Αντιπροσωπεία της ΕΛΜΕ-ΚΙ, όπως αποφάσισε το ΔΣ, έδωσε το «παρών» στην κινητοποίηση για την απόσυρση της τροπολογίας για την ειδική αγωγή, που έγινε στο Υπουργείο Παιδείας (25/8/16).
Κινητοποίηση στο Υπουργείο Παιδείας: Κυβερνητική εμμονή για την υποβάθμιση της Ειδικής Αγωγής
Κοινωνία
26/08/2016 | 07:39

Αντιπροσωπεία της ΕΛΜΕ-ΚΙ, όπως αποφάσισε το ΔΣ, έδωσε το «παρών» στην κινητοποίηση για την απόσυρση της τροπολογίας για την ειδική αγωγή, που έγινε στο Υπουργείο Παιδείας (25/8/16). Στην κινητοποίηση τον τόνο έδωσαν οι αναπληρωτές της ειδικής αγωγής, αφού με την εν λόγω τροπολογία αντί των μαζικών διορισμών των ειδικών παιδαγωγών υποβαθμίζονται – έως καταργούνται – τα ειδικά παιδαγωγικά προσόντα για την κάλυψη των αναγκών των μαθητών στα ειδικά σχολεία. Εκτός από ενώσεις εκπαιδευτικών συμμετείχε, επίσης, εκπρόσωπος των γονέων μαθητών με αναπηρία. Ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ-ΚΙ συμμετείχε στην αντιπροσωπεία που συναντήθηκε με τον Υπουργό Παιδείας κ. Φίλη, παρουσίασε το πλαίσιο της Ένωσής μας που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ και αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα ζητήματα που ταλανίζουν και το Νομό Κεφαλονιάς.

Ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ-ΚΙ στη συνάντηση με τον κ. Φίλη τόνισε ότι το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να απολογηθεί για την πολιτική της αδιοριστίας στους συναδέλφους αναπληρωτές της ειδικής αγωγής και στους μαθητές για την υποβάθμισή της. Η κυβέρνηση, είπε, με το κλείσιμο τμημάτων, τις υποβαθμίσεις – συγχωνεύσεις σχολείων και μια σειρά άλλα μέτρα που νομοθέτησε και εφαρμόζει, διαμορφώνει τεχνητά πλεονάσματα και υπεραριθμίες στη γενική παιδεία. Με την τροπολογία θέλει να διοχετεύσει μαζικά κόσμο χωρίς ειδικά παιδαγωγικά προσόντα στα ειδικά σχολεία. Ταυτόχρονα απαξιώνει το βασικό πτυχίο των ειδικών παιδαγωγικών σχολών και ανασυνθέτει την «πίτα» των προσόντων. Έτσι, ταυτόχρονα, καλλιεργεί το συντεχνιασμό και τον «εμφύλιο» μεταξύ μόνιμων – αναπληρωτών αλλά και διαφόρων κατηγοριών αναπληρωτών μεταξύ τους. Τις πολιτικές των κυβερνήσεων τις ζούμε διαχρονικά και στην Κεφαλονιά με τη χρόνια υποστελέχωση του ΕΕΕΕΚ Φαρακλάτων και του ΚΕΔΔΥ, την υποβάθμιση της οργανικότητας του ειδικού δημοτικού σχολείου στα Περατάτα, με τα ανοιγοκλεισίματα τμημάτων ένταξης αλλά και τις ιδρύσεις στα χαρτιά ειδικών σχολείων. Πχ Το ειδικό γυμνάσιο στο Αργοστόλι ιδρύθηκε φέτος από το Υπουργείο κατόπιν αιτήματος της ΕΛΜΕ-ΚΙ αλλά είναι εντελώς στον «αέρα» από άποψη προσωπικού (δεν έχει κανέναν!!!). Τέλος, για τις οικονομικές δυσκολίες που επικαλείται η κυβέρνηση, όσον αφορά τις προσλήψεις, είπε ότι τη στιγμή που η κυβέρνηση πανηγυρίζει για τα πλεονάσματα του προϋπολογισμού κρύβει ότι αυτά έχουν προκύψει από την αφαίμαξη σε παιδεία, υγεία, πρόνοια και τη φοροληστεία του λαού.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καταγγέλλει τον απαράδεκτο τρόπο με τον οποίο ο κ. Υπουργός αντιμετώπισε την Ένωσή μας και τον Πρόεδρό της. «Σας ξέρω εσάς, είπε ο κ. Φίλης. Εσείς ήσασταν που βρίζατε στην προηγούμενη κινητοποίηση έξω από το Υπουργείο (σσ. με μαθητές – γονείς για υποδομές – ασφάλεια – σεισμόπληκτους). Για . Έχω βίντεο. Να ζητήσετε συγνώμη έστω τώρα». Ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ-ΚΙ του απάντησε ότι «Εσείς που στείλατε τα ΜΑΤ απέναντι στους μαθητές της Κεφαλονιάς, θέλετε να ζητήσουμε συγνώμη για τους αγώνες αλλά να ξέρετε ότι οι αγώνες θα ενταθούν».

Η ηγεσία του υπουργείου επέμεινε στην επίμαχη τροπολογία, ισχυριζόμενη ότι δεν δημιουργεί πρόβλημα στην εκπαιδευτική διαδικασία, εντάσσοντάς την στην πολιτική της «συμπερίληψης», που στην πραγματικότητα αποτελεί όχημα για την παραπέρα κατηγοριοποίηση των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. «Θέλουμε η «συμπερίληψη» να γίνει μάχη όλου του κλάδου», είπε ο κ. Φίλης, ενώ τόνισε ότι η πολιτική της συγκυβέρνησης είναι «να σταματήσουν να υπάρχουν δύο παράλληλες δομές – γενική και ειδική αγωγή και ξεχωριστοί εκπαιδευτικοί για την ειδική αγωγή». «Να δοθεί η δυνατότητα», είπε, «όχι μόνο ο εκπαιδευτικός γενικής παιδείας να διδάσκει παιδιά με ειδικές ανάγκες, με διαμόρφωση κατάλληλων προσόντων και μόνο σε μεγάλη ανάγκη χωρίς κανένα προσόν, αλλά και οι εκπαιδευτικοί της ειδικής αγωγής να διδάσκουν στη γενική παιδεία». Συγκεκριμένα αναφέρθηκε σε «κλιμάκωση προσόντων», ενώ δεν απάντησε σε ερωτήσεις των παρισταμένων όπως πχ πώς μπορεί να είναι προσόν ειδικής αγωγής η διδασκαλία στην ενισχυτική. Συμπερασματικά προανάγγειλε ότι η πολιτική της κυβέρνησης, σε πλήρη σύμπλευση με δανειστές – ΕΕ – ΟΟΣΑ είναι η διάχυση της ειδικής αγωγής και το κλείσιμο των αυτοτελών δομών της. Παρόλα αυτά προχώρησε σε ένα κρεσέντο διαστρέβλωσης της αλήθειας εμφανίζοντας ως άνθηση της ειδικής αγωγής επί των ημερών του τα προσωρινά προγράμματα ΕΣΠΑ και μίλησε για 45% περσινή αύξηση προσλήψεων αναπληρωτών ειδικής αγωγής και 500 νέα τμήματα ένταξης, τα οποία ιδρύθηκαν στα χαρτιά.

Δεσμεύτηκε για 9.100 διορισμούς αναπληρωτών και ειδικού επιστημονικού προσωπικού στην ειδική αγωγή για φέτος (είπε ότι θα τερματιστεί η αμοιβή με 500 ευρώ) και συνολικά 21.000 (πιστώσεις 9μηνου είπε), με προτεραιότητες την ειδική αγωγή και την α΄βάθμια. «Όλοι οι διορισμοί αναπληρωτών», είπε, «θα γίνουν εντός Σεπτέμβρη (μέχρι 20-25/9), και αυτό γιατί υπάρχουν χρονοβόρες διαδικασίες από ΠΥΣΠΕ, ΠΥΣΔΕ, ΚΥΣΔΕ, Συλλόγους Διδασκόντων»!!! Σιώπησε για το θέμα των «πλεονασμάτων» που διαμορφώνουν οι πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης. Οι αποσπάσεις και οι τοποθετήσεις είπε ότι θα γίνουν ταυτόχρονα, ώστε οι «προσοντούχοι» εκπαιδευτικοί να πηγαίνουν στις θέσεις που τους αναλογούν και να μην έπονται των μονίμων που αποσπώνται. «Δεν μου αρέσει να μιλώ για υπεραριθμίες, αυτό είναι ορολογία και προπαγάνδα της τρόικας», ανέφερε. «Οι εκπαιδευτικοί αυτοί μπορεί να χρησιμοποιηθούν σε κλειστές βιβλιοθήκες και να κάνουν άλλες δουλειές κι όχι να διατίθενται με χαρτάκια υπουργών, όπως γινόταν και από τη ΔΟΕ ακόμη, που αν χρειαστεί θα αποκαλύψω και θα τους εκθέσω». Μετέθεσε, για μια ακόμη φορά, τους μόνιμους διορισμούς για την επόμενη σχολική χρονιά και κάλεσε τον κλάδο να χαρεί για το κλείσιμο της αξιολόγησης, αφού, όπως τόνισε ο κ. Φίλης, πλέον μπορεί να γίνουν οι διορισμοί.

Στο θέμα των διορισμών έριξε λάδι στη φωτιά των διαχωρισμών θέτοντας ξανά θέμα για την «οριακή νομιμότητα» των υφιστάμενων πινάκων αναπληρωτών που «υπάρχει περίπτωση να καταπέσουν από το ΣΤΕ». Το Νοέμβρη προανήγγειλε νέο τρόπο διορισμών. Είπε, πως θα προταχθεί η θεμελιωμένη προϋπηρεσία (πχ ανέφερε τη δεκαετία, ενώ ανέφερε ενδεικτικά πως πχ η επταετία δε μπορεί να θεμελιώνει δικαίωμα διορισμού). Μετά είπε θα προταχτούν τα «νέα παιδιά» και για τους υπόλοιπους θα υπάρξει ένας χώρος με βάση τη συνολική μοριοδότηση που θα έχουν. Την ίδια στιγμή που με το σύνολο της παρέμβασής τους απομάκρυνε κάθε σκέψη για πλήρη κάλυψη των αναγκών με μόνιμους μαζικούς διορισμούς και τροφοδοτούσε το «διαίρει και βασίλευε» έκανε κριτική στους παριστάμενους αναπληρωτές για «συντεχνιασμό»!!!

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ καλεί τον κλάδο και τους γονείς σε επαγρύπνηση. Να μην επιτρέψουμε να προχωρήσει η κυβέρνηση σε διαμόρφωση μιας μάζας δήθεν πλεοναζόντων μονίμων, ικανών να «θεραπεύουν πάσα νόσο», στο πλαίσιο της κινητικότητας. Να μην κλείσουν τμήματα, κατευθύνσεις, τομείς, σχολεία. Δεν περισσεύει ΚΑΝΕΙΣ εκπαιδευτικός. Να μην υποστείλουμε τον αγώνα για ειδική αγωγή δημόσια και δωρεάν, με πλήρη κάλυψη των αναγκών από κατάλληλο – εξειδικευμένο επιστημονικό – εκπαιδευτικό – βοηθητικό προσωπικό. Να αποσυρθεί η τροπολογία και να γίνουν μόνιμοι διορισμοί παντού. Ο Σεπτέμβρης, αν θέλουμε να είμαστε πραγματικοί παιδαγωγοί, πρέπει να είναι θερμός, με μαζικούς, μαχητικούς, ταξικά προσανατολισμένους αγώνες.

Αργοστόλι 25/8/16

Για το ΔΣ της ΕΛΜΕ-ΚΙ

Ο Πρόεδρος

 

Η Γενική Γραμματέας
Γεωργόπουλος Διονύσης Ποταμιάνου Σοφία

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer