Τελέστηκε την Τετάρτη, 17 Αυγούστου, ο Εσπερινός του Απ. Παύλου στην Πεσσάδα εις ανάμνηση της Θεμελιώσεως του Νέου Ι. Ναού του Απ. Παύλου για την ανέγερσή του.
Ο Εσπερινός του Απ. Παύλου στην Πεσσάδα
Εκκλησία
22/08/2016 | 07:45

Του Θεόφραστου Χαρτουλιάρη 

Τελέστηκε την Τετάρτη, 17  Αυγούστου 2016, ο Εσπερινός του Απ. Παύλου στην Πεσσάδα εις ανάμνηση της Θεμελιώσεως του Νέου Ι. Ναού του Απ. Παύλου(17 Αυγ. 1996-συμπληρώθηκαν δηλ. 20 έτη-) για την ανέγερσή του, προκειμένου να αποτελέσει τη συνέχεια των δύο ομώνυμων παλαιοχριστιανικών Ναών του Αποστόλου που υπήρξαν εδώ.

Προηγήθηκε σύσκεψη στην οικία του Ερευνητή prof. Dr. Heinz Warnecke, κατόπιν προσκλήσεως του ιδίου και της συζύγου του Dr. Agnes Seppelfricke προς τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Κεφαλληνίας κ.κ. Δημήτριον, τον Αιδεσιμολογιώτατον π. Γεώργιον Μεταλληνόν, την Πρεσβυτέρα, Καθηγήτρια και Πρόεδρο του Συλλόγου Προστασίας Αγέννητου Παιδιού «Η Αγκαλιά» κ. Βαρβάρα Καλογεροπούλου-Μεταλληνού, τον Καθηγητή κ. Δημήτριο Μεταλληνό, τον Α/Δήμαρχο κ. Ευάγγελο Κεκάτο και τον Εκπ. κ. Θεόφραστο Χαρτουλιάρη.

Ο κ. Ερευνητής καλωσόρισε τον Νέο Μητροπολίτη μας, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στο εξωτερικό με εξειδίκευση στην Παλαιοχριστιανική Αρχαιολογία και Τέχνη και έχει αναγορευθεί Διδάκτωρ της Χριστιανικής Αρχαιολογίας και Τέχνης, και ευχαρίστησε όλους για την προσέλευσή τους. Στη συνέχεια ο κ. Καθηγητής προέβη σε ενημέρωση σχετικά με την πορεία του θέματος, όπως θα δούμε στα παρακάτω, -διότι η ενημέρωση αυτή έγινε και στο Ναό- και ακολούθησε σχετική συζήτηση.

Στη συνέχεια και με παρουσία πολύ κόσμου έγινε ο Εσπερινός, την καθιέρωση του οποίου προτείναμε από την αρχή-1996, λίγο δηλ. μετά τη Θεμελίωση- στον τότε Μητροπολίτη μας και νυν Μακαριστό Σπυρίδωνα, ο οποίος και καθιέρωσε αυτόν και χοροστατούσε εις αυτόν από τότε μέχρι τέλους. Πέρυσι χοροστάτησε ο Τοποτηρητής της Ι. Μητροπόλεώς μας Σεβασμ. Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός, ο οποίος είχε λάβει μέρος και εις τα περισσότερα Συνέδρια. Επίσης κάθε έτος κατά τον Εσπερινό αυτό παρίσταται ο Καθηγητής π. Γεώργιος Μεταλληνός ως κεντρικός ομιλητής, αναφερόμενος τόσο στην εξέλιξη της έρευνας για το θέμα του ναυαγίου, όσο και σε ένα επί μέρους τομέα, κάθε έτος, του πολυσχιδούς έργου του Απ. Παύλου.

Η Θεμελίωση αυτή, θεωρήθηκε απ’ αρχής γεγονός ιδιαίτερης σημασίας, γιατί απετέλεσε την αρχή της επανασύνδεσης του Νησιού μας με τον Πρωτοκορυφαίο Απόστολο των Εθνών. Στο σημείο αυτό να σημειώσουμε ότι, Εγκαίνια ναών, ακόμη και ανακαίνιση ναού (βλ. σχ. Μηναίο Αυγούστου, Συναξάρι της 31ης του μηνός) αναφέρονται στα Μηναία της Εκκλησίας ως γεγονότα άξια εορταστικής μνείας. Συν τοις άλλοις δε, ο Ναός αυτός αποτελεί και το μοναδικό δείγμα Έκφρασης-Μνημείου, από πλευράς Ορθοδόξου, του Ναυαγίου και της Διασώσεως του Απ. Παύλου.

Ναός για το πέρασμα του Αποστόλου, κατά το ταξίδι εκείνο, υπάρχει στους Καλούς Λιμένες της Κρήτης, καθώς και νέος Ορθόδοξος μεγαλοπρεπής Ναός στο Ρήγιο της Ιταλίας, σαν συνέχεια του Παλαιοχριστιανικού Ναού, που υπήρχε και εκεί. Ο νέος αυτός Ναός, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ορθοδόξου Τύπου»(8-10-2010), θεμελιώθηκε στις 24 Σεπτ. 2009 και εγκαινιάστηκε στις 26 Σεπτ.  2010. Έγινε δηλ. σε διάστημα μόλις ενός έτους και δύο ημερών.

Στο τέλος του Εσπερινού ομίλησε, όπως κάθε χρόνο, ο Καθηγητής π. Γεώργιος Μεταλληνός αναφερθείς συν τοις άλλοις και στην καθιέρωση του Εσπερινού αυτού.

Αμέσως μετά το τέλος της ομιλίας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας έδωσε το λόγο στον κ. Ερευνητή για να αναφερθεί στη σημερινή εξέλιξη του θέματος αυτού, δηλ. του ναυαγίου και της διασώσεως του Απ. Παύλου στην Κεφαλληνία Ο κ. Warnecke ανταποκρινόμενος σε αυτό το αίτημα αναφέρθηκε σχετικά, και ο π. Γεώργιος προέβαινε στη μετάφραση της κάθε προτάσεως. Συγκεκριμένα είπε ότι, αυτό το έχει ήδη αποδεχθεί το μεγαλύτερο μέρος του επιστημονικού κόσμου και συνεχώς εξακολουθεί να κερδίζει έδαφος, γιατί δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν κάθε αντίθετη άποψη, επειδή τα στοιχεία της Κεφαλληνίας έχουν θεωρηθεί ως πολύ ισχυρά και αξεπέραστα. Συμπλήρωσε ακόμη ότι συνεχίζεται η έκδοση της Καινής Διαθήκης τόσο από προτεσταντικούς, όσο και από καθολικούς εκδοτικούς οίκους -όπως δηλ. τούτο άρχισε ήδη να γίνεται λίγο μετά την παρουσίαση της νέας επιστημονικής θέσεως-, με την Κεφαλληνία ως τόπο του ναυαγίου και της διασώσεως του Απ. Παύλου και όχι τη Μάλτα.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος  ζήτησε από το ακροατήριο να υποβληθούν οι απορίες του, στις οποίες ο κ. Καθηγητής απήντησε σχετικώς.

ap_paulos (1) ap_paulos (2) ap_paulos (3) ap_paulos (4) ap_paulos (5) ap_paulos (6) ap_paulos (7) ap_paulos (8) ap_paulos (9) ap_paulos (10) ap_paulos (11) ap_paulos (12) ap_paulos (13) ap_paulos (14) ap_paulos (15) ap_paulos (16) ap_paulos (17) ap_paulos (18) ap_paulos (19) ap_paulos (20)

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer