Το χωριό Οϊμιακόν,στη βορειοανατολική Σιβηρία, είναι η πιο κρύα κατοικημένη περιοχή της γης
Οδοιπορικό στην αχανή Ρωσία
Κοινωνία
10/12/2016 | 14:49

Του Γιώργου Μεσσάρη

ΜΕΡΟΣ 3ον

Στην Ελλάδα μπήκε από τα τέλη Νοεμβρίουο χειμώνας με βροχοπτώσεις, ισχυρούς ανέμους, πτώση της θερμοκρασίας και χιονοπτώσεις κυρίως στα ορεινά και όλοι «θωρακίστηκαν» για να αντιμετωπίσουν τον… εχθρό! Δε λέω, κάνει κρύο αλλά έχοντας ζήσει το φθινόπωρο της Ρωσίας, με τα μείον -8, -10 και πολλά άλλα χαμηλότερα «μείον», θεωρώ ότι τα πάντα είναι σχετικά και θέμα συνήθειας. Στην Ελλάδα με -5, η χώρα κατεβάζει ρολά, στη Ρωσία με -20 τα σχολεία λειτουργούν κανονικά!

Θυμάμαι ήταν 27 Οκτωβρίου όταν ξυπνώντας είδα από το παράθυρο το τοπίο χιονισμένο. Ήταν το πρώτο χιόνι στη Μόσχα. Το κρύο, για μένα, πολύ τσουχτερό. Για τούς Μοσχοβίτες, όμως, τίποτα το… αξιοπρόσεκτο! Το κρύο πάντως στη Μόσχα δεν περονιάζει γιατί το κλίμα είναι ξηρό. Αντίθετα στην Αγία Πετρούπολη όπου το ποσοστά υγρασίας είναι υψηλά,το κρύο σε διαπερνά!

Προσωπικά με επηρεάζει περισσότερο η καταχνιά παρά οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο ρωσικός χειμώνας διακρίνεται για την καταχνιά του. Ο γκρίζος ουρανός και η περιορισμένη ορατότητα επηρεάζουν την ψυχολογία σου.

Βρισκόμασταν ήδη 9 ημέρες στη φθινοπωρινή Μόσχα όταν γίναμε μάρτυρες ενός… μοναδικού φαινόμενου! Κάποια τεμπέλικα σύννεφα δεν έσπευσαν να κλείσουν ένα ξαφνικό άνοιγμα με αποτέλεσμα να δούμε τον ήλιο για λίγη ώρα πριν και πάλι εξαφανισθεί!

Οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν το βαρύ χειμώνα με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Στα σπίτια τους, στις μεγαλουπόλεις, το καλοριφέρ λειτουργεί όλο το εικοσιτετράωρο ενώ στα χωριά το τζάκι δε σβήνει. Να σημειώσω ότι οι πολυκατοικίες δεν είναι αυτόνομες σε ότι αφορά τη θέρμανση. Ειδικά εργοστάσια, που υπάρχουν παντού, θερμαίνουν το νερό και το στέλνουν στις πολυκατοικίες και τα κτίρια γραφείων. Οι σωλήνες με το ζεστό νερό «τρέχουν» υπόγεια δίπλα από τους σωλήνες ύδρευσης. Έτσι και ζεστό νερό παρέχεται για θέρμανση και άλλες χρήσεις αλλά και οι σωλήνες ύδρευσης δεν παγώνουν.

Για να αντιμετωπίσουν το βαρύ χειμώναοι Ρώσοι, όταν βγαίνουν έξω, ντύνονται με πολύ ζεστά ρούχα ενώ απαραίτητα είναι παλτά, κουκούλες με γούνα, ειδικά γάντια και κατάλληλα παπούτσια. Να τονίσω ότι δεν είδα ένα άτομο να γλιστράει πάνω στο χιόνι και να πέφτει κάτω ενώ εγώ δεν ήταν λίγες οι φορές που «πήγα να φάω τα μούτρα μου»!

Στην είσοδο των σπιτιών και διαμερισμάτων της Ρωσίας σε «υποδέχονται» πολλά ζευγάρια παντόφλες. Και υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Οι Ρώσοι βγάζουν τα παπούτσια τους αμέσως μόλις ανοίξουν την πόρτα για μη μεταφέρουν τις λάσπες από το λασπωμένο χιόνι σε κάθε γωνιά του σπιτιού τους.

Λόγω της βαριάς ένδυσης όταν πηγαίνουν σε θέατρα, καλά εστιατόρια ή αίθουσες εκδηλώσεων είναι απαραίτητο να αφήνουν τα παλτά τους στο βεστιάριο. Αν βρίσκονται σε αίθουσα εκδηλώσεων και κάποια στιγμή θέλουν να βγουν έξω για να καπνίσουν (ναι στη Ρωσία εφαρμόζεται αυστηρά η απαγόρευση καπνίσματος σε κλειστούς χώρους) δεν μπαίνουν στη διαδικασία να ξαναπάρουν το παλτό τους το οποίο σε λίγα λεπτά θα πρέπει να επιστρέψουν στο βεστιάριο. Οι αίθουσες εκδηλώσεων τους προσφέρουν μια κουβέρτα-κάπα που προστατεύει από το ψύχος.

Κρύο-ξεκρύο πάντως οι Ρώσοι θα βγάλουν τα σκυλάκια τους για βόλτα και για τις… φυσικές τους ανάγκες. Είναι μια ωραία εικόνα να βλέπεις μέσα στα χιονισμένα πάρκα τους τετράποδους πιστούς φίλους των ανθρώπων να χοροπηδάνε και να παίζουν με το χιόνι αδιαφορώντας για το τσουχτερό κρύο.

Η ΠΙΟ ΚΡΥΑ ΚΑΤΟΙΚΗΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ

Και μια και ο λόγος για το κρύο να αναφέρω ότι το χωριό Οϊμιακόν,στη βορειοανατολική Σιβηρία, είναι η πιο κρύα κατοικημένη περιοχή της γης.

Στο «καταψυγμένο» αυτό χωριό έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες μέχρι -68 βαθμούς Κελσίου ενώ κάποιοι ισχυρίζονται ότι το ρεκόρ είναι ακόμα πιο κάτω!

Στην αφιλόξενη αυτή περιοχή της γης, όπου το χειμώνα η μέρα διαρκεί 3 μόλις ώρες, ζουν 800 περίπου άτομα.

Αυτά για σήμερα. Μέχρι την επόμενη εβδομάδα να περνάτε καλά και να μην ξεχνάτε ότι εσείς κρατάτε την παλέτα που ομορφαίνει τη ζωή σας… Διαλέξτε τα χρώματα που αρέσουν σε σάς και μην αφήνετε άλλους να τα αλλοιώνουν…

Στις φωτογραφίες:

  1. Το χιόνι είναι δεύτερη φύση για τους Ρώσους. Δεν τους τρομάζει. Απεναντίας το απολαμβάνουν, όπως η 42χρονη οικογενειακή μας φίλη, ΓιούλιαΣτρελνίκοβα, που για να αποδείξει του λόγου το αληθές, φωτογραφήθηκε έξω από το σπίτι της, σε προάστιο της Μόσχας, με καλοκαιρινή περιβολή!
  2. Άποψη της περιοχής Οϊμιακό νστη βορειοανατολική Σιβηρία – πρόκειται για την πιο κρύα κατοικημένη περιοχή της γης! (Η φωτογραφία του MaximShemetov)
  • Οποιοδήποτε σχόλιό σας μπορείτε να το στείλετε στο ΜΜΕ που φιλοξενεί το δημοσίευμα ή στην ηλεκτρονική μου διεύθυνση georgemessaris@gmail.com και εγώ θα το μεταβιβάσω.
  • www.omegadocumentaries.com(Τελευταία παραγωγή: ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΙΘΑΚΗ – ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ. Για να αποκτήσετε το DVD επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας).

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer