Οικοδομικό υλικό του ναού είχε εξάλλου χρησιμοποιηθεί στους τοίχους και την Αγία Τράπεζα του εξωκκλησίου του Αγ. Γεωργίου.
Αρχαίος ναός στον Αγ. Γεώργιο Σκάλας στη Κεφαλλονιά
Εκκλησία
28/10/2014 | 08:34
Κοντά στη ρωμαϊκή έπαυλη της Σκάλας, στην επαρχιακή οδό Σκάλας – Πόρου και στη θέση Άγιος Γεώργιος διατηρούνται τα θεμέλια ενός αρχαϊκού ναού δωρικού ρυθμού.
Ο ναός ερευνήθηκε από το Σπ. Μαρινάτο το 1960 και το 1969 από τον Π. Καλλιγά χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η ανασκαφή του. Το μνημείο αποτελούνταν από πρόδομο εν παραστάσι, επιμήκη σηκό και αβαθή οπισθόδομο εν παραστάσι, ενώ πιθανότατα αρχικά είχε και πτερό. Κατά την τελευταία ανασκαφή στο χώρο βρέθηκαν λίθοι από την ανωδομή και κομμάτια από τη στέγη του μνημείου, που περιελάμβαναν και θραύσματα σίμης και υδρορροών, χωρίς ωστόσο να μπορεί να αποκατασταθεί ικανοποιητικά η αρχική μορφή του. Οικοδομικό υλικό του ναού είχε εξάλλου χρησιμοποιηθεί στους τοίχους και την Αγία Τράπεζα του εξωκκλησίου του Αγ. Γεωργίου. 
Το μνημείο ανήκε σε ευρύτερο ιερό, το οποίο περικλειόταν από περίβολο. Το ιερό περιλάμβανε ακόμη μία στοά νότια του ναού, στραμένη προς αυτόν, η οποία έχει ανασκαφεί μερικώς. Πιθανότατα ο χώρος αποτελούσε τόπο λατρείας, κυρίως για τους ναυτικούς που διέρχονταν από εκεί στο δρόμο προς την Δύση, όπως συνάγεται από κεραμική που βρέθηκε κοντά στο ιερό μέσα στη θάλασσα.


Συντάκτης: Δρ. Λάζαρος Κολώνας, αρχαιολόγος – Γενικός Διευθυντής Αρχαιοτήτων ΥΠΠΟ

arxaios_naos

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer