O περιφερειάρχης ενημέρωσε ότι απαιτούνται αρχικά τουλάχιστον 20εκ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών, σύμφωνα με μια πρώτη καταγραφή που επιχείρησε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων
Στις σεισμόπληκτες περιοχές της Λευκάδας Κουρουμπλής-Θόδωρος
Πολιτική
27/11/2015 | 19:19

Στο πλαίσιο της 3ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), που διεξάγεται σήμερα στη Λευκάδα, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θεόδωρος Γαλιατσάτος συνόδεψε τον Υπουργό Εσωτερικών Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Πρόεδρο της ΕΝΑΕ Κώστα Αγοραστό στις περιοχές της Νότιας Λευκάδας που επλήγησαν από τους σεισμούς.

Παρόντες ήταν επίσης ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο Δήμαρχος Λευκάδας Κώστας Δρακονταειδής, ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας Θόδωρος Χαλικιάς, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι.

Ο Υπουργός Εσωτερικών είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με κατοίκους και να ακούσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν μετά τις ζημιές που προκάλεσε ο φονικός σεισμός της 17ης Νοεμβρίου 2015, ενώ τόσο ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτος όσο και ο Δήμαρχος Λευκάδας Κ. Δρακονταειδής του παρουσίασαν την διαμορφωθείσα κατάσταση και ζήτησαν την άμεση αρωγή του Κράτους για την ανακούφιση των πληγέντων και την παρέμβαση στις οικίες αλλά και τις δημόσιες υποδομές που παρουσίασαν ζημιές.

Ο κ. Γαλιατσάτος ενημέρωσε ότι απαιτούνται αρχικά τουλάχιστον 20εκ. ευρώ για την αποκατάσταση των ζημιών, σύμφωνα με μια πρώτη καταγραφή που επιχείρησε η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και εξήγησε ότι λόγω της κακοκαιρίας θα πρέπει να γίνουν άμεσα κινήσεις. «Εμείς ως Περιφέρεια έχουμε μέχρι τώρα προσφέρει τροφή και νερό στους πληγέντες συμπολίτες μας καθώς και υλικά για παρεμβάσεις στις οικίες τους αλλά τα χρήματά μας δεν είναι ανεξάντλητα» τόνισε ο κ. Γαλιατσάτος, αιτούμενος καταρχήν χρήματα για τις δημόσιες υποδομές, τις οικίες και τις οικοσκευές, αλλά και προκατασκευασμένους οικίσκους για τη στέγαση των σεισμόπληκτων, επιδότηση ενοικίου για τους πληγέντες και σειρά μέτρων ανακούφισης ή και απαλλαγής από σειρά φόρων (ΕΝΦΙΑ, δόσεις δανείων κλπ.). Επίσης ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων υπογράμμισε ότι πρέπει να υπαχθούν σε αυτά τα μέτρα όλες οι πληγείσες περιοχές δηλαδή η Λευκάδα, η Ιθάκη και η Βόρεια Κεφαλονιά.

Ο κ. Κουρουμπλής ενημέρωσε ότι ήδη το Υπουργείο Υποδομών θα δώσει 1,5εκ. ευρώ για τη στήριξη των σεισμόπληκτων περιοχών και υποσχέθηκε παρέμβαση προκειμένου να αποσταλούν άμεσα οι προκατασκευασμένοι οικίσκοι στη Λευκάδα. Δήλωσε τη στήριξή του στους πληγέντες κατοίκους της Λευκάδας και εξέφρασε τα συλλυπητήρια τόσο του ίδιου όσο και του Πρωθυπουργού στις οικογένειες των δύο θυμάτων του σεισμού.

Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κώστας Αγοραστός από την πλευρά του εκδήλωσε την πλήρη συμπαράστασή του στους κατοίκους της Λευκάδας που επλήγησαν από τους σεισμούς και τόνισε ότι η συγκατάθεσή του να διεξαχθεί η Γενική Συνέλευση στη Λευκάδα ήταν στην κατεύθυνση της στήριξης του νησιού και της αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ των Περιφερειών. «Πρέπει να δοθούν χρήματα για τη στήριξη της Λευκάδας» τόνισε ο κ. Αγοραστός, ο οποίος υπογράμμισε ότι εκείνο που πρωτεύει είναι η άμεση οριοθέτηση της σεισμόπληκτης περιοχής ώστε ν’ ακολουθήσει η χρηματοδότηση παρεμβάσεων.

Τέλος ο κ. Γαλιατσάτος τόνισε ότι «το ποσό του 1,5 εκ. ευρώ που δίνει η κυβέρνηση για τις σεισμόπληκτες περιοχές μόνο ως πρώτη δόση μπορεί να εκληφθεί, διότι δεν φτάνει ούτε κατ’ ελάχιστο για την κάλυψη των ζημιών και ενημέρωσε ότι είχε ήδη επαφές με τον Υφ. Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη προκειμένου να δοθούν παρατάσεις και εξαιρέσεις σε ληξιπρόθεσμες οφειλές, πρόστιμα και ΕΝΦΙΑ.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer