Με έναν ειδικό τρόπο υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ ήρθαν αντιμέτωποι από χθες ορισμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων
ΕΝΦΙΑ: Κρούσματα “παράξενων” εκκαθαριστικών στην Κεφαλονιά
Οικονομία
23/09/2014 | 16:45

Με έναν ειδικό τρόπο υπολογισμού του συμπληρωματικού φόρου του ΕΝΦΙΑ ήρθαν αντιμέτωποι από χθες ορισμένοι ιδιοκτήτες ακινήτων με σημαντική ακίνητη περιουσία στην Κεφαλονιά. Κλήθηκαν να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο αναλογικά με το πόση περιουσία τους βρίσκεται εντός και πόση περιουσία βρίσκεται εκτός του νησιού.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Με βάση τις διορθωτικές διατάξεις του ΕΝΦΙΑ που πέρασε από τη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών στις αρχές Σεπτεμβρίου όλα τα ακίνητα που βρίσκονται στην Κεφαλονιά, λόγω του πρόσφατου σεισμού, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ. Στην επανεκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ που ανέβηκε στο taxis προχθές διεγράφη όλος ο κύριος φόρος του ΕΝΦΙΑ, δηλαδή ο φόρος ανά τετραγωνικό κτισμάτων και οικοπέδων. Στον υπολογισμό όμως του συμπληρωματικού φόρου έγινε κάτι άλλο. Ας δούμε ένα παράδειγμα.

Φορολογούμενος έχει στην Κεφαλονιά ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας 2 εκατομμυρίων ευρώ και στην υπόλοιπη χώρα (π.χ. στην Αθήνα) ακίνητα αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ. Με βάση το αρχικό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, κλήθηκε να πληρώσει συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ ύψους 16.100 ευρώ. Αν είχε αφαιρεθεί πλήρως η αξία των ακινήτων που βρίσκονται στην Κεφαλονιά τότε ο φορολογούμενος δεν θα πιανόταν στα δίχτυα του συμπληρωματικού φόρου διότι η εκτός Κεφαλονιάς αξία της περιουσίας του είναι 250.000 ευρώ, δηλαδή κάτω από το αφορολόγητο των 300.000 ευρώ του συμπληρωματικού φόρου.

Αντί για αυτό έγινε το εξής. Έγινε υπολογισμός με τη μέθοδο των τριών. Επιμερίστηκε ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ με βάση την εντός και εκτός Κεφαλονιάς αξία της περιουσίας του φορολογούμενου. Επειδή εκτός Κεφαλονιάς βρίσκεται το 11,1% της περιουσίας του φορολογούμενου, ο τελευταίος καλείται να πληρώσει το 11,1% του αρχικού συμπληρωματικού φόρου, δηλαδή 1.789 ευρώ.

Πηγή: capital.gr

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer