Δώδεκα ομογενείς, ηλικίας από 13 έως και 45 ετών, το μεσημέρι της Κυριακής βούτηξαν στα παγωμένα νερά της θάλασσας του Λονγκ Αϊλαντ
Βούτηξαν στον παγωμένο ωκεανό και ενίσχυσαν τον ναό του Γκρίνπορτ
 Ομογένεια
25/01/2015 | 14:51

Δώδεκα ομογενείς, ηλικίας από 13 έως και 45 ετών, το μεσημέρι της Κυριακής βούτηξαν στα παγωμένα νερά της θάλασσας του Λονγκ Αϊλαντ όχι απλά και μόνο για να αναβιώσουν το έθιμο της χειμερινής κολύμβησης, αλλά και για να ευαισθητοποιήσουν τους φίλους και την Ομογένεια των ακριτικών περιοχών του Λονγκ Αϊλαντ για να προσφέρουν τον οβολό τους στην ανακαίνιση των εξωτερικών τοιχωμάτων της κοινότητας των Αγίων Αναργύρων, Ταξιάρχου και Γερασίμου στο Γκρίνπορτ.

Το κτίσμα του ναού, όπως επεσήμανε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, π. Γεράσιμος Μπάλλας, είναι διακοσίων χρόνων και με ξύλινα τοιχώματα τα οποία έχουν υποστεί φθορά και έχει πλέον καταστεί επιτακτική ανάγκη η ανακαίνιση όλων των τοίχων.

«Το έργο είναι δύσκολο και πολυέξοδο διότι όταν ρίξεις το πρώτο σφυρί δεν μπορεί να προβλέψεις πόσο θα αντέξουν τα δοκάρια και ο τοίχος. Χρειάζεται προσεκτική δουλειά για να μην επηρεαστεί το εσωτερικό του ναού. Με την αγάπη και τη γενναιοδωρία των μελών και των φίλων και υποστηρικτών θα πετύχουμε και αυτό τον φιλόδοξο στόχο», δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο π. Γεράσιμος.

Ερωτηθείς εάν είναι η πρώτη φορά που έκαναν χειμερινή κολύμβηση τόνισε ότι ήταν η πρώτη φορά και ότι την πρωτοβουλία την ανέλαβαν δύο ομογενείς επιχειρηματίες και συγκεκριμένα ο Νικόλαος Κατράκης και ο Χρήστος Τριανταφύλλου, οι οποίοι σκέφθηκαν να επαναλάβουν τις ερανικές προσπάθειες που έχουν λάβει διασημότητες οι οποίοι άδειαζαν τους κουβάδες με τον πάγο και συγκέντρωναν χρήματα και διοργάνωσαν την «Sollar Bear Challenge».

Ο π. Γεράσιμος τόνισε ότι δεν ανέμεναν τόση μεγάλη συμμετοχή και ανταπόκριση, καθώς μέχρι στιγμής έχουν ήδη συγκεντρώσει οκτώ χιλιάδες δολάρια και έχουν υποσχέσεις για άλλες πέντε χιλιάδες δολάρια. Το πρωί της Κυριακής, οι ομογενείς και οι χειμερινοί κολυμβητές παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία και την προσευχή υπέρ υγείας των κολυμβητών την οποία ανέπεμψε ο π. Γεράσιμος. Στη συνέχεια, επιβιβάστηκαν στα αυτοκίνητά τους και μετέβησαν στην προκυμαία όπου θα γινόταν η κολύμβηση. Η κοινότητα είχε καλέσει και ασθενοφόρο για κάθε ενδεχόμενο, αλλά ουδείς χρειάστηκε την παραμικρή βοήθεια.

Αμέσως μετά την κολύμβηση επέστρεψαν στον ιερό ναό όπου απόλαυσαν το γεύμα που είχαν ετοιμάσει οι κυρίες της Φιλοπτώχου.

Η εν λόγω κοινότητα τον αγιασμό των Υδάτων τον κάνει τον Σεπτέμβριο στο πλαίσιο της Εορτής του Τιμίου Σταυρού και η τελετή αυτή εντάσσεται στο πρόγραμμα της Ναυτικής Εβδομάδας που διοργανώνει η δημοτική αρχή του Γκρίνπορτ και τυγχάνει μεγάλης συμμετοχής και ιδιαίτερης προβολής.

Το Γκρίνπορτ σφύζει από ζωή και Ελληνισμό, αφ ενός μεν διότι αρκετοί συνταξιούχοι διαμένουν μόνιμα εκεί, αφετέρου δε διότι η νέα γενιά των ομογενών επαγγελματιών που έχουν οικογένειες αγοράζουν εξοχικά σπίτια και τη θερινή περίοδο οι οικογένειές τους διαμένουν εκεί. Πρόκειται για ενήλικες επιστήμονες, επαγγελματίες και επιχειρηματίες 30-50 ετών, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν και να συντηρήσουν ένα δεύτερο σπίτι.

Το Γκρίνπορτ τα καλοκαίρια κατακλύζεται από ομογενείς του Κουίνς και του Μπρούκλιν οι οποίοι μπορούν με ελάχιστα έξοδα να αποδράσουν από τον καύσωνα που πλήττει τις περιοχές τους και να περάσουν ευχάριστες στιγμές συνδυάζοντας το κολύμπι με το ψάρεμα.

Ο εν λόγω ναός ως γνωστόν είναι ένα από τα μετόχια της Πατριαρχικής Μονής της Οσίας Ειρήνη Χρυσοβαλάντου με έδρα την Αστόρια, η οποία διανύει μια περίοδο αναγέννησης.

Η κοινότητα των Αγίων Αναργύρων, Ταξιάρχου και Γερασίμου ιδρύθηκε το 1980 και το ίδιο έτος αγόρασε το ακίνητο και τον πρεσβυτεριανό ναό τον οποίο σε σύντομο χρονικό διάστημα ανακαίνισε, προσθέτοντας παράλληλα τον νάρθηκα και το υπόστεγο.

Το 2000 η κοινότητα αποφάσισε να προβεί στην αγιογράφηση του ναού η οποία είχε εισέλθει στην τελική της φάση.

Η κοινότητα έχει 150 οικογένειες οι οποίες διαμένουν στις διάφορες περιοχές του Λονγκ Αϊλαντ, επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και άλλα εξοχικά στο Ανατολικό Λονγκ Αϊλαντ.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

greenport (1) greenport (2) greenport (3) greenport (4) greenport (5) greenport (6) greenport (8) greenport (9) greenport (10) greenport (11)

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer