Ο Δήμος Κεφαλλονιάς σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων οργάνωσε εκδήλωση διαβούλευσης, στο πλαίσιο σχεδιασμού του νέου προγράμματος “CLLD (LEADER) 2014-2020 στους Δήμους Κεφαλληνίας και Ιθάκης.
Σοφία Γαρμπή: Τα νησιά μας θα διεκδικήσουν αυτόνομα κονδύλια του Leader
Οικονομία
16/02/2017 | 12:19

Ο Δήμος Κεφαλλονιάς σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων οργάνωσε εκδήλωση διαβούλευσης, στο πλαίσιο σχεδιασμού του νέου προγράμματος “CLLD (LEADER) 2014-2020 στους Δήμους Κεφαλληνίας και Ιθάκης. Το «CLLD», από τα αρχικά του «COMMUNITY – LED LOCAL DEVELOPMENT», δηλαδή, «Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων», είναι η μέθοδος σχεδιασμού και υλοποίησης αναπτυξιακών στρατηγικών, βασισμένη στην προσέγγιση LEADER, η οποία θα εφαρμοστεί για την περίοδο 2014 – 2020.

Την ουσία και τη σημαντικότητα του προγράμματος αυτού για τα νησιά μας ανέλυσε η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Σοφία Γαρμπή που αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Δήμου, μετά την αποτυχία της πρώτης προκήρυξης του προγράμματος που οφειλόταν στην αδυναμία διαχείρισής του από την Συνεταιριστικά Αναπτυξιακή Ζακύνθου, να αναζητήσει άλλες πρακτικές ανά την επικράτεια ώστε να μη χαθούν και άλλα κονδύλια για τα νησιά μας. Επίσης αναζητήθηκε συμβουλευτική υποστήριξη από άλλες αναπτυξιακές εταιρείες στη χώρα που διαχειρίστηκαν με επιτυχία την πρώτη προκήρυξη. Τελικά επιλέχθηκε η συνεργασία με τον ΠΑΡΝΩΝΑ Α.Ε. που ήταν στις τρεις πρώτες αναπτυξιακές εταιρείες σε διαχείριση κονδυλίων κατά την πρώτη προκήρυξη. Με την βοήθεια και την πρακτική που ακολούθησε η εταιρεία αυτή στην περιοχή του Αργοσαρωνικού, υπάρχει η πεποίθηση ότι τα νησιά μας μπορούν να διεκδικήσουν τα κονδύλια του προγράμματος αυτόνομα χωρίς την “ομπρέλλα” της ΣΑΖ. Άτυπα έχει συσταθεί ένα δίκτυο που περιλαμβάνει τους Δήμους Κεφαλλονιάς, Ιθάκης και την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων που σκοπό θα έχει την προβολή των νησιών αλλά και την διεκδίκηση των κονδυλίων του Leader ενώ έχουν γίνει και οι πρώτες διαβουλεύσεις με τους άλλους φορείς που θα συμμετέχουν στο δίκτυο. Επόμενο βήμα η ψήφιση του καταστατικού της εταιρείας στα αρμόδια συλλογικά όργανα των φορέων, η συγκρότηση της εταιρείας, η κατάθεση του φακέλλου πιστοποίησης του φορέα στο υπουργείο και στη συνέχεια να βγει η προκήρυξη για να διεκδικηθεί το πρόγραμμα.

Η χθεσινή εκδήλωση εντάσσεται στη λογική της διαβούλευσης με τους φορείς για την χάραξη της στρατηγικής και θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις διαβούλευσης ανά τομέα ενώ για πρώτη φορά το νησί μας θα διεκδικήσει κονδύλια στον τομέα της αλιείας.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer