Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς φιλίας των δύο χωρών, εξήρε τον ρόλο της ομογένειας και διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται δίπλα στην φίλη και σύμμαχο χώρα
Μήνυμα στήριξης Ομπάμα στη δεξίωση του Λευκού Οίκου για την Ελληνική Ανεξαρτησία
 Ομογένεια
17/04/2015 | 14:42

Επιμέλεια: Μαρία Χριστοφοράτος

Μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα, έστειλε ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατά την διάρκεια της ετήσιας εκδήλωσης για την Ελληνική Ανεξαρτησία, που διοργανώθηκε και εφέτος με κάθε επισημότητα, στις επιβλητικές αίθουσες δεξιώσεων του Λευκού Οίκου. Ο Αμερικανός πρόεδρος παρουσία και του Αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς φιλίας των δύο χωρών, εξήρε τον ρόλο της ομογένειας και διαβεβαίωσε το πολυπληθές ακροατήριο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται δίπλα στην φίλη και σύμμαχο χώρα, ιδιαιτέρως στην παρούσα συγκυρία, που εξακολουθεί να περνά πολύ δύσκολες στιγμές, λόγω της οικονομικής κρίσης. «Ο Πρωθυπουργός Τσιπρας και η κυβέρνηση του αντιμετωπίζουν μεγάλες προκλήσεις, καθώς εργάζονται με τους διεθνείς εταίρους τους σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης» είπε ο πλανητάρχης προσθέτοντας ότι «θέλω οι Έλληνες να γνωρίζουν ότι ως μακρόχρονοι φίλοι οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να στηρίζουν τις προσπάθειες τους για να οικοδομήσουν ένα λαμπρό μέλλον.

Ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, γνωστός για την εξαιρετικά στενή σχέση που διατηρεί εδώ και δεκαετίες με την ομογένεια, αναφέρθηκε στους παραδοσιακά στενούς δεσμούς των δύο χωρών και στον ρόλο που έχει διαδραματίσει η ελληνο-αμερικανική κοινότητα στην διατήρηση αυτής της σχέσης. Ακούραστος, χαμογελαστός και πάντοτε προσιτός ο κ. Μπάιντεν παρέμεινε για αρκετή ώρα στον χώρο της δεξίωσης, αφότου αποχώρησε ο Πρόεδρος, για να συνομιλήσει, να αστειευτεί και να φωτογραφηθεί με τους εκατοντάδες προσκεκλημένους. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος στην ομιλία του μίλησε με θερμά λόγια για την διαχρονική στήριξη των ΗΠΑ και έκανε αναφορά στις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα μας, εκφράζοντας την ελπίδα αυτή η κρίση να ξεπεραστεί όσο το δυνατό συντομότερα.

Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος έφτασε στον Λευκό Οίκο αμέσως μετά την ομιλία του στο Ινστιτούτο Brookings, ενώ παραβρέθηκε και η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. Ο πρόεδρος Ομπάμα είχε ολιγόλεπτη συνομιλία με τον Υπουργό Οικονομικών, δημοσίως, κατά την οποία έγινε μια ανασκόπηση των δυσκολιών που αντιμετώπισε και ο Μπαράκ Ομπάμα όταν ανέλαβε την προεδρία και κλήθηκε κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες να διαχειρισθεί την τεράστια οικονομική κρίση. «Καταλήξαμε πως μπορούμε να βρούμε πρακτικούς τρόπους για να αποφευχθεί μια αποσταθεροποίηση είτε από ατύχημα, είτε λόγω διαδικασιών μη ελεγχόμενων. Ο Πρόεδρος μας δήλωσε την συμπαράσταση του και είπαμε ότι θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε» είπε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε «πρέπει να δείξουν ευελιξία είπε ο Πρόεδρος και εγώ του είπα ότι όλοι πρέπει να δείξουμε ευελιξία. Ο Πρόεδρος μίλησε μαζί μου για να μου δείξει την έμπρακτη και την ψυχολογική του συμπαράσταση στο έργο μας. Αυτό είναι ξεκάθαρο, δεν ήρθε να μας κουνήσει το δάχτυλο. Δεν ήρθε για να μας πει τι να κάνουμε» κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

Κατά τα λοιπά, σε μια υπέροχη ανοιξιάτικη βραδιά ο Λευκός Οίκος, που έχει κατακλυστεί από τα θεσπέσια χρώματα των περίφημων κερασιών, πλημμύρισε από ελληνικούς ήχους, χρώματα, φωνές και γεύσεις, παρουσία των σημαντικότερων παραγόντων της ελληνο-αμερικανικής κοινότητας, επιχειρηματιών, αξιωματούχων της αμερικανικής κυβέρνησης, διπλωματών και μελών του Κογκρέσου, που τίμησαν την επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας. Στα πηγαδάκια το κυρίαρχο θέμα συζητήσεων δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τις εξελίξεις στην οικονομία και τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, δεδομένης και της παρουσίας του κ. Βαρουφάκη στον Λευκό Οίκο και στην Ουάσιγκτον όπου συμμετέχει στις εργασίες της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Πηγή: Εθνικός Κήρυκας

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer