Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε το τσουρέκι σε μια σχάρα να κρυώσει τελείως.
Τσουρέκι με γέμιση αμυγδάλου
Μαγειρική
10/04/2015 | 08:08

Για το τσουρέκι
480 γρ. αλεύρι
90 γρ. ζάχαρη
1/2  κ.γ. αλάτι
60 γρ. βούτυρο μαλακό
15 γρ. φρέσκια μαγιά ή ένα φάκελο ξερή
80 γρ. χυμό πορτοκαλιού
70-90 γρ. γάλα ή νερό, χλιαρό
1 αβγό
1 κ.γ.εκχύλισμα βανίλιας ή 1/2 βανίλια ή 2 κ.σ. ζάχαρη βανίλια

Για τη γέμιση αμυγδάλου
50 γρ. βούτυρο
50 γρ. ζάχαρη
1 αυγό μικρό
6 σταγόνες εκχύλισμα αμυγδάλου
1 κ.σ. ρούμι
125 γρ. σκόνη αμυγδάλου
60 γρ. marzipan (αμυγδαλόπαστα)

1/2 αυγό + 1 κ.γ. νερό για επάλειψη
νιφάδες αμυγδάλου

Οδηγίες για το τσουρέκι
Διαλύουμε τη μαγιά σε 50 γρ. γάλα, χλιαρό. Τοποθετούμε όλα τα υλικά για το τσουρέκι, μαζί και τη μαγιά, στον κάδο του μίξερ και χτυπάμε με το εργαλείο ζυμώματος, σε χαμηλή ταχύτητα (1,5-2) για 3 λεπτά περίπου. Αυξάνουμε τη ταχύτητα (4-5) και χτυπάμε για 7-8 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια ζύμη λεία και ελαστική. Τοποθετήστε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ και τη γυρίζουμε μία φορά για να πάει παντού το λάδι. Καλύπτουμε με μια πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου μία ώρα.

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 ίσα κομμάτια και ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε ένα παραλληλόγραμμο μήκους περίπου 25 εκ. Απλώνουμε τη γέμιση σε κάθε κομμάτι ζύμης, αφήνοντας 1 εκ. από τα άκρα και κλείνουμε προσεκτικά και καλά (πασπαλίζοντας την άκρη με λίγο νερό), για να μην ανοίξει στο ψήσιμο.Περιστρέφουμε τα δύο κομμάτια ζύμης μεταξύ τους και κλείνουμε τις δύο άκρες σχηματίζοντας ένα κύκλο.

Βάζουμε το τσουρέκι σε ένα ταψί επενδυμένο με λαδόκολλα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου μία ώρα. Προθερμένουμε το φούρνο στους 200 C. Ανακατεύουμε το κρόκο του αυγού με το κρύο νερό και αλείφουμε την επιφάνεια της ζύμης. Πασπαλίζουμε με τις νυφάδες αμυγδάλου και ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά. Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε το τσουρέκι σε μια σχάρα να κρυώσει τελείως.

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer