Βρισκόμαστε ήδη στις 18 Μαΐου 2015 και κανένας από εμάς που ανήκουμε στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων δεν γνωρίζει πως θα δουλέψουμε την χρονιά αυτή
Θα μας πει κάποιος πως θα δουλέψουμε την φετινή τουριστική χρονιά;
Πρωτοσέλιδα
18/05/2015 | 19:26

Της Σίσσυς Αντωνάτου*

antwnatoy

 

Βρισκόμαστε ήδη στις 18 Μαΐου2015 και κανένας από εμάς  που  ανήκουμε στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων δεν γνωρίζει πως θα δουλέψουμε την χρονιά αυτή. Βέβαια το ίδιο ισχύει  και για τα ξενοδοχεία  της χώρας.

Οι επιχειρήσεις του τουρισμού και των δορυφορικών του επαγγελμάτων,  όπως όλοι γνωρίζουμε είναι ο μοναδικός  πνεύμονας ανάσας της ελληνικής οικονομίας γι’ αυτό και όλοι θέλουν να κάνουν ό,τι  θεωρούν καλύτερο για να αυξήσουν τα έσοδα του κράτους παίζοντας παιγνίδια στην πλάτη των επαγγελματιών του χώρου, με καταργήσεις υπουργικών αποφάσεων μεσούσης της σεζόν , αυξάνοντας το  ΦΠΑ αδιαφορώντας αν κάποιοι έχουν υπογράψει συμβόλαια με T.O. του εξωτερικού και άλλα πολλά, σπρώχνοντας έτσι τον κλάδο στην  οικονομική καταστροφή, αφού με όλα αυτά που γίνονται στην Ελλάδα και παράλληλα με τις τουριστικές οδηγίες  των χωρών που είναι οι δεξαμενές  τουριστών για τη χώρα μας, γράφουμε  αρνητικά  πρόσημα στις αφίξεις  στα αεροδρόμια  όλης της Ελλάδας σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.

Και δεν μας έφτανε αυτό,  η  Αναπληρώτρια Υπουργός κα. Κουντουρά σε τηλεοπτική της συνέντευξη την Κυριακή 17/05/2015 ανακοίνωσε την άμεση κατάργηση των αυτοκόλλητων σημάτων λειτουργίας των καταλυμάτων.  Μια υπουργική απόφαση που πρόκειται να δημοσιευθεί άμεσα χωρίς να συνοδεύεται από κάποια άλλη, η οποία θα δώσει και τη λύση στη λειτουργία του κλάδου μετά την κατάργηση  των τιμοκαταλόγων το 2014 από τη συγκυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.. Μια απόφαση που έχει  επιφέρει μεγάλο πλήγμα στις επιχειρήσεις του τουρισμού και γενικότερα στο τουριστικό προϊόν της Ελλάδας.  Με την απόφαση αυτή καταλύεται αυτόματα ο έλεγχος της νομιμότητας των καταλυμάτων και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην κατακόρυφο αύξηση της λειτουργίας των παράνομων καταλυμάτων και της παραξενοδοχείας.

Οι επιπτώσεις θα στοχεύσουν στην μείωση της  ποιότητας γενικότερα του τουριστικού προϊόντος, αλλά το βασικότερο στην αύξηση της φοροδιαφυγής. Το αυτοκόλλητο ήρθε να αντικαταστήσει τον τιμοκατάλογο που ήταν το μοναδικό όπλο για να ελέγξει το κράτος με τους ελεγκτικούς του μηχανισμούς τη νομιμότητα της λειτουργίας των τουριστικών  καταλυμάτων με τα πιο σύγχρονα  ηλεκτρονικά μέσα. Όλοι γνωρίζουμε την αδυναμία στελέχωσης και πρόσληψης προσωπικού  στον ΕΟΤ με αποτέλεσμα να μην γίνονται πια έλεγχοι  για την περιφρούρηση της νομιμότητας των καταλυμάτων έναντι των παρανόμων!

Όταν ένα κράτος θέλει να επιβάλλει τη νομιμότητα των επιχειρήσεων, την πάταξη της φοροδιαφυγής  και την αύξηση των  εσόδων του κράτους για να βγάλει τη χώρα από την οικονομική δυσπραγία και την έλλειψη ρευστότητας, κάτι  που μόνο ο τουρισμός μπορεί άμεσα να προσφέρει, σκέπτεται πολύ πιο ώριμα, χωρίς σπασμωδικές κινήσεις  και δεν παίρνει  αποφάσεις  που μόνο σύγχυση μπορούν  να δημιουργήσουν  στην ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων  του τουρισμού και των δορυφορικών του επαγγελμάτων.

Αν σήμερα η υπουργός κα. Έλενα Κουντουρα, θέλει  το πέρασμά της από το χώρο του τουρισμού μόνο καλές εντυπώσεις και επιτυχίες να έχει και να μείνει στην ιστορίας του κλάδου, ας αγκαλιάσει το χώρο του τουρισμού με πρόθεση την επίλυση της σωρείας των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί και ας αφουγκράζεται τα προβλήματα τηρώντας την ιεραρχία στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων και των εξοχικών κατοικιών

Με καλή συνεργασία και αμέριστη κατανόηση και από τις δύο πλευρές, που τη θεωρώ δεδομένη από την πλευρά της πολιτείας τα δύσκολα φαίνονται εύκολα και η επίλυση των προβλημάτων  είναι  προ των πυλών.

*Σίσσυ Αντωνάτου

Έφορος  Δημοσίων Σχέσεων ΣΕΕΔΔΕ

Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων ΟΕΕΔΔΚΙ

Πρόεδρος Συλλόγου Τουριστικών Καταλυμάτων Δ.Ε. Αργοστολίου

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer