Φτέρνισμα, μπουκωμένη μύτη, βήχας... Οι αλλεργίες είναι σε έξαρση αυτή την εποχή. Διαβάστε εδώ όλους τους τρόπους για να θωρακίσετε τον οργανισμό σας
Πώς αντιμετωπίζουμε τις αλλεργίες της άνοιξης
Κοινωνία
01/04/2015 | 15:35

Φτέρνισμα, μπουκωμένη μύτη, βήχας… Οι αλλεργίες είναι σε έξαρση αυτή την εποχή. Διαβάστε εδώ όλους τους τρόπους για να θωρακίσετε τον οργανισμό σας.

Η γύρη πυροδοτεί την εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων, με πιο σημαντικές τη ρινίτιδα, την επιπεφυκίτιδα και το άσθμα. Όμως μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν αυτή την εποχή και όσοι είναι ευαίσθητοι στο τσίμπημα των υμενόπτερων (μέλισσες και σφήκες). Γιατί όμως την άνοιξη; Απλά τα φυτά γονιμοποιούνται με τη γύρη, η οποία μεταφέρεται από φυτό σε φυτό είτε με τα έντομα είτε με τον αέρα. Οι άνθρωποι που έχουν προδιάθεση για αλλεργία εμφανίζουν αντιδράσεις επειδή η βλεννογόνος τους έρχεται σε επαφή με τη γύρη. Το χαρακτηριστικό είναι ότι τα συμπτώματα, κυρίως τις πρώτες πρωινές και τις πρώτες απογευματινές ώρες, επαναλαμβάνονται. Όταν βρέχει, η μορφή τους είναι ήπια, γιατί κατακάθεται η γύρη. Αντίθετα επιδεινώνονται όταν φυσάει. Αυτή την εποχή τα πευκοειδή (πεύκο, κυπαρίσσι κ.λπ.), τα χορτάρια, το περδικάκι, αλλά και η ελιά, είναι οι βασικοί φορείς αλλεργιογόνων, τα οποία μεταφέρονται με τον αέρα χιλιόμετρα μακριά και προκαλούν τις αντιδράσεις. Τι να κάνουμε λοιπόν;

Η αντιμετώπιση
Τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα της ανοσοθεραπείας, αλλά και συγκεκριμένων φαρμακευτικών ουσιών στη βελτίωση των συμπτωμάτων.

Τα φάρμακα: Υπάρχουν ορισμένες ουσίες που προσφέρουν ανακούφιση. Για παράδειγμα, τα αντιισταμινικά και τα κορτικοστεροειδή βοηθούν στην αποσυμφόρηση της μύτης όταν υπάρχει αλλεργική ρινίτιδα. Αντίστοιχα, στην επιπεφυκίτιδα, είναι σημαντικά τα αντιισταμινικά και τα κολλύρια με κορτικοστεροειδή. Στο άσθμα βοηθούν τα εισπνεόμενα, οι β-διεγέρτες και τα κορτικοστεροειδή. Δυστυχώς, η κορτιζόνη πρέπει να χορηγείται για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Η ανοσοθεραπεία: Αν έχετε σοβαρό πρόβλημα, η ανοσοθεραπεία ίσως είναι η καλύτερη λύση. Αν τα συμπτώματα επαναλαμβάνονται πολλές φορές το χρόνο, καλό είναι όσοι ταλαιπωρούνται από τις αλλεργίες να απευθύνονται σε έναν αλλεργιολόγο. Η ανοσοθεραπεία βασίζεται στη χορήγηση του συστατικού που προκαλεί την αλλεργία σε μορφή χαπιού, σταγόνων ή ενέσιμη. Η τελευταία είναι και η πιο αποτελεσματική. Η διάρκεια της θεραπείας συνήθως είναι τρία χρόνια, αλλά ο γιατρός ίσως κρίνει ότι χρειάζεται να επιμηκυνθεί μέχρι τα πέντε.

Το φίλτρο αέρα: Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα φίλτρο αέρα στο κλιματιστικό μπορεί να απομακρύνει τη γύρη. Ακόμα, ίσως βοηθήσει ένας αφυγραντήρας, ο οποίος μειώνει την υγρασία σε μέρη όπως το μπάνιο.

Πάρτε συμπληρώματα: Δεδομένα επιστημονικών ερευνών αποδεικνύουν ότι η βιταμίνη D ενισχύει τα ανοσοκύτταρα και μειώνει τη φλεγμονή. Ρωτήστε το γιατρό σας αν τα χρειάζεστε.

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer