Στην Κεφαλλονιά τα Εννιάμερα της Παναγίας λέγονται «Αντιμήρι» λέξη που μετασχηματίστηκε από το «αντίμερα». Με «τ' αντιμήρι» διατηρείται ο εόρτιος χαραχτήρας της προηγηθείσας εορτής για οκτώ μέρες.
Το γιορτάσι της Παναγίας Κεχριωνιώτισσας στην Παλική
Εκκλησία
23/08/2014 | 13:23

Στις 23 Αυγούστου, ως μεθεόρτια, εορτάζει η Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τα λεγόμενα «Εννιάμερα ή Της Παναγίας τα Νιάμερα», όπως τα λέει ο λαός. Στην Κεφαλλονιά τα Εννιάμερα της Παναγίας λέγονται «Αντιμήρι» λέξη που μετασχηματίστηκε από το «αντίμερα». Με «τ’ αντιμήρι» διατηρείται ο εόρτιος χαραχτήρας της προηγηθείσας εορτής για οκτώ μέρες.

Μια από τις εκκλησίες που γιορτάζουν στην Κεφαλλονιά, το Αντιμήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, είναι της Παναγίας της Κεχριωνιώτισσας, ή το Μοναστήρι της Κεχριωνιώτισσας, που βρίσκεται στο Δήμο Παλικής, δυο χιλιόμετρα βόρεια του Ληξουρίου.

Το Μοναστήρι, που είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, ανήκε στις οικογένειες Αμούργη και Ζακυθινού, και κατοικούσαν στον οικισμό που υπήρχε στο δίπλα λόφο από το μοναστήρι. Οι ρίζες της οικογένειας Αμούργη είναι από το Βυζάντιο (απαντάται ως Αμούρη – το γ είναι επιπρόσθετο ακουστικό σύμφωνο). Πρόκειται για οικογένεια που είχε ακρίτες που φύλασσαν τα σύνορα της Βυζαντινής αυτοκρατορίας. Ας μην ξεχνάμε πως τότε η Κεφαλληνία ήταν η έδρα του ναυτικού Βυζαντινού Θέματος με το ίδιο όνομα. Η οικογένεια Αμούργη εξέλειψε από την Επαρχία Πάλλης και την φροντίδα ανέλαβε οριστικά η οικογένεια Ζακυθινού έως σήμερα. Σύμφωνα με τον ιστοριοδίφη Ηλία Τσιτσέλη, την εικόνα την αγόρασαν Ληξουριώτες ναυτικοί από τη Ζάκυνθο ή οι οικογένειες που έκτισαν την εκκλησιά ήταν από το νησί του Σολωμού και του Κάλβου. Το «κτίσιμο της νέας τότε εκκλησίας», ήταν η διαμόρφωση και επέκταση μια παλαιότατης μικρής βυζαντινής που υπήρχε σε εκείνο το μέρος.

(Ηλίας Τσιτσέλης, Κεφαλληνιακά Σύμμικτα, τόμος 2ος , Αθήνα 1964 και Κωνσταντίνου Αντωνίου Μονοκρούσος, Αρχειακή Έρευνα, Οι ιερές Μονές στην επαρχία Πάλλης της Κεφαλονιάς, Ληξούρι 2003).

Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

kexriwniwtissa1 kexriwniwtissa3 kexriwniwtissa4 kexriwniwtissa5 kexriwniwtissa6 kexriwniwtissa7 kexriwniwtissa9 kexriwniwtissa10 kexriwniwtissa11 kexriwniwtissa12 kexriwniwtissa14 kexriwniwtissa15 kexriwniwtissa16 kexriwniwtissa17 kexriwniwtissa18 kexriwniwtissa19 kexriwniwtissa21 kexriwniwtissa22 kexriwniwtissa13 kexriwniwtissa20

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer