Οδοιπορικό του e-kefalonia στα μοναστήρια του νησιού μας το Πάσχα 
Πάσχα στα Κηπούρια
Μοναστήρια
08/04/2015 | 15:00

Του Αντώνη Καγγελάρη

​Το Μοναστήρι των Κηπουραίων απέχει περίπου 15 χιλιόμετρα από το Ληξούρι και οφείλει το όνομα του στους πολλούς κήπους που διατηρούσαν οι μοναχοί του, καλύπτοντας τόσο τις δικές του ανάγκες, όσο και τις ανάγκες της φτωχολογιάς των γύρω χωριών. Το καθολικό του είναι αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Το ανδρικό αυτό Κοινόβιο άκμασε από τα μέσα του 18ου αι έως τα τέλη του 19ου αι, έχοντας στη δύναμή τους πάνω από 80 μοναχούς.

​Στη Μονή Κηπουραίων μπορεί κανείς να προσκυνήσει την Εφέστιο Εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, τις κάρες των Αγ. Χρυσάνθου Κωσταντίουκαι Ευφροσίνου, τεμάχιο Τιμίου Ξύλου που δώρισε στη Μονή το 1862 ο Ρώσος Πρίγκιπας Βλαδίμηρος. Στο Καθολικό της Μονής βρίσκεται επίσης η Εικόνα της Αγ. Παρασκευής, μοναδικό κειμήλιο από την αφανισμένη Μονή Ταφίου

​Το Μοναστήρι πανηγυρίζει στις 25 Μαρτίου, την Γ’ Κυριακή των Νηστειών (Σταυροπροσκηνύσεως), στις 14 Σεπτεμβρίου(Υψωση Τιμίου Σταυρού) και 26 Ιουλίου της Αγ. Παρασκευής.

​Τα τελευταία περίπου 50 χρόνια στη Μονή μόναζε ο Ιεροδιάκονος π. Ευσέβιος. Με καταγωγή από τα Καμιναράτα η καλογερική αυτή μορφή κατάφερε να κρατήσει τη Μονή ανοικτή και ζωντανή.  Ο π. Ευσέβιος πρόλαβε μόνο δύο από τους παλιούς καλογέρους της, τους πατέρες Ευθύμιο και Θεοδώρητο. Το 2014 ο π. Ευσέβιος αποχωρίστηκε για πάντα το Μοναστήρι του και κινήθηκε προς Μονάς αιωνίους μέσα στην αγκαλιά του Θεού,

​Οι σεισμοί του 1953 προκάλεσαν πολλές ζημιές στο Μοναστήρι . Το Καθολικό ανοικοδομήθηκε το 1964 ενώ τα κελιά και ο ξενώνας άρχισαν να επισκευάζονται και να επεκτείνονται μετά το 1990, με προσωπική εργασία του πατέρα Ευσέβιου.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer