Την Ευχή σου Πατέρα Γεράσιμε επιζητώ, γιατί το «Άξιος» είμαι «λίγος» για να στο πω!
Η Ευχή…. του Πατέρα Γεράσιμου Φωκά
Εκκλησία
27/05/2015 | 20:17

Κάθε ευχή από όπου και να προέρχεται έχει μέσα της την επιθυμία για κάτι όμορφο κάτι καλό.
Συνήθως της Μητέρας μοιάζει να’χει την μεγαλύτερη αξία και διαχρονικά αποτελεί το Θείο Δώρο της Μάνας προς το παιδί της από την στιγμή της γέννησης μέχρι τη στιγμή της Φυγής.
Αν δούμε την Εκκλησία ως Θρησκευτική Μητέρα , οι Λειτουργοί της κατ’επέκταση, είναι αυτοί, την Ευχή των οποίων ζητάμε κυρίως στα δύσκολα στάδια της ζωής εκεί, που συνήθως η Επιστήμη σηκώνει τα χέρια και έχει κανείς την αίσθηση ή την ανάγκη για κάτι πιο δυνατό πιο ουσιαστικό.
Επικεφαλής των Ιερέων σε κάθε Μητρόπολη ορίζεται από την Ιερά Συνοδό ως Άξιος για το Λειτούργημα του επί της Γης εκπροσώπου ο ιδανικός Αρχιμανδρίτης, που αναλαμβάνει πρακτικά τον ρολό του Θρησκευτικού Οικοδεσπότη δια βίου της περιοχής που ανέλαβε να διακονήσει.
Έτσι έγινε και στην Κεφαλονιά.
Σπάνια ένας υποψήφιος για το Ιερατικό Αξίωμα του Μητροπολίτη έχει την καθολική αποδοχή του κόσμου, που υπηρετεί και ακόμα σπανιότερα ο κόσμος εκφράζει έντονα σε όλες τις βαθμίδες, την “απαίτηση” του να στηρίξει έμπρακτα την υποψηφιότητά του Ποιμενάρχη του σε μια προσπάθεια να προσυπογράψει νοερά την Αξιοσύνη του Ποιμενάρχη του, να ευλογήσει το ποίμνιό του.
Γεράσιμος Φωκάς ο Σεβασμιώτατος πλέον Μητροπολίτης Κεφαλληνίας και ευτυχείς οι μόνιμοι κάτοικοι και όπου Γης ανά τον κόσμο Κεφαλλήνες.
Ας δούμε όμως γιατί όλοι μας επιθυμούσαμε τον Πρωτοσύγκελο Φωκά για το Ιερατικό Αξίωμα του επικεφαλής της Εκκλησίας της Κεφαλονιάς.
Ο “φωτισμένος” Άνθρωπος – Ιερέας , έχει το χάρισμα της Αγιοσύνης από την στιγμή που αφήνεται στα χέρια της Εκκλησίας επιλέγοντας τον δρόμο του Θεού για να διαβεί το πέρασμα του στη ζωή.
Δεν συμβαίνει σε όλους.
Ίσως ο κόσμος να απομακρύνεται από την Εκκλησία ακριβώς γι’αυτό τον λόγο.
Ο Ιερέας είναι ο Πνευματικός ακούραστος Γονέας που θα οδηγήσει , θα ακούσει , θα συγχωρέσει , θα εμπνεύσει , θα παρηγορήσει.
Έτσι είναι ο Πατέρας Γεράσιμος Φωκάς.
Δεν είναι όλοι έτσι.
Ο Ιερέας είναι επίσης ο Πνευματικός Ηγέτης , γιατί έτσι θεωρείται στην Ενορία του , που θα αναδείξει μέσα από την στάση του , το προσωπικό του παράδειγμα τον πλούτο, του ενδιαφέροντος του ενός για τον άλλον , την αξιοπρέπεια του σεμνού βίου , το μεγαλείο της ταπεινοφροσύνης και το όνειδος της μεγαλομανίας.
Είναι ο Άνθρωπος – σύμβολο της “καλής πράξης”, της συμπαράστασης στον πόνο στο πρόβλημα στην απώλεια, στην τραγωδία.
Είναι ο Άνθρωπος Άρχοντας, που θέλεις να ευλογήσει τον Γάμο σου , να βαφτίσει το παιδί σου , να κάνει την Εξώδειο Ακολουθία, όταν έρθει η ώρα της φυγής στον δικό σου άνθρωπο.
Είναι ο Ιερέας σύντροφος, που θα σε εμπνεύσει να του ανοίξεις την καρδιά σου , να πεις το μυστικό σου , να πάρεις την γνώμη του , να προσευχηθεί για να γίνει πιο γρήγορα καλά ο δικός σου άνθρωπος.
Ο Ιερέας, που θα τα κάνει όλα τα ανωτέρω και θα τα πιστεύει , θα τα εννοεί.
Που θα προσεύχεται για όλους τους μόνιμους ή περαστικούς ή ακόμα και περιστασιακούς ενορίτες, αλλά και για τον καθένα ξεχωριστά , προσωπικά.
Αυτός λοιπόν ο ξεχωριστός λειτουργός της Θρησκείας στο Νησί μας έχει ονοματεπώνυμο και λέγεται Γεράσιμος Φωκάς.
Ο Ιερέας που ο τίτλος του Μητροπολίτη ήταν η αυτονόητη υποχρέωση της Θρησκευτικής Οικογένειας για να πει ένα ευχαριστώ σε έναν Ιερέα που έδωσε φως στο ράσο από την πρώτη στιγμή που το φόρεσε.
Ένας τίτλος, που όλοι οι κάτοικοι του Νησιού επιθυμούσαμε να δοθεί στον Πατέρα Γεράσιμο, περισσότερο ως ηθική ανταμοιβή , ως πράξη σεβασμού , ως χρέος μας απέναντι του, διότι γνωρίζουμε ότι κατ’ουσιαν τίποτε δεν θα αλλάξει στον Άνθρωπο, που γεννήθηκε Ιερέας και ο μόνος τίτλος που πραγματικά τον συγκινεί είναι η διαρκής και ανιδιοτελής προσφορά στο ποίμνιο του.
Παν-Άξιος λοιπόν ο Σεβασμιώτατος Γεράσιμος Φωκάς και αν δεχτούμε την γνωστή ρήση μεταξύ των κοινών θνητών, ότι “ο Άνθρωπος δίνει αξία στο Αξίωμα και όχι το αντίθετο”, είναι βέβαιο ότι η επιλογή του να υπηρετήσει από αυτή την θέση το Νησί του, προσδίδει απλόχερα η προσωπικότητα , το ήθος και η πορεία του, την λάμψη και το κύρος, που επιθυμεί ο καθένας μας να περιβάλλει τον Πνευματικό του Πατέρα.
Την Ευχή σου Πατέρα Γεράσιμε επιζητώ, γιατί το «Άξιος» είμαι «λίγος» για να στο πω !

Ευάγγελος Κεκάτος
Α/Δήμαρχος Κεφαλονιάς

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer