Συμπληρώνεται σήμερα ακριβώς ένας χρόνος από τη θεομηνία που έπληξε την Κεφαλλονιά, αφήνοντας πίσω της ζημίες σε δρόμους, οχήματα και άλλες δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές, θέτοντας το νησί μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Ρέμα Πουλάτων: Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν…
Κοινωνία
25/09/2016 | 09:47

Συμπληρώνεται σήμερα ακριβώς ένας χρόνος από τη θεομηνία που έπληξε την Κεφαλλονιά, αφήνοντας πίσω της ζημίες σε δρόμους, οχήματα και άλλες δημόσιες και ιδιωτικές υποδομές, θέτοντας το νησί μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και χαρακτηρίζοντας το χωριό μας ως πλημμυρόπληκτη περιοχή.

Στα Πουλάτα, βασικότερη αιτία των καταστροφών υπήρξε η υπερχείλιση του ρέματος που διασχίζει το χωριό μας. Αυτό συνέβη για δυο βασικούς λόγους. Πρώτον γιατί το ρέμα δεν είχε καθαριστεί για χρόνια και δεύτερον γιατί το υφιστάμενο πέτρινο γεφύρι στη θέση Μιχαλιτσάτο δε μπόρεσε να ανταποκριθεί στο μεγάλο όγκο του νερού και συνεπώς στην ομαλή απορροή του. Πράγμα φυσιολογικό αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για παλαιά κατασκευή με το ούτως ή άλλως μικρής διαμέτρου στόμιο της φραγμένο από μπάζα, λάσπες και άλλα φερτά υλικά.

Τις ημέρες που ακολούθησαν πραγματοποιήθηκε από συνεργεία της Περιφέρειας καθαρισμός του ρέματος σε όλο σχεδόν το μήκος του, αλλά και του στομίου του γεφυριού. Ωστόσο μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει πρόβλεψη για μόνιμα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, πράγμα αρκετά δύσκολο αν αναλογιστεί κανείς την κακή οικονομικά συγκυρία. Επιπλέον, όπως είναι απολύτως φυσιολογικό και αναμενόμενο αφού δεν έχει γίνει στο ενδιάμεσο άλλη παρέμβαση, το ρέμα αλλά και το στόμιο της γέφυρας έχουν γεμίσει πάλι από αυτοφυή βλάστηση και άλλα φερτά υλικά που ενισχύθηκαν από τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις.

Επειδή λοιπόν η πρόληψη ενός προβλήματος είναι σαφώς προτιμότερη από την εκ των υστέρων αντιμετώπιση των επιπτώσεών του, ιδιαίτερα σε περιόδους μεγάλης οικονομικής δυσπραγίας όπως αυτή που διανύουμε, επισημαίνουμε προς τους αρμόδιους φορείς την ανάγκη άμεσου καθαρισμού και αποψίλωσης τόσο του ρέματος, όσο και της γέφυρας του χωριού μας, ώστε να μην αντιμετωπίσουμε εκ νέου δυσάρεστες καταστάσεις. Ο χειμώνας άλλωστε είναι προ των πυλών και οι βροχές αποτελούν μέρος της χειμερινής μας καθημερινότητας.

Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν λοιπόν, ή αλλιώς… προσέχουμε για να έχουμε!

Πηγή: poulatakefalonias.gr

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer