Παρουσίασε το Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής στην Κεφαλονιά
Ολοκληρωμένη πρόταση για τις μεταρρυθμίσεις και την ενίσχυση της απασχόλησης
Οικονομία
24/12/2014 | 10:03

Στο Αργοστόλι πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση   του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής και Δημόσιας Διακυβέρνησης με την αιγίδα της Κ.Ε.ΔΗ.ΚΕ που έλαβε χώρα στο Δημοτικό Θέατρο του Αργοστολίου το Σάββατο το 20 Δεκεμβρίου 2014 και ώρα 19.00

Αποτέλεσε  μία ανοιχτή συζήτηση με τους πολίτες με θέμα “ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ – ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ”. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν πρακτικό διάλογο διακεκριμένων τεχνοκρατών με τους πολίτες για τα προβλήματα, τους στόχους, τα απαραίτητα εργαλεία και τις συλλογικές δράσεις που μπορούν να βοηθήσουν τόσο για την έξοδο της χώρας από την κρίση όσο και την είσοδό της σε πορεία ουσιαστικής ανάπτυξης.

Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου κ. Γιάννος Γραμματίδης τόνισε ότι  ο διάλογος με τους πολίτες  αποτελεί εργαλείο για την ενημέρωση των πολιτών στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Σκοπός του είναι να βοηθήσει στο ξεκαθάρισμα της θολής εικόνας που επικρατεί σε σχέση με την πορεία της οικονομίας, να επισημάνει τις αδυναμίες και τους τρόπους αντιμετώπισής τους, να δώσει πρακτικές λύσεις και να βοηθήσει στο άνοιγμα  μιας συζήτησης στην κοινωνία που έχει ανάγκη συσπείρωσης κι ελπίδας. Ανάμεσα στα θέματα επιλέχτηκε και η απασχόληση γιατί είναι το σημαντικότερο εργαλείο για την ανάπτυξη, ενώ παράλληλα, το αντίθετό της που είναι η ανεργία είναι η μεγάλη πληγή της χώρας που, πέρα από το ταλαιπωρεί και διαλύει οικογένειες, οδηγεί τους νέους μας  σε μια σύγχρονη μετανάστευση και στερεί τη χώρα από εκείνο το δυναμικό στο οποίο θα έπρεπε να στηρίζει το μέλλον της. Τόνισε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στη Δημόσια Διοίκηση,  στη φορολογική πολιτική όπως και την ανάγκη αλλαγών σε διατάξεις του Συντάγματος.

Στην ομιλία του  ο κ. Γραμματίδης αφού ανέδειξε τις παθογένειες του υπάρχοντος οικονομικού μοντέλου, έδωσε το τι οικονομία θέλουμε και χρειαζόμαστε. Όπως επισήμανε με έμφαση ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου, “διανύουμε μια εποχή όπου οι αρχές ποδοπατούνται, λείπουν τα οράματα, η πραγματική οικονομία είναι βαθειά πληγωμένη και η κοινωνία πληγωμένη κι αυτή, χωρίς πηδάλιο, χωρίς κυβερνήτες και πλήρωμα αλλά και με μια εκρηκτική αγανάκτηση και διαμαρτυρία”. “Υπάρχει άραγε διέξοδος” αναρωτήθηκε; Εμείς στο Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής & Δημόσιας Διακυβέρνησης πιστεύουμε ότι υπάρχει, όπως υπάρχει κι ελπίδα, πάντα όμως με απαραίτητες προϋποθέσεις”.

Αναφερόμενος στους λόγους που συντηρούν τη ύφεση τόνισε πως οι κυβερνώντες εδώ και χρόνια επικεντρώθηκαν κύρια στη λήψη μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα χωρίς να τα εξισορροπούν με μέτρα ανάπτυξης. Επικεντρώθηκαν δηλαδή στην αύξηση των εσόδων και την μείωση των δαπανών γιατί αυτό επέβαλε ένα μεγάλο μέρος των μνημονιακών μας υποχρεώσεων. Η αύξηση των εσόδων πραγματοποιήθηκε με την επιβολή πολλών και δυσβάστακτων φόρων και η μείωση των δαπανών πραγματοποιήθηκε με την μείωση των συντάξεων και την απαράδεκτα μεγάλη μείωση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Έτσι δημιουργήθηκε το δημοσιονομικό πλεόνασμα, με έναν εντελώς ανορθόδοξο τρόπο, θυσιάζοντας δηλαδή την ανάπτυξη”.

Οριοθετώντας τους άξονες στους οποίους πρέπει να βασιστεί η ανάπτυξη, τόνισε πρωτίστως πως “η ανάπτυξη έχει να κάνει πρώτον με την πραγματοποίηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων και δεύτερον με την πληρέστερη εφαρμογή τους. Κι ενώ είναι σίγουρο ότι πολλές μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει, εν τούτοις αυτές είτε δεν είναι ουσιαστικές και πλήρεις, είτε δεν έχουν εφαρμοσθεί μέχρι σήμερα στο σύνολό τους”…

Παρουσιάζοντας τις δράσεις πάνω στις οποίες πρέπει να στηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη στάθηκε ιδιαίτερα:

  1. Στην παιδεία η οποία θα επικεντρωθεί στην καινοτομία και στη έρευνα
  2. Στην γεωργία που θα έχει ως βάση την αγροτοδιατροφική επιχειρηματικότητα
  3. Στον τουρισμό σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του πολιτισμού και των μνημείων
  4. Στον ανταγωνιστικό νηολόγιο
  5. Στην επανεκπαίδευση και στις νέες δεξιότητες για το εργατικό δυναμικό
  6. Στον ορθολογικό σχεδιασμό του κράτους με διάχυση αρμοδιοτήτων στην περιφέρεια
  7. Στο σταθερό και φιλικό φορολογικό σύστημα προς τον πολίτη και τον επιχειρηματία  και
  8. Στην ανάγκη διαπραγμάτευσης του χρέους όχι με κούρεμα αλλά με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δόσεων με ταυτόχρονο πάγωμα των επιτοκίων

Ο κ. Χρήστος Αλεξάκης, μέλος του  Κολλεγίου Εμπειρογνωμόνων του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής και Δημόσιας Διακυβέρνησης και  Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα  Οικονομικής Επιστήμης του Πανεπιστήμιου Πειραιά ανάπτυξε το θέμα: Μεταρρυθμίσεις, Καταγραφή, Αδυναμίες κι Ενδεδειγμένες Δράσεις.

Το πλήθος ερωτημάτων και προβληματισμών που προέκυψαν στην διάρκεια της συζήτησης είχαν ως αποτέλεσμα να συζητηθούν και να αναλυθούν ουσιαστικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, επιχειρηματίες, εργαζόμενοι, άνεργοι και γενικά όλοι οι πολίτες της Κεφαλονιάς.

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer