Διέξοδο επιχειρεί να δώσει στους Ελληνες ξενοδόχους ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων από την εμπλοκή που έχει προκύψει με τους ξένους ταξιδιωτικούς οργανισμούς
ΣΕΤΕ: «Ρήτρα αναπροσαρμογής τιμών» στα συμβόλαια του 2016 για τον ΦΠΑ
Τουρισμός
29/05/2015 | 17:49

Διέξοδο επιχειρεί να δώσει στους Ελληνες ξενοδόχους ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων από την εμπλοκή που έχει προκύψει με τους ξένους ταξιδιωτικούς οργανισμούς σε ό,τι αφορά την υπογραφή των συμβολαίων για το 2016 λόγω αδυναμίας υπολογισμού στις τιμές των επιβαρύνσεων από τους νέους συντελεστές ΦΠΑ, οι οποίοι αναμένεται να επιβληθούν στο τουριστικό πακέτο.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ εξασφάλισε, χθες, τη σύμφωνη γνώμη των μελών του Συνδέσμου στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, προκειμένου να σταλεί σύσταση στους ξενοδόχους να ζητήσουν συντονισμένα από τους ξένους οργανισμούς στη σύναψη των συμβολαίων να περιλάβουν «ρήτρα αναπροσαρμογής τιμών». Στόχος να μη χαθούν οι πρώτες κρατήσεις για τη σεζόν του 2016 που έχουν ξεκινήσει στη Βρετανία. Η ρήτρα θα δίνει περιθώρια απορρόφησης της διαφοράς από τη μεταβολή του ΦΠΑ εκ μέρους των ξενοδόχων για τις κρατήσεις που θα μπουν στα συστήματα των μονάδων μέχρι την εφαρμογή των νέων συντελεστών. Επίσης, θα υπάρχει πρόβλεψη μεταξύ των δύο πλευρών ότι «σε περίπτωση που μετά την υπογραφή της σύμβασης λάβει χώρα νομοθετική αύξηση του εφαρμοζόμενου συντελεστή ΦΠΑ η αύξηση αυτή θα επιβαρύνει τις συμφωνηθείσες τιμές, οι οποίες και θα τροποποιούνται αυτοδικαίως κατά το αντίστοιχο ποσοστό». Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ ανακοίνωσε ότι ξεκινά την 1η Ιουνίου σε συνεργασία με εξωτερικό συνεργάτη η λειτουργία μηχανισμού για τη καταγραφή των παράνομων καταλυμάτων, ώστε τα στοιχεία να παραδίδονται στις αρμόδιες αρχές για έλεγχο και επιβολή κυρώσεων.

Για τη φετινή σεζόν κ. Ανδρεάδης ανέφερε ότι «η επιμηκυμένη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές έχει αρχίσει να αφήνει αρνητικό αποτύπωμα και στον τουρισμό», επισημαίνοντας ότι «ακόμα προλαβαίνουμε να αντιστρέψουμε το κλίμα αν και μειώνονται οι πιθανότητες να επιτύχουμε τον στόχο των 25 εκατ. αφίξεων ξένων τουριστών». Πάντως, εκτίμησε ότι αν η αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό είναι τελικά σε ποσοστά πέραν του ανώτερου ορίου των ανταγωνιστών μας «θα δούμε άμεσα εκατ. τουριστών να επιλέγουν χώρες με ανταγωνιστικότερο προϊόν, δεκάδες χιλ. θέσεις εργασίας να χάνονται και επιχειρήσεις να βάζουν λουκέτα». Ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας για τους στρατηγικούς στόχους στον τουρισμό, αναφέρθηκε στο νέο ΕΣΠΑ, στην προώθηση των επενδύσεων και στη ρύθμιση χρεών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων προς τη ΔΕΗ κ.α. Η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν οι συντελεστές ΦΠΑ στον τουρισμό πριν από τον Οκτώβριο, ενώ αποκάλυψε ότι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης επιθυμούν πλέον και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας να «είμαστε ανταγωνιστικοί».

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer