Ένας λόφος με θέα το Ιόνιο και με έναν πέτρινο όγκο να δεσπόζει στην κορυφή του έγινε το βράδυ του Σαββάτου το επίκεντρο των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Παλλικής.
Ο Προμηθέας Δεσμώτης στο Ξι
Κινηματογράφος
21/09/2014 | 17:42

Ρεπορτάζ Μιχάλης Ανδρεαδάκης

Ένας λόφος με θέα το Ιόνιο και με έναν πέτρινο όγκο να δεσπόζει στην κορυφή του έγινε το βράδυ του Σαββάτου το επίκεντρο των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Παλλικής.
Ο λόφος Μασπάλι, που βρίσκεται νότια του χωριού Μαντζαβινάτα στον δρόμο που οδηγεί στην περιοχή του Ξι, μετατράπηκε με το στήσιμο μιας σκηνής από ένα παλιό λατομείο σε έναν ανοικτό χώρο ικανό να φιλοξενήσει μια όπερα, με εξαιρετική φυσική ακουστική. Εκεί ο Όμιλος UNESCO Κεφαλληνίας/Ιθάκης προσέφερε εντελώς δωρεάν για το κοινό που κατέκλυσε τον χώρο το μελόδραμα «Προμηθέας Δεσμώτης» του Διεθνούς φήμης Κεφαλλονίτη συνθέτη, Παναγιώτη Καρούσου, στα πλαίσια του εορτασμού για τα 150 χρόνια από την Ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα. Συμμετείχαν ακόμη οι εξαίρετοι λυρικοί καλλιτέχνες Βασίλης Ασημακόπουλος (στον ρόλο του Προμηθέα), Ειρήνη Κώνστα, Βανέσσα Καλκάνη, Μαρία Λυμπεράτου, Αναστάσιος Στέλλας και Βιβή Κλεισούρα.

Αξιοποίηση του χώρου και στο μέλλον

katsivelhs
Η εκδήλωση έγινε σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Μανταζαβινάτων-Βουνίου «Η Κουνόπετρα» και μάλιστα την προλόγισε ο ίδιος ο πρόεδρος του, Παναγής Ατσάρος. Παράλληλα, απεύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος της τοπικής Κοινότητας, Πέτρος Βιτωράτος και ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΗΚΕ, Γιώργος Κατσιβέλης, οι οποίοι ευχαρίστησαν το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο για την παραχώρηση του χώρου και στάθηκαν στην ανάγκη να αξιοποιηθεί και στο μέλλον από την στιγμή που δεν υπάρχει κάτι ανάλογο ως αμφιθέατρο για να φιλοξενήσει πολιτιστικές εκδηλώσεις επιπέδου στην Κεφαλονιά. Από τη μεριά της, η πρόεδρος της UNESCO Κεφαλληνίας/Ιθάκης, Αναστασία Αποστολοπούλου-Παπαδάτου ευχαρίστησε όλους όσους συνετέλεσαν για τη διεξαγωγή της παράστασης. Να σημειωθεί ότι το «παρών» στη βραδιά έδωσε και ο Νίκος Μπούκας, Επίκουρος καθηγητής και Επικεφαλής του Τμήματος Τεχνολογίας Ηχου και Μουσικών Οργάνων του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων στο Ληξούρι.

Από τη Νέα Υόρκη και τον ΟΗΕ στο Ληξούρι

Αναφορικά με την παράσταση, ο Προμηθέας πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μόντρεαλ του Καναδά το 1994 και παιζόταν στα γαλλικά ως το 2000. Το 2008 ανέβηκε στην Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον στα Αγγλικά με πρωταγωνιστές από την όπερα της Νέας Υόρκης υπό την διεύθυνση του μαέστρου Grant Gilman. Στην Ελλάδα ο Προμηθέας ανέβηκε στο Θέατρο Βεάκειο, στο Θέατρο της Αρχαίας Μεσσήνης, στην Αρχαία Αγορά, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Μικρό Θέατρο της Αρχαίας Επιδαύρου μεταξύ πολλών άλλων Δημοτικών Θεάτρων συμπεριλαμβανομένων της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης. Με την αιγίδα της UNESCO παρουσιάστηκε το Μάρτιο του 2014 στην Νέα Υόρκη στο Queens Auditorium και στον ΟΗΕ με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Ασημακόπουλο εκπροσωπώντας την Ελλάδα στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Μάλιστα, ο συνθέτης Παναγιώτης Καρούσος, έχει βραβευτεί από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση του Καναδά, και την Κυβέρνηση του Κεμπέκ για την προσφορά του στην τέχνη.

promitheas_desmoths9 promitheas_desmoths1 promitheas_desmoths2 promitheas_desmoths3 promitheas_desmoths4 promitheas_desmoths6 promitheas_desmoths7 promitheas_desmoths8 promitheas_desmoths10 promitheas_desmoths11 promitheas_desmoths12 promitheas_desmoths13

Πηγή: Εφημερίδα Κεφαλονιά

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer