Συνολικά έχουν λάβει κλήση από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ζακύνθου για να παραβρεθούν στα δικαστήρια 184 Ζακυνθινοί
Ζάκυνθος: Σήμερα η συνέχεια στις δίκες για τα παράνομα επιδόματα τυφλότητας
Κοινωνία
30/01/2015 | 15:42

Ύστερα από μια εβδομάδα διακοπής λόγω της αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων εξαιτίας των εκλογών, συνεχίζονται σήμερα οι δίκες για την υπόθεση των παράνομων επιδομάτων τυφλότητας.

Συνολικά έχουν λάβει κλήση από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ζακύνθου για να παραβρεθούν στα δικαστήρια 184 Ζακυνθινοί. Μεταξύ αυτών βρίσκονται και δύο ημεδαποί οι οποίοι θεωρούνται ηθικοί αυτουργοί του κυκλώματος και στους οποίους ο εισαγγελέας Ζακύνθου, σε πρώτο βαθμό, έχει απαγορεύσει την έξοδο από τη χώρα.

Πριν δύο εβδομάδες, στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο, έγινε η πρώτη πράξη των δικών. Το δικαστήριο, επέβαλε, σε 14 υποθέσεις ποινές φυλάκισης πέντε μηνών με αναστολή, ενώ υπήρξε και μια αθωωτική απόφαση.

Η απάτη αποκαλύφθηκε το 2012, όταν το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ) προχώρησε σε επανελέγχους των δικαιούχων, αποκαλύπτοντας ότι το 82,35% όσων έπαιρναν επίδομα τυφλότητας δεν ήταν πραγματικά τυφλοί.

Ο επανέλεγχος των επιδοματούχων τυφλότητας στη Ζάκυνθο, πραγματοποιήθηκε κατόπιν συνεργασίας του ΙΚΑ με την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο εκτέλεσης σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας.

Από τους 388 «τυφλούς» της Ζακύνθου, που κλήθηκαν για έλεγχο από τις υγειονομικές επιτροπές του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), προσήλθαν και εξετάστηκαν οι 221 και όπως διαπιστώθηκε μόλις οι 34 δηλαδή το 17,6% είναι πραγματικά δικαιούχοι του επιδόματος.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer