Δίκοπο μαχαίρι για την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο ενδεχομένως να αποδειχθεί η υπερβελτιωμένη ρύθμιση οφειλών, αφού αν δεν υπάρξει η προσδοκώμενη ανταπόκριση τα ταμεία θα παραμείνουν άδεια
Ρύθμιση χρεών: Γενναίες εκπτώσεις και χαλαροί όροι
Οικονομία
19/02/2015 | 13:34

Δίκοπο μαχαίρι για την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο ενδεχομένως να αποδειχθεί η υπερβελτιωμένη ρύθμιση οφειλών, αφού αν δεν υπάρξει η προσδοκώμενη ανταπόκριση αφενός τα ταμεία θα παραμείνουν άδεια αφετέρου θα δικαιωθούν όσοι εκτιμούν ότι είτε δεν υπάρχει… σάλιο είτε έχει ριζώσει για τα καλά η κουλτούρα των μπαταχτσήδων.

Ποιοι χρωστάνε και τι ποσά

Ενδεικτικό της δυσκολίας που πρέπει να ξεπεράσει το υπουργείο Οικονομικών, είναι ότι από τον εντυπωσιακό όγκο των 76 δισ ευρώ, στην πραγματικότητα δεν μπορούν να εισπραχθούν πάνω από 9 δισ ευρώ. Εντυπωσιακή είναι και η… σύνθεση των οφειλετών οι “μεγάλοι” είναι εκείνοι που έχουν “φεσώσει” το Δημόσιο:

  • Περίπου 3.700.000 οφειλέτες χρωστάνε στην εφορία ποσά ως 5.000 ευρώ. Το σύνολο αυτών των οφειλών δεν ξεπερνά τα 2,3 δισ ευρώ
  • Αντιθέτως σε 400.000 οφειλέτες, αντιστοιχούν τα υπόλοιπα 73,7 δισ ευρώ! Από αυτούς, δε, οι 6.500 χρωστάνε πάνω από 1 εκατ. ευρώ και συνολικά 60,4 δισ ευρώ

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η ελάχιστη δόση θα είναι σχεδόν μηδαμινή, τα έσοδα ως το τέλος του έτους δεν αναμένονται εντυπωσιακά, εκτός αν δικαιωθούν οι προσδοκίες όσων σχεδίασαν ως επιπλέον κίνητρο, το ειδικό μπόνους για όσους καταβάλουν αρχικά ένα μεγάλο μέρος της οφειλής τους.

Αν δεν υπάρξουν αλλαγές κατά την τελική επεξεργασία στο υπουργικό συμβούλιο, το σχέδιο της νέας ρύθμισης θα συνδυάζει γενναίες εκπτώσεις και πιο “χαλαρούς” όρους υπαγωγής. Συγκεκριμένα:

  • Η ελάχιστη δόση περιορίζεται στα 20 ευρώ από 50 ευρώ σήμερα
  • Προβλέπεται έκπτωση ως 50% για οφειλές ως 31/12/2013, που έχουν να κάνουν με το φόρο εισοδήματος και το “χαράτσι” της ΔΕΗ), με ελάχιστη καταβολή το 10πλάσιο της αναλογούσας δόσης. Έτσι για οφειλή 5.000 ευρώ, ο οφειλέτης θα πρέπει να πληρώσει τουλάχιστον 500 ευρώ για να “κουρέψει” ακόμα και μέρος του κεφαλαίου της οφειλής.
  • Καταργείται το όριο του 1 εκατ. ευρώ για την υπαγωγή στη ρύθμιση
  • Δίνονται μεγαλύτερες εκπτώσεις επί των προσαυξήσεων για ρύθμιση από 37 δόσεις και πάνω
  • Για οφειλές ως 5.000 ευρώ η καταβολή γίνεται άτοκα
  • Για τις μεγαλύτερες οφειλές το ετήσιο επιτόκιο μειώνεται στο 3% από 4,56% σήμερα
  • Δεν θα χάνουν τη ρύθμιση όσοι αφήνουν ως 3 δόσεις απλήρωτες, αλλά θα επιβαρύνονται με μηνιαία προσαύξηση 0,25%
  • Η ρύθμιση θα μείνει ανοικτή ως το τέλος Απριλίου για όσους καταβάλουν εφάπαξ την οφειλή τους και ως το τέλος Μαίου για όσους τη ρυθμίσουν ως 100 δόσεις.
  • Υπό εξέταση είναι η κατάργηση των προστίμων από 10 ως 30%, όπως και η διαδικασία του αυτοφώρου για οφειλές ως 50.000 ευρώ.

Το μπόνους για όσους θέλουν να απαλλαγούν από μεγάλο μέρος της οφειλής τους, στηρίζεται στη δυνατότητα καταβολής ενός μεγαλύτερου ποσού σε σχέση με την ελάχιστη δόση που ισχύει για τους υπόλοιπους. Για παράδειγμα, για οφειλή 8.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 5.000 ευρώ είναι κεφάλαιο και οι 3.000 ευρώ είναι προσαυξήσεις, αν καταβληθούν εφάπαξ οι 4.000 ευρώ, τότε “κουρεύεται ” και το υπόλοιπο 50% της οφειλής και εξοφλείται όλο το χρέος. Αν ο οφειλέτης καταβάλει 800 ευρώ, δηλαδή το 10πλάσιο της ελάχιστης δόσης που του αναλογεί, τότε “κουρεύονται” 1.600 ευρώ οφειλής, δηλαδή η καταβολή καλύπτει το 2πλάσιο χρέος. Οι υπόλοιπες 6.400 ευρώ μπορούν να ρυθμιστούν έως και σε 100 δόσεις.

Πηγή:  iefimerida.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer