Από την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής στη συνάντηση που είχαν χθες Πέμπτη, στα γραφεία της ΕΕ, στην Αθήνα.
Παράταση του ΕΣΠΑ για έναν χρόνο ζητούν οι περιφερειάρχες
Πολιτική
22/05/2015 | 15:58

Την παράταση του ΕΣΠΑ, που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2015, για ένα ακόμη χρόνο, προκειμένου να μπορέσουν να ολοκληρωθούν όλα τα έργα που είναι σε εξέλιξη και να μη χαθούν πολύτιμοι πόροι για τη χώρα, ιδιαίτερα στην κρίσιμη οικονομική κατάσταση που βρίσκεται σήμερα, ζήτησαν οι περιφερειάρχες από την Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνα Κρέτσου, στη συνάντηση που είχαν χθες Πέμπτη, στα γραφεία της ΕΕ, στην Αθήνα.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και ο προγραμματισμός για τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, για την οποία οι περιφερειάρχες επισήμαναν ότι η κατανομή των πόρων έγινε με τα στοιχεία της ανάπτυξης των ετών 2007, 2008 και 2009 και -όπως επισήμαναν- αυτό αδικεί τη χώρα.

Επίσης, τόνισαν ότι το σύστημα διαχείρισης και οι όλες διαδικασίες απαιτούν περαιτέρω απλούστευση. Όπως είπαν, στη λογική της ορθής και σύμφωνης με τους κανονισμούς δημοσιονομικής διαχείρισης, δεν θα πρέπει να επιβάλλονται πρόσθετες επιβαρύνσεις που λειτουργούν δυσβάσταχτα για τις υπηρεσίες και αποτρεπτικά πολλές φορές για τις επιχειρήσεις.

«Πρέπει να αλλάξει το μοντέλο από τον υπουργό γιατί έτσι δεν οδηγεί πουθενά, όπως επίσης το ίδιο πρέπει να συμβεί και για τη γραφειοκρατία» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) Κώστας Αγοραστός, υπογραμμίζοντας ότι «ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι ενισχύσεις πρέπει να είναι άμεσες».

Στη συνάντηση συμφωνήθηκε η συμμετοχή της ΕΝΠΕ στις τεχνικές επιτροπές που θα συγκροτηθούν από το υπουργείο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με στόχο την απλούστευση των διαδικασιών υλοποίησης των έργων κατά τη νέα προγραμματική περίοδο και την εξέταση του συνόλου των προβλημάτων που δυσχεραίνουν την ταχεία απορρόφηση των πόρων.

Η Επίτροπος, από την πλευρά της, ζήτησε να ενταθεί η συνεργασία των υπηρεσιών της Επιτροπής με τις Περιφέρειες ώστε να επιλύνονται έγκαιρα όλα τα προβλήματα.

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer