Αποκλειστικές δηλώσεις στο e-kefalonia.net και τη Γιάννα Κουλουμπή έκανε ο γνωστός για την αγάπη του για τα εκκλησιαστικά δρώμενα του τόπου μας Ευάγγελος Μαζαράκης.
Μαζαράκης για Επιταφίους: Ο Δημήτριος είναι πιο Κεφαλλονίτης από τους Κεφαλλονίτες…
Εκκλησία
29/04/2016 | 08:30

Ρεπορτάζ // Γιάννα Κουλουμπή

Αποκλειστικές δηλώσεις στο e-kefalonia.net και τη Γιάννα Κουλουμπή έκανε ο Αντιπρόεδρος της ΕΠΟ, Πρόεδρος της ΕΠΣΚΙ και γνωστός για την αγάπη του για τα εκκλησιαστικά δρώμενα του τόπου μας Ευάγγελος Μαζαράκης, σχετικά με τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για την κοινή περιφορά των Επιταφίων φέτος στο Αργοστόλι. Παράλληλα, σχολίασε το έθιμο του σπασίματος των σταμνών το Μ. Σάββατο και χαρακτήρισε το Μητροπολίτη Κεφαλληνίας κ. Δημήτριο «πιο Κεφαλλονίτη από τους Κεφαλλονίτες».

«Είμαι χαρούμενος από το γεγονός ότι μια επιθυμία όλων των Κεφαλλήνων, των Αργοστολιωτών κυρίως, των Αρχών και του κοινού, που εμποδίστηκε τα προηγούμενα χρόνια – από τον κλήρο δυστυχώς -, φέτος θα εκπληρωθεί» ήταν οι πρώτες φράσεις του κ. Μαζαρακη, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι όσα ακούγονται, αλλά δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί, είναι αληθή. Στην πορεία πρόσθεσε «το έθιμο της κοινής περιφοράς των Επιταφίων ατόνησε και τελικά καταργήθηκε. Ξημέρωσε όμως μια νέα ημέρα, με έναν νέο Δεσπότη… Δεν είμαι γρήγορος να τον κρίνω, όμως θεωρώ ότι είναι φωτισμένος παπάς…  είναι ένας παπάς που κάνει τη διαφορά και παρά το ότι ανήκω σε εκείνους που ήθελαν Κεφαλλονίτη Δεσπότη, ωστόσο εκείνος είναι πιο Κεφαλλονίτης από τους Κεφαλλονίτες κι από εμένα ακόμη. Επαναφέρει λοιπόν την κοινή λιτάνευση των Επιταφίων, με λίγο διαφορετικό τρόπο, που δεν είναι κι άσχημος. Θα γίνει λιτάνευση όλων των Επιταφίων, εκτός από του Αγίου Ελευθερίου, για να καλυφθεί και το βόρειο τμήμα της πόλης. Θα γίνει  με όλη τη μεγαλοπρέπεια, όπως αρμόζει σε έναν τόπο που στερείται γεγονότων, εθίμων και λοιπών δράσεων για το Πάσχα».

Ο κ. Μαζαράκης μίλησε και για το σπάσιμο των σταμνών, κάτι για το οποίο ο ίδιος πάλεψε πολύ κατά το παρελθόν. «Πρόκειται για ένα έθιμο του 18ου αιώνα που γινόταν στα Επτάνησα με διαφορετικό τρόπο στο κάθε νησί και συνεχίζει να συμβαίνει. Στην Κεφαλονιά το έθιμο ή ήταν χαμένο ή περιοριζόταν  σε κάποιες περιοχές, χωρίς όμως να προβάλλεται. Επανήλθε στο Αργοστόλι και είχα την τιμή να πρωταγωνιστήσω στην επαναφορά του.  Από αυτό το γεγονός έχω το προνόμιο να ρίχνω την πρώτη στάμνα από το Καμπαναριό του Αγίου Σπυρίδωνα», είπε και συμπλήρωσε «βοήθησαν πάρα πολλοί στο έθιμο, κυρίως οι καταστηματάρχες, οι οποίοι βάζουν από την τσέπη τους χρήματα, όπως κι εγώ. Αργότερα βοήθησε και ο Δήμος. Κατά την εκτίμησή μου, ο Δήμος πρέπει να το αγκαλιάσει περισσότερο και να το γενικεύσει. Ένας ωραίος τόπος ρίψης σταμνών είναι και το Δημοτικό Θέατρο. Στην Κεφαλονιά το επαναφέραμε και το εντάξαμε στην εκκλησιαστική του τάξη, δηλαδή ακούγεται το «ανάστα ο Θεός», σημαίνουν οι καμπάνες και ρίχνονται οι πρώτες στάμνες από το καμπαναριό του Αγίου Σπυρίδωνα. Εν συνεχεία αυτό γίνεται κάτω και μετά στην πλατεία Καμπάνας. Γίνεται και στο Ληξούρι και στη Μονή της Άτρου και σε πολλά ακόμη μέρη της Κεφαλονιάς. Οι στάμνες φέτος είναι αγορασμένες από την ΚΕΔΗΚΕ και τους καταστηματάρχες, ενώ θα γίνει και ένας ωραίος στολισμός του καμπαναριού».

Ολοκληρώνοντας, ο κ. Μαζαράκης εξέφρασε και το παράπονό του για τα εκκλησιαστικά έθιμα στο νησί μας «Όλα αυτά αντανακλούν μια βαθιά επιθυμία που έχουμε οι Κεφαλλονίτες να δώσουμε μια λαμπρότητα στο Πάσχα μας. Εμείς οι Κεφαλλονίτες έχουμε αγάπη στο να προτείνουμε τα έθιμά μας και να φτιάξουμε όμορφα γεγονότα που θα λαμπρύνουν τη γιορτή μας και θα φέρουν και τον κόσμο κοντά μας. Στο χέρι μας είναι να ζωντανέψουμε τον τόπο μας , ο οποίος έχει πάει πίσω στον τομέα αυτό, γιατί επικρατούν ιδιοτέλειες και μικροψυχίες. Ευτυχώς ο Δημήτριος δείχνει ότι όλα αυτά τα ξεπερνάει».

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer