Τι δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών μετά το Eurogroup
Βαρουφάκης: “Αλλάξαμε σελίδα”
Οικονομία
21/02/2015 | 09:10

Χρειάστηκαν τρεις συνεδριάσεις του Eurogroup για να αλλάξουμε σελίδα ανέφερε ο Γιάννης Βαρουφάκης στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup αναφέροντας ότι “Διαπραγμάτευση σημαίνει αμοιβαίες κινήσεις συμβιβασμού, αλλά και να δείξεις έτοιμος για ρήξη”.

Ο υπουργός Οικονομικών εξαπέλυσε επίθεση και στην προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας ότι Απέτυχε η προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης να μας εγκλωβίσει σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια αφού όπως είπε Καταφέραμε να συνδυάσουμε το σεβασμό στους κανόνες με το σεβασμό στη Δημοκρατία. Καταφέραμε να συνδυάσουμε την αποφασιστικότητα να είμαστε όρθιοι με μια επιδέξια διαπραγματευτική στρατηγική.

Η συμφωνία αυτή είναι ένα πρώτο βήμα προς μια νέα κατεύθυνση – Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς ανέφερε ο Γιάννης Βαρουφάκης εξηγώντας ότι “Είναι ένα Σαββατοκύριακο χαράς και δημιουργίας – Αφήνουμε πίσω μας το Μνημόνιο και γινόμαστε συν-συγγραφείς των μεταρρυθμίσεων” και συνέχισε “Τα πρωτογενή πλεονάσματα θα συνάδουν με τις πραγματικές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Αποτρέψαμε νέα υφεσιακά μέτρα, αλλά και το ασφυκτικό πρωτογενές πλεόνασμα του 3% φέτος”.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε χαρακτηριστικά ” Δεσμευτήκαμε ότι δεν θα προβούμε σε καμία μονομερή κίνηση που θα έχει αρνητικό αποτέλεσμα στη δημοσιονομική ισορροπία. Όποιες μεταρρυθμίσεις εισάγουμε, εμείς οι ίδιοι δεν θέλουμε να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στα δημοσιονομικά ή στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Από τον Ιούλιο θα βάλουμε μπροστά για μια νέα συμφωνία με τους εταίρους μας.Οι εταίροι μας έχουν να κερδίσουν από μια «έξυπνη» αναδιάρθρωση του χρέους”

Θα μείνουμε εδώ όλο το βράδυ”, είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης, όταν κάποιοι δημοσιογράφοι διαφώνησαν για το ποιος προηγείτο στην σειρά των ερωτήσεων, με τον υπουργό Οικονομικών να δείχνει έτσι ότι δεν είχε σκοπό να αφήσει κανέναν παραπονεμένο…

Σε ερώτηση για την διαφορά της αποψινής, συγκριτικά με την συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης, απάντησε: “Εμείς δεν έχουμε δεσμευθεί να μειώσουμε τις συντάξεις, να αυξήσουμε το ΦΠΑ και εμείς θα είμαστε οι ‘συν-συγγραφείς’ των μεταρρυθυμίσεων. Το ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι εμείς δεν έχουμε υπογράψει το παλιό πρόγραμμα”.

Σε ερώτηση ενός γερμανού δημοσιογράφου, ο κ. Βαρουφάκης κατέστησε ξεκάθαρο το ότι η κυβέρνηση είναι απολύτως προσηλωμένη και αποφασισμένη να πατάξει τη φοροδιαφυγή, ωστόσο απέφυγε να πει κάποιο συγκεκριμένο νούμερο για το ύψος της φοροδιαφυγής.

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ υπογράμμισε ακόμα ότι η κυβέρνηση δεν είναι γενικώς αντίθετη στις ιδιωτικοποιήσεις, ωστόσο τόνισε πως “η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική”.

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, απάντησε ότι η κυβέρνηση θα τήρησει την δέσμευσή της, ενώ σχολίασε και τις αναφορές που του έκαναν συνάδελφοί του από φτωχότερες της Ελλαδας χώρες (για παράδειγμα από την Σλοβακία), οι οποίοι του είπαν πως οι κατώτατοι μισθοί είναι πιο χαμηλοί συγκριτικά με την Ελλάδα. Ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε πως αυτό είναι αλήθεια, ωστόσο υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, η οποία είναι πως και οι τιμές είναι χαμηλότερες στις χώρες αυτές.

“Αυτό που ήταν πολύ σημαντικό για τη συμφωνία μας σήμερα ήταν ότι κατορθώσαμε να κερδίσουμε σεβασμό. Προχωράμε. Βρισκόμαστε σε μία καινούργια φάση, Θα κάνουμε μεταρρυθμίσεις και με αυτές θα κριθούμε”, τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer