Αν μέχρι χθες κάποιος εμφανιζόταν ως το απόλυτο φαβορί, σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ολα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά!
«Βράζει» η Ιεραρχία εξαιτίας παρεμβάσεων αγιορείτη ηγουμένου στις επικείμενες εκλογές
Εκκλησία
23/05/2015 | 10:32

Σύνταξη // Ανδρέας Λουδάρος

Την έντονη ενόχληση σημαντικής μερίδας μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει προκαλέσει η παρέμβαση μεγάλης αγιορείτικης μονής στις εκλογικές διαδικασίες για την κάλυψη των θρόνων στις Μητροπόλεις Κεφαλληνίας και Νέας Κρήνης σύμφωνα με το ρεπορτάζ του orthodoxia.info.

Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν την σύναξη του συνόλου των μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος στο συνοδικό μέγαρο για την έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας που συγκάλεσε ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, πολλοί είναι οι Ιεράρχες που στις μεταξύ τους συνομιλίες κάνουν λόγο για προσπάθεια παρέμβασης του ηγουμένου της συγκεκριμένης μονής σε μια απόλυτα εσωτερική διαδικασία.

«Δεν είναι δυνατόν να αρνούμαστε λόγο στον Οικουμενικό Πατριάρχη για εκλογή σε Μητρόπολη των Νέων Χωρών και να δεχόμαστε πιέσεις από έναν ηγούμενο» τόνισε μητροπολίτης της Παλαιάς Ελλάδας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται σημαντικός αριθμός εκλεκτόρων που ανεξάρτητα από τις σχέσεις τους με το συγκεκριμένο μοναστήρι, επιχειρούν να χαράξουν «κόκκινη γραμμή» ξεκαθαρίζοντας σε κάθε τόνο πως δεν έχουν την παραμικρή πρόθεση να δεχθούν παρεμβάσεις.

Η πρώτη «έκπληξη» για τους συνοδικούς μητροπολίτες ήρθε μετά την κοίμηση του μακαριστού μητροπολίτη Κεφαλληνίας Σπυρίδωνα στις αρχές του χρόνου. Τότε, αρκετοί Ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος άρχισαν να δέχονται «ευγενικές πιέσεις» εκ μέρους του αγιορείτικου μοναστηριού προκειμένου να στηρίξουν την υποψηφιότητα του αρχιμανδρίτη Γεράσιμου Φωκά.

Παρά το γεγονός πως οι περισσότεροι δεν ένιωσαν καθόλου καλά με την ιδέα της παρέμβασης του μοναστηριού στην εκλογική διαδικασία, δεν της έδωσαν ιδιαίτερη βαρύτητα αφού το πρόσωπο του αρχιμανδρίτη Γερασίμου θεωρείτο καιρό τώρα η φυσική συνέχεια του μακαριστού Σπυρίδωνα. Ήταν ένας ακόμη «καλός λόγος» υπέρ μιας «κλειδωμένης» υποψηφιότητας. Βέβαια δεν ήταν λίγοι αυτοί που διέκριναν στην κίνηση αυτή, προσπάθεια «καπελώματος» της αρχιεπισκοπικής πρότασης.

Η «ΜΗΤΕΡΑ ΤΩΝ ΜΑΧΩΝ»

Οι εκπλήξεις για τους συνοδικούς μητροπολίτες δεν σταμάτησαν όμως εκεί. Λίγους μόλις μήνες μετά, η εκδημία του μητροπολίτη Νέας Κρήνης Προκοπίου προκάλεσε νέα παρέμβαση της ίδιας μονής. Αυτή τη φορά υπέρ του πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ. Φλωρίνης, αρχιμανδρίτη Ιουστίνου Μπαρδάκα. Οι εκλέκτορες έγιναν ξανά αποδέκτες πιέσεων οι οποίες όμως αυτή τη φορά ενεργοποίησαν σχεδόν ακαριαία αμυντικά αντανακλαστικά. Για πρώτη φορά σε εκλογές νέων μητροπολιτών, ξένος προς την Εκκλησία της Ελλάδος εκκλησιαστικός παράγοντας επιχειρεί να προωθήσει δικούς τους υποψηφίους.

«Φαίνεται πως δεν έχουμε να κάνουμε με μια μεμονωμένη προσπάθεια στήριξης ενός υποψηφίου αλλά με οργανωμένη κίνηση παρέμβασης στο εσωτερικό της Ιεραρχίας. Δεν θα το επιτρέψουμε!» δήλωσε στο ιδιαίτερα ενοχλημένος μητροπολίτης της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο αρχιμανδρίτης Ιουστίνος Μπαρδάκας, οποίος θεωρείται ιδιαίτερα ικανός κληρικός με αρκετά ερείσματα στο εσωτερικό της Ιεραρχίας έχει ήδη την στήριξη του Αρχιεπισκόπου. Αρκετοί θα τον ψήφιζαν ευχαρίστως, όπως λένε, για την μητρόπολη Φλωρίνης κάποια στιγμή, ενδεχομένως να μην είχαν αντίρρηση και για την Νέα Κρήνη. Όμως όπως όλα δείχνουν η πίεση που δέχθηκε μεγάλο μέρος εκλεκτόρων έχει λειτουργήσει εντελώς αρνητικά.

Η έκτακτη σύγκλιση της Ιεραρχίας από τον Αρχιεπίσκοπο φαίνεται πως κινήθηκε με άξονα την αποφόρτιση του κλίματος στο εσωτερικό της Ιεραρχίας που όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ένας εκ των εκλεκτόρων, «αυτή τη στιγμή βράζει».

Είναι χαρακτηριστικό πως μεγάλο μέρος των ιεραρχών, ακόμη και αυτών που βρίσκονται κοντά στον αρχιεπίσκοπο αναζητούν εναλλακτική πρόταση. Ήδη ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του πρωτοσυγκέλλου του, αρχιμανδρίτη Στέφανου Τόλιου ενώ αρκετοί συζητούν το όνομα του επισκόπου Φαναρίου κ. Αγαθάγγελου ο οποίος όμως δεν δείχνει διατεθειμένος να αποτελέσει αντιπρόταση σε αυτήν του Αρχιεπισκόπου.

ΜΕΤΟΧΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ;

Καλά πληροφορημένες πηγές στο εσωτερικό της Ιεραρχίας, αποκάλυψαν στο orthodoxia.info οτι ανάμεσα σε αυτά που επιχειρεί να αποκομίσει η συγκεκριμένη αγιορείτικη μονή από την παρέμβασή της στις εκλογές είναι και η σύσταση μετοχίου εντός των ορίων της Ι.Μ. Νεας Κρήνης στο κέντρο ουσιαστικά της Θεσσαλονίκης. Αυτό είναι ήδη σε γνώση πολλών ιεραρχών που επιμένουν να αντιμετωπίζουν την στάση της μονής ως επιθετική.

Όπως όλα δείχνουν η συνεδρίαση της Τρίτης θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Το πως θα λειτουργήσει εν τέλει το εκλεκτορικό σώμα θα φανεί την ώρα της κάλπης με τους περισσότερους να αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δουν την τελική στάση του Αρχιεπισκόπου.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer