Οι νεκροί Δαμουλιανάδες στο Έπος του 1940
de Facto
28/10/2023 | 10:30

Ο Ελληνικός ΛΑΟΣ δια στόματος του Ιωάννη Μεταξά λέει το ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ στο ΤΕΛΕΣΙΓΡΦΟ του άλλού Δικτάτορα  του φασίστα  Μουσολίνι τα Ιταλικά στρατεύματα εισέβαλαν στην Ελλάδα.

Ο ελληνικός στρατός, μετά την αρχική επίθεση των Ιταλών αντέδρασε με επιτυχία.

Στα μέσα Νοεμβρίου οι ελληνικές δυνάμεις έκαναν αντεπίθεση, πετυχαίνοντας σημαντικές νίκες διώχνουν τους Ιταλούς στο εσωτερικό της Αλβανίας.

Ο Ελληνικός Στρατός γράφει Σελίδες ΔΟΞΑΣ. Πολλοί οι αξιωματικοί αλλά πολλοί περισσότεροι οι φαντάροι μας που με το αίμα τους έγραψαν την ένδοξη ιστορία έμειναν εκεί στα βουνά της Αλβανίας.

Το χωριό Δαμουλιανάτα θρήνησε τρεις ήρωες του αγώνα, τον ταγματάρχη Τζανή Αλιβιζάτο και τους στρατιώτες Διονύση  Θεοφιλάτο και Ανδρέα Αλιβιζάτο.

Ο Ταγματάρχης Τζανής Αλιβιζάτος γνωρίζουμε ότι έπεσε στην μάχης της Βήσσανης στις 20 Νοεμβρίου και ετάφη στο χωριό Δολιανά.

Για τον  Διονύση  Θεοφιλάτο έμαθαν ελάχιστα. Είχε παρουσιαστεί και υπηρετούσε φούρναρης σε στρατιωτικό φούρνο στο  Αργοστόλι. Όταν κηρύχτηκε ο πόλεμος όλοι οι φαντάροι μεταφερθήκαν στο Αλβανικό μέτωπο. Η γυναίκα με τον μόλις 4 μηνών  γιο τους τον αποχαιρέτησαν για πάντα στο Αργοστόλι πριν φύγουν. Ο Διονύσης Θεοφιλάτος έπεσε πολεμώντας στα βουνά της Αλβανίας και δυστυχώς δεν βρέθηκε ποτέ.

Για τον Αλιβιζάτο Ανδρέα δεν μπορέσαμε να μάθουμε κάτι. Ήταν από τους χιλιάδες ανώνυμους πεσόντες κατά το Έπος 1940 -41.

Επίσημα 7.969 παρέμειναν άταφοι ή είναι θαμμένοι, σε ομαδικούς τάφους.

Στους χωριανούς μας και όλους τους νεκρούς του πολέμου αποδίδουμε φόρο ΤΙΜΗΣ για την ΘΥΣΙΑ ΤΟΥΣ.

Πηγή: damoulianata.blogspot.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer