Ίσως να ψάχνει μια «καλή ευκαιρία» για να μπορέσει να πείσει την κοινή γνώμη και να το περάσει σχετικά ανώδυνα έχοντας το ελάχιστο δυνατό πολιτικό κόστος
Πόσο κοντά είναι ο «έντιμος συμβιβασμός»;
Οικονομία
17/04/2015 | 09:58

Του Κωνσταντίνου Κωνσταντάτου

kwstas

Είναι εξαιρετικά δύσκολο να πιστέψει κάποιος έστω και μια λέξη από αυτά που λέει ο υπουργός οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, το περιεχόμενο των οποίων μεταβάλλεται ανάλογα με την ημέρα και το ακροατήριο. Θα ήθελα να σταθώ όμως σε μία από τις δηλώσεις που έκανε χθες στην ομιλία του στο ινστιτούτο Brookings στην Ουάσιγκτον. Το ακροατήριο ήταν κατά κύριο λόγο ξένο και το κλίμα ήταν σίγουρα πιο ‘’χαλαρό’’ από ότι μια συνέντευξη τύπου μετά από ένα Eurogroup, έστω κι αν είναι γνωστό ότι οι δηλώσεις του καταγράφονται από τα Ελληνικά και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Αν βασιστούμε στην υπόθεση ότι αφενός παίρνουμε στα σοβαρά τα λεγόμενα του και αφετέρου ότι αυτά που λέει εκφράζουν τουλάχιστον τον στενό πυρήνα του κόμματος, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αποδεχθεί έναν συμβιβασμό σύμφωνα με το πώς οι δανειστές ορίζουν την έννοια αυτή. Η δήλωση ήταν η εξής: «η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναλάβει το πολιτικό κόστος για ορισμένες δύσκολες αποφάσεις που είναι απαραίτητες για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων της παγκοσμίως».

Ο συγκεκριμένος υπουργός όπως και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κάνει και στο παρελθόν παρόμοιες δηλώσεις περί «έντιμου συμβιβασμού» όμως αυτό που αλλάζει ποιοτικά στη δήλωση αυτή είναι η φράση «έτοιμη να αναλάβει το πολιτικό κόστος». Αυτό σημαίνει καταρχήν «έντιμος συμβιβασμός» έτσι όπως ορίζεται από τους δανειστές και όχι σύμφωνα με τα κριτήρια της κυβέρνησης, διαφορετικά δεν θα υπήρχε πολιτικό κόστος.

Προσωπικά έχω την αίσθηση ότι παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις χρησιμοποιώντας την στρατηγική «βλέποντας και κάνοντας», χωρίς plan Α πόσο μάλλον plan B, φαίνεται ότι λίγο πριν την πλήρη κατάρρευση και την αδυναμία πληρωμής μισθών και συντάξεων ή κάποιας δόσης προς τους δανειστές, σκοπεύει να υποχωρήσει από τις κόκκινες γραμμές της. Ίσως να ψάχνει μια «καλή ευκαιρία» για να μπορέσει να πείσει την κοινή γνώμη και να το περάσει σχετικά ανώδυνα έχοντας το ελάχιστο δυνατό πολιτικό κόστος.

Θεωρώ ότι δεν βρισκόμαστε μακριά από μια τέτοια «καλή ευκαιρία». Θα είναι η προσωρινή αδυναμία καταβολής μέρους των μισθών και των συντάξεων; Θα είναι οι έλεγχοι στη διακίνηση κεφαλαίων από τις τράπεζες για μία-δύο εβδομάδες; Θα δείξει. Δεδομένου βέβαια ότι δεν θα συμβεί κάποιο ατύχημα το οποίο θα δημιουργήσει χιονοστιβάδα αρνητικών εξελίξεων που θα είναι αδύνατον να ελεγχθούν και να περιοριστούν από την Ελληνική κυβέρνηση ή τους εταίρους.

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer