Πανηγυρικό Εσπερινός τελέστηκε στο προσκύνημα της Παναγίας Ελευθερώτριας στον Κοκκιναρά
Σήμερα γιορτάζει το προσκύνημα των Κεφαλλήνων στον Κοκκιναρά
Εκκλησία
28/10/2016 | 10:53

Κάθε εθνική εορτή προσφέρεται για δηλώσεις που έχουν σκοπό να δώσουν ένα μήνυμα προς τον λαό. Στον πανηγυρικό εσπερινό που τελέστηκε απόψε στο προσκύνημα της Παναγίας Ελευθερώτριας στον Κοκκιναρά, με αφορμή την εορτή της Φωτοφόρου Αγίας Σκέπης, τα μηνύματα ήταν πολλαπλά.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Κηφισίας π. Νικάνωρ Καραγιάννης, ο οποίος αρχικά αναφέρθηκε στη σημασία της σημερινής εορτής, που χάνεται στα βάθη των αιώνων. «Τότε που τα χρόνια του Βυζαντίου, οι Σλάβοι πολιορκούσαν τον Κωνσταντινούπολη. Ένα όραμα έγινε σημείο αναφοράς, κατά το οποίο η Παναγία προσευχόταν και έκλαιγε για τη σωτηρία του κόσμου της Πόλης».

Τόνισε λοιπόν ότι «Η Παναγία δεν προσευχήθηκε μόνο τότε για τους παρόντες σε εκείνον το Ναό. Προσεύχεται εδώ και τώρα, σε κάθε τόπο, σε κάθε χρόνο και σε κάθε γενεά. Η προσευχητική στάση της Παναγίας αποτελεί μια σημαντική παράμετρο για την Ορθόδοξη Εκκλησία. Η Παναγία είναι το δώρο του Θεού στην ανθρωπότητα. Είναι Εκείνη που συμπυκνώνει και εκφράζει την εικόνα της μητρότητας. Εκφράζει βαθιές, υπαρξιακές έννοιες όπως: το έλεος, τη συμπάθεια, την κατανόηση, την προσευχή, τα δάκρυα, τη μητρική φροντίδα και στοργή. Απλώνει το πέπλο της για ολόκληρο τον κόσμο. Μάλιστα συνδέθηκε με πολλές δοκιμασίες του Έθνους μας. Η πίστη συμπορεύθηκε με το Έθνος μας, δεν ταυτίστηκε. Η Παναγία δεν είναι ιδιοκτησία μας, αφορά όλο τον κόσμο. Είναι Εκείνη που μας οδηγεί πέρα από τα σύνορα της ζωής, στην σωτηρία. Το ζητούμενο δηλαδή για κάθε χριστιανό και η ουσία, ο πυρήνας της πίστεώς μας».

Όπως και τότε, που γράφτηκε το έπος του ’40, έτσι και τώρα η Ελλάδα ήταν παρηκμασμένη και με ένα σύστημα σάπιο. Ώσπου ήρθε το ξάφνιασμα μέσα από τα ερείπια και τις στάχτες. «Όταν απειλούνται αξίες όπως η ελευθερία, η αξιοπρέπεια, η δικαιοσύνη, ο πολιτισμός, τα πιστεύω, όσο αδύναμος ή ανάξιος και αν θεωρείται κάποιος, ορθώνει ανάστημα. Αξίες που ποτέ δεν είναι δεδομένες, αλλά κατακτώνται με αίμα».

Έκλεισε την ομιλία του ευχόμενος «Αν και η εποχή μας χαρακτηρίζεται από μετριότητα, είμαστε ευτελείς και λίγοι, να μη γίνουμε ποτέ δωσίλογοι της ιστορίας, να μη δείξουμε αγνωμοσύνη (όπως ένα κομμάτι της κοινωνίας σήμερα, με την απαράδεκτη, προδοτική τους στάση), ούτε όμως και πατριδοκάπηλοι, αλλά με ταπείνωση και σιωπή.

Χοροστάτησε στον εσπερινό ο Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Θεοδώρητος ενώ συμπροσευχήθηκε ο Μητροπολίτης Κηφισίας κ. Κύριλλος. Τους δύο αρχιερείς πλαισίωνε πλειάδα ιερέων της Μητροπόλεως Κηφισίας.

Αύριο θα τελεστεί Αρχιερατικό συλλείτουργο μετεχόντων του οικείου Μητροπολίτη κ. Κυρίλλου και του Επισκόπου κ. Θεοδώρητου και εν συνεχεία θα ακολουθήσει δοξολογία.

kokkinaras2 kokkinaras1 eleftherotria_kok24 eleftherotria_kok23 eleftherotria_kok22 eleftherotria_kok21 eleftherotria_kok20 eleftherotria_kok18 eleftherotria_kok17 eleftherotria_kok16 eleftherotria_kok15 eleftherotria_kok14 eleftherotria_kok13 eleftherotria_kok12 eleftherotria_kok11 eleftherotria_kok8 eleftherotria_kok6 eleftherotria_kok5 eleftherotria_kok4 eleftherotria_kok3 eleftherotria_kok2 eleftherotria_kok1

Πηγή: orthodoxia.info

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer