Αν συνηθίζετε να αφήνετε τα βρεγμένα ρούχα σας να στεγνώνουν μέσα στο σπίτι τότε μάλλον ήρθε η ώρα να αλλάξετε αυτή τη συνήθεια
Επικίνδυνο για την υγεία το στέγνωμα ρούχων μέσα στο σπίτι
Life
30/11/2014 | 17:29

Αν συνηθίζετε να αφήνετε τα βρεγμένα ρούχα σας να στεγνώνουν μέσα στο σπίτι τότε μάλλον ήρθε η ώρα να αλλάξετε αυτή τη συνήθεια. Μία ομάδα Βρετανών ερευνητών προειδοποιεί ότι η μέθοδος αυτή κρύβει σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία μας.

Μάλιστα, ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος για τα άτομα με σοβαρή μορφή άσθματος και αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό.
Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει ο Ντέιβιντ Ντέννινγκ, καθηγητής στο Εθνικό Κέντρο Ασπεργίλλωσης στο Μάντσεστερ της Μ. Βρετανίας, τα ρούχα όταν στεγνώνουν πάνω σε θερμαντικά σώματα αυξάνουν τα επίπεδα υγρασίας στον χώρο κατά 30%, δημιουργώντας το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μούχλας.

“Μια μπουγάδα βρεγμένων ρούχων περιέχει σχεδόν δύο λίτρα νερό, το οποίο εκλύεται στην ατμόσφαιρα κατά το στέγνωμα. Οι περισσότεροι εξ ημών, είτε έχουμε ανοσία στους μύκητες που αναπτύσσονται σε συνθήκες υγρασίας, είτε το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι ικανό να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις”, εξηγεί ο Δρ Ντέννινγκ.

Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζουν οι ερευνητές σχετικά με το μύκητα της ασπεργίλλωσης, ο οποίος ενοχοποιείται για λοιμώξεις στους πνεύμονες.
“Στους πάσχοντες από άσθμα ο μύκητας της ασπεργίλλωσης μπορεί να προκαλέσει βήχα και συριγμό, ενώ σε άτομα με αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, οι πάσχοντες από AIDS και τα άτομα που έχουν αυτό-άνοσα νοσήματα, κινδυνεύουν περισσότερο να εκδηλώσουν ασπεργίλλωση”, διευκρινίζει.

Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν;

Θα πρέπει να προσπαθούμε να:

– Στεγνώνουμε τα ρούχα σε ανοιχτό χώρο η σε ειδικό στεγνωτήριο

– Αν δεν έχουμε εναλλακτική, φροντίζουμε, όταν το στέγνωμα γίνεται μέσα στο σπίτι, να μην πρόκειται για την κρεβατοκάμαρα ή το σαλόνι

– Σε κάθε περίπτωση έχουμε ανοιχτά παράθυρα

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer