Ετοιμάζεται για τις παρελάσεις για την 194η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης και στις ελληνικές γειτονιές (Greektown) του Σικάγου, του Τορόντο και του Μόντρεαλ
Την Κυριακή η παρέλαση της Ομογένειας στη Νέα Υόρκη
 Ομογένεια
28/03/2015 | 10:58

Επιμέλεια: Μαρία Χριστοφοράτος

Οι ομογενείς της Νέας Υόρκης, της Νέας Ιερσέης, του Κονέκτικατ, του Σικάγου και κατ’ επέκταση της πολιτείας του Ιλινόις, του Τορόντο και του Μόντρεαλ στον Καναδά, ετοιμάζονται για τις παρελάσεις για την 194η επέτειο της Ελληνικής Ανεξαρτησίας που θα διοργανωθούν αύριο Κυριακή στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης και στις ελληνικές γειτονιές (Greektown) του Σικάγου, του Τορόντο και του Μόντρεαλ.

Η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει αίθριο καιρό και 48 βαθμούς Φαρενάιτ για τη Νέα Υόρκη, το Τορόντο και το Μόντρεαλ και νεφελώδη ουρανό με πιθανότητα βροχής για το Σικάγο. Μάλιστα, μπορούμε, χωρίς την παραμικρή αμφιβολία, να προβλέψουμε ότι θα έχουμε αυξημένη συμμετοχή και στις τέσσερις αυριανές παρελάσεις.

Οι λεωφόροι στις οποίες θα πραγματοποιηθούν οι παρελάσεις έχουν ήδη σημαιοστολιστεί και θα δώσουν τη δυνατότητα σε όλες τις γενιές να εκφράσουν την υπερηφάνεια για τον ελληνικό πολιτισμό, για τα επιτεύγματα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, την ευγνωμοσύνη τους για τους πρωτεργάτες και τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης, καθώς επίσης και για τους φιλέλληνες που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Ελλάδας. Παράλληλα, θα εκπέμψουν μηνύματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης προς την Ελλάδα και την Κύπρο που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση.

Η αυλαία των παρελάσεων άνοιξε την προηγούμενη Κυριακή με τις παρελάσεις της Φιλαδέλφειας και της Φλόριδας (βλέπε «Ε.Κ.» της 24ης Μαρτίου) και θα συνεχιστούν την Κυριακή του Αντιπάσχα 19 Απριλίου, με τις παρελάσεις της Βαλτιμόρης και του Ντιτρόιτ και στις 26 Απριλίου με την παρέλαση Βοστώνης.

Τα βλέμματα των ομογενών Αμερικανών συμπολιτών μας, των αδελφών μας στην Ελλάδα, στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο είναι στραμμένα στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, όπου διοργανώνεται η μεγαλύτερη εκτός των ελλαδικών συνόρων παρέλαση. Η παρέλαση της Νέας Υόρκης αποτελεί έναν ιστορικό θεσμό για την Ομογένεια, ο οποίος έχει την αφετηρία του στην 7η Απριλίου 1893 που πραγματοποιήθηκε η πρώτη παρέλαση.

Χθες, Παρασκευή, το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε στο Μπόουλινγκ Γκριν του Μανχάταν η τελετή έπαρσης της σημαίας παρουσία του αγήματος των Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς και των χορευτικών των σχολείων. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η ομογενής Μάντλιν Σίγκα, προσωρινή εισαγγελέας της Κομητείας Νάσο.

Σήμερα, Σάββατο, μετά τη Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό των Αγίων Γεωργίου και Αικατερίνης στο Ντίτμαρς θα πραγματοποιηθεί η τελετή μετονομασίας της 33ης Οδού μεταξύ Ντίτμαρς και 23ης Λεωφόρου σε Οδό Αρχιεπισκόπου Ιακώβου.

Στη συνέχεια, θα τελεστούν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Σοφοκλή, του τελευταίου έργου στην Πλατεία Αθηνών και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί το φεστιβάλ χορού στο Κρητικό Σπίτι στην Αστόρια.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας, θα παρατεθεί στο Ξενοδοχείο «Χίλτον» στο Μανχάταν το επίσημο δείπνο όπου θα τιμηθούν οι τελετάρχες και συγκεκριμένα ο κυβερνήτης Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο και οι ομογενείς Τζον Κάλαμος, Γιάννης και Ελένη Ψαρά.

Αύριο το πρωί θα τελεστεί Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στο Μανχάταν και αμέσως μετά θα παρατεθεί δεξίωση στο «Harmony Club».

Στη 1:45 μ.μ. θα ξεκινήσει η παρέλαση η οποία θα μεταδοθεί για μια ακόμη φορά ζωντανά από το «Channel 9».

Μετά την παρέλαση θα διοργανωθούν γλέντια στο Σταθάκειο και στα πολιτιστικά κέντρα των συλλόγων, ενώ τα ομογενειακά εστιατόρια έχουν προετοιμάσει ειδικό μενού και διασκέδαση.

Τελευταία πανομογενειακή

Το βράδυ της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε στο Σταθάκειο Κέντρο στην Αστόρια η τελευταία πανομογενειακή συγκέντρωση η οποία είχε πανηγυρικό χαρακτήρα και όπως επεσήμανε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Πέτρος Γαλάτουλας, αποτελούσε «προοίμιο της θριαμβευτικής παρέλασης της Νέας Υόρκης».

Ο κ. Γαλάτουλας ανέφερε ότι η Ομοσπονδία σε συνεργασία με την Παμμακεδονική Ενωση συνέταξαν ένα υπόμνημα μέσω του οποίου ζητούν από τον πρόεδρο Ομπάμα να άρει την ονομασία του κράτους των Σκοπίων με τον όρο Μακεδονία και να το αναγνωρίσει ως ΠΓΔΜ. Το υπόμνημα θα κυκλοφορήσει κατά τη διάρκεια της παρέλασης και θα το υπογράψουν οι ομογενείς.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν οι Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς τους οποίους οι ομογενείς υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα.

Ο διοικητής της Προεδρικής Φρουράς συνταγματάρχης Αριστείδης Ηλιόπουλος τόνισε ότι οι Εύζωνες θα παραστούν σε όλες τις εκδηλώσεις της Ομογένειας.

Η πρύτανις του Ιονίου Πανεπιστημίου, Αναστασία Σαλή – Παπασαλή, ο στρατηγός εν αποστρατεία Φραγκούλης Φράγκος και ο Σάββας Καλεντερίδης, οι οποίοι είχαν έρθει από την Ελλάδα, τόνισαν ότι ευρισκόμενοι μεταξύ των ομογενών κατανοούν καλύτερα το νόημα του εορτασμού της 25ης Μαρτίου.

Η πρόεδρος της Atlantic Bank, Νάνσυ Παπαϊωάννου, επεσήμανε ότι «νιώθω διπλά υπερήφανη σαν Ελληνίδα και σαν πρόεδρος της Atlantic Bank και ιδιαίτερα συγκινημένη, διότι πέρασε ένας χρόνος από τον θάνατο του προέδρου και μέντορά μου Σπύρου Βουτσινά».

Η κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε και στις δύσκολες στιγμές που βιώνει η γενέτειρα και κάλεσε τους ομογενείς να παρελάσουν ενωμένοι στην 5η Λεωφόρο.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Παρελάσεως Βασίλειος Γκουρνέλος και οι υπεύθυνοι των Επιτροπών αναφέρθηκαν στις προετοιμασίες για την Παρέλαση και εξέφρασαν την αισιοδοξία ότι θα έχουμε μια από τις καλύτερες παρελάσεις.

Ο ταμίας της παρελάσεως Σπύρος Βασιλάκης επεσήμανε ότι έχουν εισπραχτεί $241.190 και ότι με τις υποσχέσεις αναμένεται να υπερβούν τις $450.000.

poster for web

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer