Το ψήφισμα που "πέρασε" από 21 Δημοτικούς Συμβουλούς της Δημοτικής Αρχής καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη μεθόδευση της κυβέρνησης και την απόφαση της να προχωρήσει στην έκδοση Π.Ν.Π
Δήμος Κεφαλλονιάς: “Μολών Λαβέ”
Πολιτική
24/04/2015 | 09:01

Του Μιχάλη Ανδρεαδάκη

Μαραθώνια ήταν η κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης (23/4) με μοναδικό θέμα την πράξη νομοθετικού περιεχομένου, με την οποία η κυβέρνηση υποχρεώνει τους Ο.Τ.Α. α’ βαθμού να καταθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Η συνεδρίαση κράτησε περίπου τέσσερις ώρες και έπειτα από αρκετές τοποθετήσεις και αντιπαραθέσεις ολοκληρώθηκε περίπου μια ώρα μετά τα μεσάνυχτα με την ψήφιση της πρότασης της Δημοτικής Αρχής που τάσσεται αντίθετη με τη δέσμευση των χρημάτων που βρίσκονται στο αποθεματικό της, από τη στιγμή που δεν δίνονται οι απαραίτητες εγγυήσεις για το πότε θα είναι ξανά διαθέσιμα.

Το ψήφισμα που “πέρασε” από 21 Δημοτικούς Συμβουλούς της Δημοτικής Αρχής (οι υπόλοιπες παρατάξεις κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις) “καταγγέλλει ως απαράδεκτη τη μεθόδευση της κυβέρνησης και την απόφαση της να προχωρήσει στην έκδοση Π.Ν.Π., με την οποία πλήττει ευθέως τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού της αυτοδιοίκησης και ουσιαστικά ακυρώνει το ρόλο της. Κρίνει μη ικανοποιητικές τις εξηγήσεις που παρείχε στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών. Γι αυτό καλεί την κυβέρνηση στην πρώτη φάση να αποσύρει άμεσα την Π.Ν.Π. και στη συνέχεια να ξεκινήσει με πρωτοβουλία της ένας ειλικρινής διάλογος προκειμένου να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές λύσεις που στόχο θα έχουν την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος. Αποφασίζει μέχρι τη σύγκλιση του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ της 7η Μαϊου , όπου και θα ληφθεί οριστική απόφαση να μην εφαρμόσει όσα προβλέπει η Π.Ν.Π. γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία του Δήμου και των υπηρεσιών τους, καθώς και η δυνατότητα του να ανταποκριθεί στη στοιχειώδη λειτουργία του” αναφέρει μεταξύ άλλων. dhmotiko (7)

Ο Δήμαρχος, Αλέξανδρος Παρίσης πραγματοποίησε μια εισήγηση με έντονη πολιτική χροιά, κάνοντας λόγο για “μια κυβέρνηση της δήθεν Αριστεράς” που “δεν ζητά απλώς με μεθόδους υφαρπαγής να βάλουν πλάτη οι τοπικές κοινωνίες για να σώσουν την πατρίδα. Έχουν βαθύτερο σκοπό που δεν είναι άλλος από αυτόν την πλήρους διάλυσης των θεσμών της δημοκρατίας μας. Η κυβέρνηση , αποδεικνύεται ότι τρεις μήνες τώρα διαπραγματεύεται με τον καθρέφτη της και μας εμπαίζει όλους και μαζί τους ίδιους τους ψηφοφόρους της.  Είναι ακόμη νωπό το παραλήρημα  του σημερινού πρωθυπουργού  που βροντοφώναζε «ότι σημασία έχει ποιος… βαρά το νταούλι. Εμείς θα παίζουμε το ζουρνά κι αυτοι θα χορεύουν». Στην απειλή για πειθαρχικές και νομικές συνέπειες των αιρετών που δεν θα δεχθούν να υποκύψουν στον εκβιασμό και δεν θα συνηγορήσουν στην απόφαση της κυβέρνησης, απαντάμε, ότι εδώ είμαστε. Μολών Λαβέ!”. Μάλιστα, ο Δήμαρχος εμφανίστηκε ιδιαίτερα απαισιόδοξος ότι θα μπορέσει η χώρα μας να ξεπεράσει αυτό τον μεγάλο… σκόπελο που έχει μπροστά της, αν και, όπως είπε χαρακτηριστικά, ελπίζει ότι η κυβέρνηση θα κάνει την τελευταία στιγμή την… κωλοτούμπα και θα συμφωνήσει με τους όρους των δανειστών.

Τα λεγόμενα του Δημάρχου χαρακτηρίστηκαν από τον Διονύση Αραβαντινό και την Ανεξάρτητη Ενωμένη Κεφαλονιά αρχικά ως ένα “πολιτικό μανιφέστο” και αργότερα ως ένα “θεατρικό μονόπρακτο υποκρισίας”. Και πρόσθεσε: “Μου προκαλείτε θυμηδία γιατί θέλετε να κάνετε τους τζάμπα Λεωνίδες. Για άλλα πράγματα δεν δείξατε ευαισθησία. Αυτή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου δεν συνάδει με δημοκρατικές διαδικασίες και είμαστε αρνητικοί αλλά τώρα βρισκόμαστε σε ένα εξοντωτικό οικονομικό στραγγαλισμό. Στο τσουνάμι που έρχεται – αν έρθει – δεν θα γλιτώσει ο Δήμος. Να σταματήσουν κάποιοι να κάνουν τους κλαρινογαμπρούς σε πάρτι γαμήλιο!”. Στο ίδιο μήκος και η τοποθέτηση του Θεόφιλου Μιχαλάτου: Ποτέ δεν αντέδρασε έτσι η Δημοτική Αρχή στην προηγούμενη κυβέρνηση. Ποτέ δεν υπήρχε καταδίκη ή διεκδίκηση. Πρέπει να έχει την ανοχή η κυβέρνηση να δοθούν τα χρήματα για 15 ημέρες”. Πιο ψύχραιμη και πολιτικά ρεαλιστική ήταν η άποψη του Θεόδωρου Φλωράτου, ο οποίος ανέφερε: “Ο Δήμαρχος που δεν θα συμμορφωθεί με την Π.Ν.Π. θα συρθεί στα δικαστήρια. Δεν χρειάζονται ηρωισμοί στο Δ.Σ. Αφού είναι νόμος θα πειθαρχήσουμε διαμαρτυρόμενοι. Ας αρχίσουμε να ευθυγραμμιζόμαστε στη λογική ότι θα φύγουν τα αποθετικά”.

Αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης έγινε το έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος που παρουσίασε ο Αναπληρωτής Δήμαρχος, Διονύσης Λυκούδης που ανέφερε ότι τα αποθεματικά των Δήμων που θα δεσμευτούν από την κυβέρνηση θα μετατραπούν σε repos. Mάλιστα, για να μπορέσουν οι Δήμοι να λάβουν κάποια χρήματα εφόσον τα ζητήσουν τότε θα πρέπει να καταθέσουν έγγραφο αίτημα δύο ημέρες νωρίτερα και να τους δώσει τη σχετική έγκριση για την αποδέσμευση τους το ελληνικό Δημόσιο. Γι αυτό το λόγο εξέφρασε ανοιχτά τον κίνδυνο ότι τα αποθεματικά θα κάνουν… φτερά, κάτι που σημαίνει ότι ο Δήμος δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του. Ως εκ τούτου, κάλεσε το σώμα να συνταχθεί με τις αποφάσεις της ΚΕΔΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι “ο Δήμος είναι το σπίτι μας, ανεξάρτητα ποιός είναι Δήμαρχος”. Σκληρή κριτική απέναντι στη θέση της Δημοτικής Αρχής άσκησε ο Μάκης Δημητράτος, ο οποίος ακολούθησε τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ που εξέφρασε και ο Στέλιος Ματαράγκας,μιλώντας εκ μέρους της Νομαρχιακής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος. “Δεν είναι κλοπή η υπεξαίρεση αλλά ταμειακή διευκόλυνση. Είμαστε σε δύσκολη οικονομικά θέση αλλά θα παλέψουμε με αξιοπρέπεια και πρέπει να δοθούν τα χρήματα στην κυβέρνηση” είπε μεταξύ άλλων.

Από τη μεριά της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο Νίκος Γκισγκίνης χαρακτήρισε “απαράδεκτη και τραγική” την άποψη του Μάκη Δημητράτου να δοθούν τα χρήματα ενώ ο Βασίλης Ρουχωτάς υπογράμμισε ότι “η απόφαση αυτή καταργεί τους αυτοδιοικητικούς θεσμούς” και αναρωτήθηκε πόυ θα πάνε τα χρήματα και πότε θα επιστρέψουν καθώς και αν επαρκούν για τη σωτηρία της χώρας. Ο Ηλίας Παρίσης καταδίκασε επίσης με τη σειρά του την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και τόνισε ότι “υπάρχει μόνο μια επιλογή, η ρήξη της κυβέρνησης με τους δανειστές”. Ο Γιώργος Τζωρτζάτος κλήθηκε κάποια στιγμή από τον Θεόφιλο Μιχαλάτο να επιβεβαιώσει τα τοπικά δημοσιεύματα που τον ήθελαν να παραιτείται από την προεδρία του Λιμενικού Ταμείου αν δεσμευτούν τα αποθεματικά και μετά από έντονη αντιπαράθεση αρκέστηκε να αναφέρει ότι θα εξετάσει  όλα τα ενδεχόμενα από τη στιγμή ‘δεν θα υπάρχουν χρήματα ούτε για να κλείσουμε μια λακκούβα!”. Μάλιστα, κάλεσε όσους τάσσονται υπέρ της Π.Ν.Π. να “συνταχθούν με το πραγματικό λαϊκό συμφέρον και να σταματήσουν να κάνουν λαϊκισμό στο πτώμα της Κεφαλονιάς”.  Να σημειωθεί ότι κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης απειλήθηκε έντονο επεισόδιο ανάμεσα στον Θεόφιλο Μιχαλάτο και τον Σπύρο Σπαθή, που παρακολουθούσε τη συνεδρίαση. Ο τελευταίος αντέδρασε, θεωρώντας ότι ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωμένης Κεφαλονιάς χρησιμοποίησε κάποιον υβριστικό χαρακτηρισμό σε βάρος του και απειλήθηκε “θερμό” τετ-α-τετ ανάμεσα στους δύο άνδρες που ευτυχώς δεν πήρε διαστάσεις.

Αξίζει: Ανάρπαστα έγιναν τα γλυκά που έφεραν για να κεράσουν στη συνεδρίαση οι εορτάζοντες Γιώργος Τζωρτζάτος και Γιώργος Κατσιβέλης. Κανένας δεν μπόρεσε να αντισταθεί στον πειρασμό να τα απολαύσει, με τους περισσότερους να μην μπορούν να φάνε μόνο… ένα!

dhmotiko (1) dhmotiko (2) dhmotiko (3) dhmotiko (4) dhmotiko (5) dhmotiko (6) dhmotiko (8) dhmotiko (10) dhmotiko (11) dhmotiko (12) dhmotiko (13) dhmotiko (14) dhmotiko (15) dhmotiko (16) dhmotiko (17) dhmotiko (18) dhmotiko (19) dhmotiko (20) dhmotiko (21) dhmotiko (22) dhmotiko (23) dhmotiko (24)

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer