Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος μίλησε για το τρέχον status quo και τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και Ευρώπης.
Κανελλόπουλος: «Η κυβέρνηση βάπτισε το κρέας ψάρι αλλά δεν έχει ορίζοντα»
Πολιτική
31/03/2015 | 14:08

Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος ήταν μέχρι πρόσφατα Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς και έχει προσφέρει εξαιρετικό έργο κατά την διάρκεια της θητείας του σε αυτή την σημαντική θέση. Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Προέρχεται από τους κόλπους της ΟΝΝΕΔ και έχει επιδείξει έντονη φοιτητική δραστηριότητα κατά την διάρκεια των σπουδών του.

Από το 2008 ασκεί μαχόμενη δικηγορία και ασχολείται κυρίως με θέματα Αστικού Δικαίου, Εμπορικού Δικαίου και με θέματα της Αθλητικής Δικαιοσύνης. Είναι γενικός γραμματέας του Αθλητικού Συλλόγου Παπάγου, και πρόσφατα εκλέχθηκε με μεγάλη πλειοψηφία ως συμπαραστάτης του πολίτη στο Δήμο Παπάγου.

Ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος μίλησε στο news4all.gr και στον Νικόλα Μπάλλο για την ενασχόλησή του με την πολιτική αλλά και για το τρέχον status quo και τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και Ευρώπης.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική;
Πολιτικοποιήθηκα από μικρή ηλικία. Ίσως ευνοούσε και η εποχή, τα τέλη δεκαετίας του 80 αρχές του 90, που ήταν μια έντονα πολιτικοποιημένη περίοδος. Σε κάθε περίπτωση δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου αμέτοχο από τα κοινά. Αυτό δεν σημαίνει κατ’ανάγκη ενασχόληση με τα κοινά μέσω πολιτικού κόμματος, αλλά μέσω οποιασδήποτε συλλογικότητας και θεσμού όπως π.χ. η τοπική αυτοδιοίκηση, ένας επιστημονικός σύλλογος ή ένα αθλητικό σωματείο.
Περάσαμε μια μακρά περίοδο όπου ο κόσμος έστρεψε την πλάτη όχι μόνο προς την πολιτική και τους πολιτικούς αλλά σε οτιδήποτε χρειάζεται συλλογική προσπάθεια και αποβολή του ατομισμού. Δυστυχώς έπρεπε να έρθει η κρίση για να στραφεί ξανά το ενδιαφέρον του κόσμου από το ατομικό συμφέρον στην κοινή υπόθεση που είναι η σωτηρία της χώρας.


Μια αποτίμηση της θητείας σας ως Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς, εκπληρώθηκαν οι στόχοι σας;
Σε ένα πέρασμα από μια θέση ευθύνης που δεν γνωρίζεις τη χρονική διάρκεια καλό είναι να βάζει κανείς συγκεκριμένους στόχους και όχι πολυάριθμους. Εγώ θεώρησα καλό να προσανατολίσω τη ΓΓΝΓ σε δράσεις πιο στοχευμένες στις σημερινές ανάγκες των νέων που είναι η ανεργία και η φυγή ανθρώπινου δυναμικού στο εξωτερικό. Παράλληλα όμως ενισχύσαμε τη θέση μας στην Biennale νέων και στείλαμε μια πολύ καλή ομάδα νέων καλλιτεχνών, ασχοληθήκαμε με την ενδοσχολική βία, ενισχύσαμε οικονομικά δράσεις στις σχολικές κοινότητες. Επίσης είμαι υπερήφανος για το youth conference που διοργανώσαμε κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας στη Θεσσαλονίκη που ήταν το 2014 η ευρωπαϊκή πρωτεύουσα νέων.

Παρατηρείται μαζική φυγή σπουδαίων μυαλών προς το εξωτερικό λόγω ανεργίας. Ως Γενικός Γραμματέας πως το αντιμετωπίσατε το «brain drain»;
Το brain drain και η ανεργία αποτέλεσαν ορόσημα μας για την χάραξη της πολιτικής στην θητεία μου. Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι η Γ.Γ.Ν.Γ δεν μπορεί να ασκεί «κάθετες πολιτικές» για την αντιμετώπιση της ανεργίας όπως πχ ο ΟΑΕΔ. Μπορεί όμως μέσω οριζόντιων δράσεων να συμβάλλει στην ανάσχεση του φαινομένου. Στη Νέα Γενιά «τρέξαμε» , ξεπερνώντας μεγάλες δυσκολίες οφειλόμενες στις παθογένειες της λειτουργίας του Δημοσίου, δύο τετράμηνα του προγράμματος «Κυψέλες Επιχειρηματικότητας». Το συγχρηματοδοτούμενο αυτό πρόγραμμα υπήρξε η μόνη «κρατική» θερμοκοιτίδα υποδοχής επιχειρηματικών ιδεών νέων από 18-3- ετών. Λειτούργησε σε τέσσερα σημεία, σε Αθήνα –Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο συγκεντρώνοντας πάνω 250 νέους βραβευμένους από διαγωνισμούς καινοτομίας και επιχειρηματικότητας. Κάποιες από αυτές τις ιδέες και με τη βοήθεια του προγράμματος βρήκαν χρηματοδότηση στην Ελλάδα και τώρα θα αποδώσουν καρπούς.Θεωρώ ότι συμβάλλαμε στην συγκράτηση κάποιων «καλών μυαλών» στη χώρα με την ταυτόχρονη χορήγη μιας υποτροφίας 800 ευρώ το μήνα. Εύχομαι το πρόγραμμα να συνεχιστεί από την παρούσα πολιτική ηγεσία.

Τι πιστεύετε για τη νέα κυβέρνηση και τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους;
Δεν θα ήθελα να είμαι επικριτικός με την νέα κυβέρνηση αλλά οι τρέχουσες εξελίξεις δεν μου δίνουν άλλο περιθώριο. Είμαι από αυτούς που δεν πίστευαν ότι η έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στα πράγματα σημαίνει καταστροφή, καθώς απεχθάνομαι τους αφορισμούς. Από την άλλη βλέπω ότι η κυβέρνηση μοιάζει να τρέχει πάνω σε ένα κυλιόμενο διάδρομο ευρισκόμενη επί δυο μήνες στο ίδιο σημείο αλλά επικοινωνώντας ταυτόχρονα προς τα έξω ότι έχει ήδη προχωρήσει πολύ! Με ενοχλεί αφόρητα η «επικοινωνιακή καταιγίδα» της κυβέρνησης η οποία βάπτισε το κρέας ψάρι αλλά δυστυχώς δεν έχει ορίζοντα. Σύντομα νομίζω ότι θα αναγκαστούμε να έρθουμε σε ένα οδυνηρό συμβιβασμό. Και θα είναι οδυνηρός γιατί θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και έδαφος που θα μας καθιστά ακόμα πιο ευάλωτους και αδύναμους έναντι των δανειστών μας. Μακάρι να διαψευστώ.

Έχετε εκλεγεί με μεγάλη πλειοψηφία συμπαραστάτης του δημότη στον Δήμο Παπάγου-Χολαργού. Τι στόχους έχετε για τα νέα σας καθήκοντα;
Ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης είναι καινούργιος και έχει ως σκοπό τη μεσολάβηση μεταξύ πολιτών και Δήμου για γρήγορη και ανέξοδη επίλυση των διαφορών τους. Για εμένα μεγαλύτερη σημασία έχει ότι εισάγει μια νέα κουλτούρα στην κοινωνία, αυτή της εξώδικης επίλυσης των διαφορών χωρίς να αποκλείει την προσφυγή στα δικαστήρια. Θέλω να φανώ χρήσιμος στην τοπική κοινωνία όχι μόνο μέσα από τα προβλεπόμενα εκ του νόμου καθήκοντα μου αλλά και πέρα από αυτά με δράσεις χρήσιμες για το μέσο πολίτη,όπως σεμινάρια και έκδοση οδηγών για τα ατομικά δικαιώματα, το δίκαιο του καταναλωτή κλπ.

Νικόλας Μπάλλος

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer