Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Κεφαλονιάς διοργάνωσε εκδήλωση στο χώρο της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης.
«Όχι στην Βία κατά των Γυναικών»
Γυναίκα
25/11/2014 | 15:18

Ρεπορτάζ Ναταλία Κεσισιάν

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Κεφαλονιάς διοργάνωσε εκδήλωση στο χώρο της Κοργιαλενείου Βιβλιοθήκης.
Την εκδήλωση παρουσίασαν τα μέλη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών, η ψυχολόγος Αναστασία Στρακάτου, η κοινωνιολόγος Δώρα Μαρούλη και η κοινωνική λειτουργός Φωτεινή Φωή. Πιο συγκεκριμένα, έγινε λόγος για την παλαιά μάστιγα της κοινωνίας, την βία κατά των γυναικών. Η κα Φωή δήλωσε ότι αυτό το διαδεδομένο φαινόμενο συναντάται σε όλες τις κοινωνικές τάξεις ανεξάρτητα από το επίπεδο ανάπτυξης, το πολιτισμό ή τη θρησκεία τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό χώρο. Πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο και ως εκ τούτου διαδεδομένο στις χώρες τις ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην συνέχεια τον λόγο πήρε η κα Μαρούλη, η οποία ανέφερε τις έρευνες στην Ελλάδα που έδειξαν ότι η βία κατά των γυναικών έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και ότι το πρόβλημα είναι πιο σοβαρό από ποτέ. Οι περισσότερες από αυτές, σημείωσε ότι είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας, που δεν αναγγέλλουν το γεγονός θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να προστατεύσουν την οικογένεια από την δημοσιοποίηση του προβλήματος.

«Όχι στην διακίνηση και εμπορία ανθρωπίνων ζωών»

via_gunaika2
Όπως παρατηρείται και από τα περιστατικά που δέχεται στο Κέντρο η κα Στρατάκου ανέφερε ότι δεν είναι λίγες οι φορές που οι κακοποιημένες γυναίκες αυτοενοχοποιούνται ή αγνοούν ότι η ψυχολογική και οικονομική βία που τους ασκείται αποτελεί καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους. Ακόμα, ανέφερε λίγα λόγια για την γενική γραμματεία ισότητας των φύλων, που λειτουργεί σε συνεργασία με τους Δήμους και έχει δημιουργήσει 40 Συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα και 21 ξενώνες φιλοξενίας γυναικών καθώς και την 24ωρη πανελλαδική γραμμή sos 35900. Αμέσως μετά τις ομιλίες ακολούθησε ένα ολιγόλεπτο βιντεάκι που περνούσε μηνύματα κατά της βίας αναδεικνύοντας τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ετών. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι μία στις τρείς γυναίκες έχουν πέσει θύματα σωματικής σεξουαλικής βίας και ότι η βία έχει πάρει νέες όψεις, όπως είναι η ηλεκτρονική παρενόχληση, η ψηφιακή παρακολούθηση και ο εκφοβισμός ενός και εκτός σχολίου. Τo βίντεο τελείωσε με το αισιόδοξο μήνυμα «Ναι στην γυναίκα, σε μια ζωή χωρίς φόβο», προετοιμάζοντας το κοινό για την ταινία μικρού μήκους που ακολούθησε «The Noir Project».

«Βιωματικές δράσεις κατά της βίας σε σχολεία»

via_gunaika3
Η ταινία «The Noir Project» διαδραματιζόταν το καίριο θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, έχοντας ως θύμα την γυναίκα της οικογένειας, η οποία δέχεται την ύβρη και την σωματική κακοποίηση από τον σύζυγο της αλλά και τον «σωτήρα» της γυναίκας, το γιο της που καταφέρνει να την απεγκλωβίσει από την αβάσταχτη κατάσταση. Μετά την προβολή της ταινίας ακολούθησε συζήτηση γύρω από το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, όπου το κοινό συζήτησε με τα μέλη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών τις απόψεις και τους προβληματισμούς τους. Στο τέλος της εκδήλωσης μίλησε σε μας η ψυχολόγος του Κέντρου, η κα Στρακάτου, η οποία ανέφερε ότι το Κέντρο ιδρύθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο 9.10.13. Πρόσθεσε ότι σε επόμενη δράση πρόκειται να γίνει κάποια ομιλία, προβολή ταινίας ή παρουσίαση βιβλίου, ως αφορμή για συζήτηση με το κοινό.

via_gunaika4

Πρόταση, δήλωσε ότι έχουν δεχθεί τα μέλη του Κέντρου από την Β/βάθμια εκπαίδευση να ξεκινήσουν ομιλίες και βιωματικές δράσεις σε σχολεία. Προς έκπληξή της η κα Στρακάτου υπογράμμισε το γεγονός της προσέλευσης γυναικών στο Συμβουλευτικό Κέντρο για ψυχολογική στήριξη και συμβουλή. Επιπρόσθετα, δήλωσε ότι συνεργάζονται με ξενώνες σε όλη την Ελλάδα που μπορούν να φιλοξενήσουν κάποια γυναίκα που αποφασίζει να φύγει από το σπίτι της, ενώ δύσκολη χαρακτήρισε την πιθανότητα δημιουργίας ξενώνα φιλοξενίας στην Κεφαλονιά. Τέλος, ο σκοπός της αποψινής δράσης ήταν η ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την βία κατά των γυναικών και η ενημέρωση τους σχετικά με την λειτουργία των Συμβουλευτικών Κέντρων τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και πανελλαδικά.

via_gunaika5 via_gunaika6

eKefalonia
eKefalonia
eKefalonia
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Anassa Clothing Γυναικεια Ρουχα
Real Estate Kefalonia
Kefalonia Transfer