Βαρύς και ασήκωτος αναμένεται να είναι ο λογαριασμός του 2014 καθώς οι παρεμβάσεις στο φορολογικό σύστημα θα αυξήσουν τη φορολογία στο εισόδημα ακόμη κατά 6,6 δισ. ευρώ.
Συν 1.600 ευρώ η λυπητερή για κάθε οικογένεια
Οικονομία
24/11/2013 | 13:51

Τα αυξημένα έσοδα που επιθυμεί να εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών από τους γονατισμένους φορολογουμένους θα προέλθουν από το νέο φορολογικό -το οποίο υπολογίζεται να φέρει 2,3 δισ. ευρώ- και από την κατάργηση των φοροαπαλλαγών. Με λίγα λόγια, η αύξηση των εσόδων που επιθυμεί το υπουργείο Οικονομικών θα αφαιρέσει ακόμη 1.217 ευρώ από τον ετήσιο προϋπολογισμό των 5.422.782 φορολογουμένων ή 1.600 ευρώ από τα περίπου τέσσερα εκατ. νοικοκυριά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα εδώ και πολύ καιρό έχει βάλει στο μάτι μεγάλο αριθμό φοροαπαλλαγών και εκπτώσεων δαπανών που θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο τα έσοδα από τη φορολογία, καθώς τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι προκαλείται από αυτές απώλεια φορολογικών εσόδων. Ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο δεν υπολογίζει την οικονομική κατάσταση στην οποία θα βρεθούν εκατομμύρια φορολογούμενοι, εφ’ όσον καταργηθούν και αυτές οι φοροαπαλλαγές, καθώς δεν θα έχουν χρήματα να πληρώσουν τον πιο «φουσκωμένο» φόρο που θα τους αναλογεί.

Με το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο (θα ισχύσει από το 2014) έχουν καταργηθεί:

* Το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους, που αντικαθίσταται με σταθερή έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ σε όσους έχουν εισόδημα έως 21.000 ευρώ, η οποία θα μειώνεται κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος.

* Το αφορολόγητο των ελεύθερων επαγγελματιών-επιτηδευματιών, οι οποίοι θα φορολογούνται πλέον με νέα κλίμακα από το πρώτο ευρώ.

* Οι φοροαπαλλαγές για τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκια κύριας κατοικίας και παιδιών που σπουδάζουν, ασφάλιστρα και δίδακτρα φροντιστηρίων, εισφορές σε ασφαλιστικά ταμεία, δαπάνες παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης ακινήτων, ενώ το ποσό του φόρου που εκπίπτει από τις δαπάνες -για τους μισθωτούς και συνταξιούχους- μειώνεται στο 10%.

Στο μικροσκόπιο της τρόικας πλέον έχουν μπει και οι 850 φοροαπαλλαγές που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, καθώς -σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών μαζί με τον κρατικό προϋπολογισμό- προκαλούν απώλεια εσόδων, ως εξής:

* 1,015 δισ. ευρώ από τις διατάξεις που προβλέπουν εκπτώσεις δαπανών, αφορολόγητο όριο, πρόσθετο αφορολόγητο όριο, ειδικούς τρόπους φορολόγησης.

* 54,8 εκατ. ευρώ από τις φοροαπαλλαγές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

* 69,8 εκατ. ευρώ από τις μειώσεις φόρων, εκπτώσεις δαπανών και φορολογικές απαλλαγές σε νομικά πρόσωπα.

* 1,17 δισ. ευρώ από τις φοροαπαλλαγές κληρονομιάς, γονικής παροχής, δωρεάς και μεταβίβασης ακινήτων, όπως και από τις απαλλαγές που ισχύουν για φόρους ακινήτων.

* 942,3 εκατ. από μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ.

* 989,5 εκατ. ευρώ από τις απαλλαγές και μειώσεις στον ειδικό φόρο κατανάλωσης ενεργειακών προϊόντων, καπνικών προϊόντων και αλκοολούχων.

* 54,79 εκατ. ευρώ από τις απαλλαγές οχημάτων για τέλη ταξινόμησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με τους ελεγκτές της τρόικας, σχεδιάζει -προς το παρόν τουλάχιστον- την κατάργηση όχι του συνόλου, αλλά της συντριπτικής πλειονότητας των φοροαπαλλαγών. Οι πληροφορίες έως τώρα αναφέρουν ότι ήδη εξετάζεται η κατάργηση:

* Του πρόσθετου αφορολόγητου και των μειωμένων συντελεστών για κατοίκους νησιών με πληθυσμό έως 3.100 κατοίκους.

* Της έκπτωσης 1,5% στην παρακράτηση φόρου εισοδήματος σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Αν και το υπουργείο είχε εντάξει την εν λόγω ρύθμιση στο φορολογικό νομοσχέδιο, την απέσυρε τελευταία στιγμή. Ωστόσο, η πρόταση για κατάργηση της έκπτωσης παραμένει στο τραπέζι.

* Της έκπτωσης 10% επί του φόρου εισοδήματος που προκύπτει από δωρεές, διατροφή συζύγων και έξοδα ιατρικής – νοσοκομειακής περίθαλψης.

* Του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 6,5% για πωλήσεις φαρμάκων, εμβολίων, βιβλίων, εφημερίδων, περιοδικών, εισιτηρίων θεάτρων.

* Της ειδικής φορολόγησης των ναυτικών.

* Των φοροαπαλλαγών που αφορούν δωρεές ακινήτων, γονικές παροχές και μεταβιβάσεις.

* Των φοροαπαλλαγών για αγορά αυτοκινήτου από τρίτεκνους, πολύτεκνους και ΑμεΑ.

* Των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου.

* Τις αποσβέσεις και δαπάνες ακινήτων.

timokatalogos_eforia
Πηγή: enet.gr

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer