Η εκδήλωση ήταν με τη συνεργασία της ΚΕ.ΔΗ.ΚΕ και του Πολιτιστικού Συλλόγου Αντυπάτων Ερίσσου και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις για κάτι ξεχωριστό.
Μια μοναδική χορευτική παράσταση στα Αντυπάτα της Ερίσσου
Πολιτική
31/07/2015 | 08:51

Στις 29 Ιουλίου 2015 δόθηκε μια όμορφη χορευτική παράσταση με την παραδοσιακή ορχήστρα «Ανέμη του χορού» στον προαύλιο χώρο του παλιού Δημοτικού Σχολείου Αντυπάτων Ερίσσου.
Η εκδήλωση ήταν με τη συνεργασία της ΚΕ.ΔΗ.ΚΕ και του Πολιτιστικού Συλλόγου Αντυπάτων Ερίσσου και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις για κάτι ξεχωριστό.  antupata (14)
Συγκεκριμένα χορευτικά χοροτράγουδα του νησιού μας ξεχασμένα, κεφαλονίτικοι χοροί που πρώτη φορά ακούστηκαν και χορεύτηκαν όπως το παλιό ρισσιάνικο Γυρουζάτο «Ένα παιδί τσ’ Αμερικής» και για δεύτερη φορά ο ξεχασμένος χορός του νησιού μας «Λόντρες», «Το ναυάγιο» και άλλα. Ο Γεράσιμος Γαλανός παρουσίασε με εικόνα τους παλιού οργανοπαίκτες της Ερίσσου καθώς και μικρά βίντεο με τους πρακτικούς βιολιστές: Διονύσης Καψάλη- Λούμο και Γεράσιμο Ποδαρά. Η έκπληξη της βραδιάς ήταν όταν ο Παναγής Καγκάδης, παλιός οργανοπαίκτης βιολιστής έπαιξε δυο χορούς.
Αξίζει η ονομαστική αναφορά για τους παλιούς Ρισσιάνους οργανοπαίχτες που ανέφερε ο Γεράσιμος Γαλανός και όπως είπε : « Πεθαίνουν οι άνθρωποι όταν τους ξεχνάμε, όταν δεν έχουμε μνήμη υπάρχει θάνατος, γι αυτό πρέπει να μνημονεύουμε τους παλαιότερους που μας άφησαν θεμέλια και βήματα παράδοσης».

Παλιοί οργανοπαίχτες της Ερίσσου

Κώστας Καψάλης –βιολί
Διονύσης Καψάλης – βιολί
Άννα Καψάλη σύζυγός του Διονύση Καψάλη (Λούμου)
έπαιζε λαούτο
Σπύρος Ποδαράς -σκορτσάμπουνο
Γεράσιμος Ποδαράς (Βρόντος) βιολί, φλογέρα, ακορντεόν
Σαράντης Ποδαράς -βιολί
Αναστάσιος Ρουμαντζάς- σκορτσάμπουνο
Αλέκος Δομένικας (Νιοχώρι) βιολί
Στράτος Μιχελής –σκορτσάμπουνο
Αντώνιος Μιλάτος –βιολί για να παίξει έλεγε βοηθήστε (σκάψτε μου τ’ αμπέλι)
Παπαδάτος Γιώργος (Πατρικάτα) σαρμόνικα
Λυκούργος Διακάτος- (Βαρύ) φυσαρμόνικα
Παναγής Καγκάδης- βιολί
Κώστας Τζαμαρέλος (Γουνιγάς)- βιολί
Ηρακλής Τζαμαρέλος- κιθάρα
Ανδρέας Παπαλεξάτος- βιολί
Σπύρος Ασκητής- αρμόνιο
Παναγής Χρυσάφης (Σκάντζος) κιθάρα
Σωκράτης Καββαδίας-κιθάρα
Νίκος Κομητόπουλος – βιολί

Στο χώρο του σχολείου υπήρξε έκθεση με παλιά όργανα και φωτογραφικό υλικό για τη μουσική λαογραφία της Ερίσσου, διοργανωμένη από τον πρόεδρο του Συλλόγου Αντυπάτων Γεράσιμο Βανδώρο, Ρισσιάνο που μοχθεί με πολύ μεράκι για το καλύτερο για να έχει η Έρισσος πολιτιστική πνοή. Ο Γεράσιμος Βανδώρος προλόγισε την εκδήλωση, τη στήριξε όπως και τα άλλα μέρη του Συλλόγου και η φιλοξενία τους ήταν άψογη.
Στην όλη παράσταση πρωτοστάτησε το χορευτικό του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Μέρμηγκας» Φραγκάτων που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις για τα υπέροχα χορευτικά ταλέντα που έχει και για την εξαιρετική εμφάνιση που κάνουν κάτω από τις οδηγίες του χοροδιδάσκαλου Διονυσίου Μπάλλα και του προέδρου του Αποστόλη Κουταβά. Επίσης τραγούδησαν με την ορχήστρα δυο Ρισσιάνοι φίλοι της «Ανέμης του χορού», ο Σπύρος Ρουμαντζάς και ο Κώστας Μιχελής.
Στο χορό συμμετείχαν και οι Ρισσιάνοι και τα παιδιά τους που στο κάλεσμα του Γεράσιμου Γαλανού έμαθαν πως χορεύονται «οι Λόντρες» και «Η γίδα γκέσα». Η ορχήστρα «Ανέμη του χορού» που αποτελείται από τους: Λαμπρογιάννη Πεφάνη βιολί, Αλέξανδρο Λυκούρα ακορνεόν, Αποστόλη Αυγερινό κιθάρα, Διονύσιο Μπάλλα τραγούδι-χορός, Γαβρίλη Σιμωτά κιθάρα, και τον Γαλανό Γεράσιμο στο τραγούδι, που σκοπό έχουν να καταγράψουν και να προβάλουν την ξεχασμένη μουσική παράδοση του νησιού.

antupata antupata (2) antupata (3) antupata (4) antupata (5) antupata (6) antupata (7) antupata (8) antupata (9) antupata (10) antupata (11) antupata (12) antupata (13) antupata (15)

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer