Στο πλαίσιο του 4ου Τακτικού Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), που πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα, μίλησε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων
Θόδωρος: Να πούμε ΟΧΙ στη συμφωνία CETA μεταξύ ΕΕ και Καναδά
Πολιτική
22/10/2016 | 16:25

Στο πλαίσιο του 4ου Τακτικού Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) που πραγματοποιείται σήμερα, Σάββατο 22 Οκτωβρίου, στην Αθήνα, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Στο πρότυπο της συμφωνίας ΤΤΙΡ (εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ) προωθήθηκε η διαπραγμάτευση και για την CETA, την Συνολική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία της Ε.Ε. με τον Καναδά.

Η σταθερή άρνηση της Βαλονίας του Βελγίου οδήγησε, προς το παρόν, σε παύση των συνομιλιών και απομάκρυνση του κινδύνου επικύρωσης, από πλευράς Βελγίου της επικίνδυνης για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την εργασία, συνθήκης.

Το γεγονός ότι αποσοβήθηκε ο κίνδυνος δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση. Οφείλουμε όλοι ως ενεργοί πολίτες να ενημερωθούμε και να πάρουμε θέση για τις οικονομικές συμφωνίες που διαμορφώνουν το μέλλον μας και το μέλλον των επόμενων γενιών.

Η CETA, ομοίως με την ΤΤΙΡ, θέτει ως στόχο της την ευμάρεια των μεγάλων και πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, καταστρέφοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας της χώρας μας. Κατ’ αναλογία στρέφεται ευθέως απέναντι στα συμφέροντα και της ομογένειας, που προόδευσε και μεγαλούργησε εκτός Ελλάδας, στηριζόμενη σε οικογενειακές επιχειρήσεις και βιοτεχνίες.

Τέτοιου είδους συμφωνίες που υιοθετούν πολιτικές σε βάρος του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και των εργασιακών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των πολιτών, μας βρίσκουν σταθερά και αταλάντευτα αντίθετους. Δεν θα συναινέσουμε με κανένα τρόπο, ούτε με το δημόσιο λόγο μας, ούτε με τις πρακτικές μας, στην ευόδωση του στόχου της διατήρησης της οικονομικής κυριαρχίας μιας παγκόσμιας ελίτ, που με κάθε μέσο και καταπατώντας, κατακτημένα με αγώνες δικαιώματα, εργαζομένων και μη προνομιούχων πολιτών, προσπαθεί να ενισχύσει τη θέση της.

Καλούμε τους πολίτες να ενημερωθούν για τους όρους και τις επιπτώσεις μιας τέτοιας συμφωνίας και τους καλούμε να δώσουν τον αγώνα τους για να μην ισχύσει η παγκόσμια κυριαρχία των ολίγων έναντι των πολλών. Να μην συναινέσουν για την υποβάθμιση και εντέλει την παράκαμψη της δικαιοσύνης και των κατοχυρωμένων κανόνων κάθε χώρας, στο όνομα μιας κερδοφορίας που επιστρέφει ως τέτοια στις τσέπες των πολυεθνικών.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο, πρώτο μεταξύ των Περιφερειών της χώρας, έλαβε απόφαση (30/1/2016) και τάχθηκε κατά της εφαρμογής της ΤΤΙΡ κηρύσσοντας το έδαφος των Ιονίων Νήσων ως περιοχή που δεν θα αποδεχθεί την επιβολή της.

Τον ίδιο δρόμο πρέπει να ακολουθήσουμε και για τη συμφωνία CETA. Είναι καθήκον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να ενεργήσει ανάλογα και της κυβέρνησης να μην προσυπογράψει.

Η Βαλονία έδειξε το δρόμο σήμερα, το ισπανικό κίνημα ομοίως στο παρελθόν. Κι όλοι εμείς, ο ελληνικός λαός, οι λαοί της Ευρώπης, πρέπει να σταθούμε αποφασιστικά και σταθερά ενάντια σε οποιαδήποτε συμφωνία υποβαθμίζει τα δικαιώματα στην υγεία, την εργασία, τη δικαιοσύνη, την υγιή επιχειρηματικότητα και την προστασία του περιβάλλοντος».

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer