ο Καθηγητής των ΤΕΙ Άγης Κονιδάρης, παρουσίασε τις προοπτικές και πιθανούς τρόπους δικτύωσης του απόδημου επτανησιακού Ελληνισμού. Στη συνέχεια ο Αν. Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς κ. Νικόλας Φαραντούρης ανέλυσε το ρόλο των αποδήμων Κεφαλλήνων στην Επιστήμη και την Τέχνη, ενώ ο Οικονομολόγος Γιάννης Βουτσινάς ασχολήθηκε με θέματα επιχειρηματικότητας και διασποράς. Τέλος, η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της Αδελφότητας Χρύσα Κοκκόση, ανέλυσε τη σημασία και το ρόλο των πολιτιστικών συλλόγων στη Διασύνδεση των Αποδήμων.

Ακολούθησε ομιλία και θεατρική αναφορά του Ιατρού- Ιστορικού Ερευνητή κ. Λιβιέρη Λιβιεράτου και του Σκηνοθέτη- Εικαστικού Γεώργιου Κακή- Κωνσταντινάτου με θέμα “William Shakespeare” και Κεφαλληνία.

Την Κυριακή παρακολουθήσαμε τη Θεία Λειτουργία στην Ιερά Μονή Αγίου Γερασίμου στα Ομαλά, όπου και τελέστηκε μνημόσυνο για τους Γεράσιμο Αρσένη, Ηρακλή Καπογιαννάτο, Φίλιππο Αγγούρια και Χριστίνα Σπυράτου. Το βράδυ της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο Ξενία συναυλία του φιλανθρωπικού & πολιτιστικού Σωματείου «Λυσίππη».

Την Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016, με τη συνάντηση των τοπικών αρχών με τους εκπροσώπους των συλλόγων γηγενών & αποδήμων, ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Περιφερειακής Διοίκησης Ιονίων Νήσων το 6ήμερο των εκδηλώσεων της 17ης συνάντησης Αποδήμων Κεφαλονιάς & Ιθάκης στα νησιά μας.

Ως Αδελφότητα Κεφαλλήνων & Ιθακησίων Πειραιά ευχαριστούμε θερμά την Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλλήνων & Ιθακησίων «Οδυσσεύς» για την πρόσκληση συμμετοχής μας στη διοργάνωση των εκδηλώσεων αυτών, το Δήμο Κεφαλονιάς για τη συνεργασία ως προς την προετοιμασία και διεξαγωγή των εκδηλώσεων καθώς και όλους τους φορείς και μεμονωμένους συμπατριώτες μας που συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του συνεδρίου.

Εν όψει της νέας χρονιάς που ξεκινάει εκφράζουμε την πεποίθηση και την ευχή ότι η εν λόγω συνεργασία έθεσε τα θεμέλια μιας εποικοδομητικής μελλοντικής συνεργασίας για το καλό του τόπου μας.

Καλή και δημιουργική επάνοδο!!

Για το Δ.Σ.

Χρύσα Κοκκόση

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer