Σε μια δραματική πορεία ανάμεσα σε εξαιρετικά σκληρά μέτρα και της εξόδου από το ευρώ βαδίζει η χώρα ένα 24ωρο μετά το «Όχι» στο δημοψήφισμα.
Τα σενάρια για την επόμενη μέρα της Ελλάδας
Οικονομία
07/07/2015 | 14:46

Σε μια δραματική πορεία ανάμεσα σε εξαιρετικά σκληρά μέτρα και της εξόδου από το ευρώ βαδίζει η χώρα ένα 24ωρο μετά το «Όχι» στο δημοψήφισμα.

Οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης – πλην του Δημήτρη Κουτσούμπα και του απόντα Νίκου Μιχαλολιάκου – έδωσαν συναίνεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε μια βιώσιμη συμφωνία και όλα πλέον κρίνονται στις Βρυξέλλες.

Τα πράγματα όμως δεν είναι καθόλου εύκολα. Ο πρωθυπουργός επανέφερε την τελευταία πρόταση Γιούνκερ της 29ης Ιουνίου, με σειρά δικών του βελτιώσεων στη βάση όσων είχε προτείνει και στους εταίρους μας στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής.

Με αυτή την πρόταση ετοιμάζεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για το Eurogroup και ο Αλέξης Τσίπρας για τη Σύνοδο Κορυφής.

Όμως η γνωστή πρόταση Γιούνκερ – πάνω στο μεγαλύτερο μέρος της οποία ψήφισαν οι Έλληνες στο δημοψήφισμα – φαίνεται ότι δεν μπορεί πλέον να αποτελέσει βάση διαπραγμάτευσης, ενώ η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ την χαρακτήρισε «γενναιόδωρη».

Η Ελλάδα επιστρέφει σήμερα στις Βρυξέλλες, όμως το περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί δείχνει ότι το κλίμα είναι βαρύ.

Η ανάγκη άμεσης παροχής ρευστότητας στη χώρα είναι ασφυκτική, ενώ οι εταίροι έχουν διατυπώσει τη δυσφορία τους για τις επιλογές της κυβέρνησης.

Ο κ. Τσίπρας και ο νέος υπουργός Οικονομικών καλούνται να παρουσιάσουν στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης και στο Eurogroup, αντίστοιχα, τις νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την επίτευξη συμφωνίας.

Όλες οι πληροφορίες δείχνουν ότι η πρόταση της Ελλάδας είναι η τελευταία πρόταση που παρουσίασε από την πλευρά των εταίρων ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, με ορισμένες βελτιώσεις, όμως από τους Ευρωπαίους εκπέμπονται μηνύματα ότι αυτή η πρόταση δεν είναι πια στο τραπέζι.

Στις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η πρόταση δεν μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης για τις τελευταίες δέκα μέρες, με τις τράπεζες κλειστές, τη λήξη του προγράμματος και τη ληξιπρόθεσμη οφειλή στο ΔΝΤ η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί δραματικά.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer