Αυτό δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικό για τις τοπικές κοινωνίες που περίμεναν την φετινή τουριστική χρονιά για να τονώσουν τις οικονομίες τους
Μείωση στις αφίξεις στα περιφερειακά αεροδρόμια
Τουρισμός
27/05/2015 | 19:28

Της Σίσσυς Αντωνάτου

antwnatoy

Θετικό παραμένει το πρόσημο στις αφίξεις των τουριστών στη χώρα μας για το πρώτο τετράμηνο του 2015. Λόγω του αυξημένου αριθμού αφίξεων στην πρωτεύουσα της χώρας, μάλιστα, το ποσοστό της αύξησης των αφίξεων αγγίζει μάλιστα το 27%.

Τα νέα, όμως, δεν είναι και τόσο καλά στην υπόλοιπη Ελλάδα, αφού για πρώτη φορά, μετά από δύο χρόνια, η ελληνική περιφέρεια με τους τουριστικούς της προορισμούς παρουσιάζει μείωση στις αφίξεις πολλών γνωστών αεροδρομίων -Θεσσαλονίκη -0,5%, Κως -26,9%, Ηράκλειο -7,4%, Χανιά -2,2%, Κέρκυρα -4,3%, Ζάκυνθος -4,1%, Κεφαλονιά -50%, Μύκονος -31,1%- και αυτό καθόλου ενθαρρυντικό δεν είναι για τις τοπικές κοινωνίες που περίμεναν την φετινή τουριστική χρονιά για να τονώσουν τις οικονομίες τους που τόσο οι ίδιοι όσο και η υπόλοιπη Ελλάδα έχει μεγάλη ανάγκη.

afiksie touris

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΕΤΕ, για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου- Απριλίου 2015, η αύξηση των αφίξεων έως το τέλος Απριλίου ανήλθε σε περίπου στις 228.000 ή 17,5% συγκριτικά με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2014. Η εικόνα, βέβαια, μπορεί να παραμένει θετική μόνο λόγω της αύξησης των αφίξεων στην Αθήνα (21,3%) για το 2014, ενώ ο Απρίλιος του τρέχοντος έτους ήταν στο +27%. Όμως, η πτώση των ποσοστών για το 2015 συνεχίζεται και σε επίπεδο Περιφερειών, όπως στα Δωδεκάνησα 4%, στο Ιόνιο 3%, αλλά και στην Πελοπόννησο 14%.

Για τον Απρίλιο του 2015 έρχεται ένας ακόμη δείκτης που ονομάζεται «δείκτης ικανοποίησης». Ο εν λόγω δείκτης για την Ελλάδα, κατά κατηγορία και κατά περιφέρεια, βρίσκεται πάνω από το 80%. Στην υψηλότερη θέση ικανοποίησης βρίσκεται η Ήπειρος με ποσοστό 88,8% και ακολουθούν οι Κυκλάδες με ποσοστό 87,6%. Στο σύνολο της χώρας ο δείκτης ικανοποίησης είναι υψηλότερος σε σύγκριση με αυτόν των ανταγωνιστικών προορισμών, παρ’ όλα αυτά σημειώνει μια πτώση κατά 0,24% σε σχέση με το 2014, ενώ για την ίδια περίοδο ο δείκτης των ανταγωνιστών παρουσιάζει αύξηση 1%. Σημαντική αύξηση κατά 1,44% παρουσίασε και ο δείκτης Φαγητού-Ποτού στην Ελλάδα, ενώ μείωση παρουσίασαν οι δείκτες Σχέσης Ποιότητας Τιμής, αλλά και Τοποθεσίας και Εξυπηρέτησης. Στους ανταγωνιστές μας σημαντική αύξηση κατά 0,75% παρουσίασε ο δείκτης Σχέσης Ποιότητας Τιμής. Η Σαντορίνη, η Μύκονος οι Κυκλάδες και η Χαλκιδική υπερτερούν σημαντικά των ανταγωνιστικών τους προορισμών. Από την άλλη, η Αθήνα υστερεί έναντι της Κωνσταντινούπολης ενώ υπερτερεί έναντι της Ρώμης και της Βαρκελώνης. Η Θεσσαλονίκη είναι η μόνη περιοχή με δείκτη ποιότητας κάτω από το 80% και υστερεί έναντι της Μπολόνια.

Αυτή είναι γενική εικόνα σχετικά με τους δείκτες και τα ποσοστά αφίξεων, αλλά και κρατήσεων.

Όσο για τη τόσο σημαντική μείωση των αφίξεων στο νησί μας, ας ευχηθούμε να βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στη καθυστέρηση της έναρξης  των πτήσεων κάποιων αεροπορικών εταιρειών συγκριτικά με άλλες χρονιές.

Ας ευχηθούμε και πάλι, η οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με την πολιτική αστάθεια, να μην έχει ολέθριες επιπτώσεις στις επιλογές των φίλων Ευρωπαίων αλλά και στον ελληνικό τουρισμό.

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer